Κυριάκος: «Να απολογηθεί ο Τσίπρας που μετέτρεψε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα»

Κυριάκος: «Να απολογηθεί ο Τσίπρας που μετέτρεψε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επικρίνει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του για τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία, στο προσφυγικό, στις εξωτερικές σχέσεις καθώς και για τις παρεμβάσεις στη λειτουργία των θεσμών και ειδικά στη Δικαιοσύνη -«Αν προσκληθούμε, θα απαντήσουμε κι εμείς με στοιχεία», αντιδρούν από τη Συγγρού στη φημολογία για «χαρτοπόλεμο» από την κυβέρνηση

Κυριάκος: «Να απολογηθεί ο Τσίπρας που μετέτρεψε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα»
«Έτοιμος για μια σοβαρή πολιτική συζήτηση, αλλά, εφόσον χρειαστεί, και για μια σκληρή αντιπαράθεση», είναι, σύμφωνα με το επιτελείο του, ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που διεξάγεται το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή
με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία, κατά τη Συγγρού, «κατέφυγε σε αυτόν τον αντιπερισπασμό» μετά το αίτημα της αντιπολίτευσης για να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
«Εφόσον προκληθούμε, θα απαντήσουμε», είναι το μήνυμα που πέρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις συσκέψεις που είχε με συνεργάτες του για την προετοιμασία της παρουσίας του στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. «Δεν θα επιδιώξουμε την κατά μέτωπο αντιπαράθεση, αλλά εφόσον επιχειρήσουν να το κάνουν από την κυβέρνηση, όχι μόνον δεν θα την αποφύγουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και για να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση», υπογραμμίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή διαρροές σύμφωνα με τις οποίες «ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της ΑΝ.ΕΛ. ετοιμάζουν “χαρτοπόλεμο” κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων για εξυπηρετήσεις στη διαπλοκή και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του θα υποχρεωθούν να απολογηθούν επειδή μετέτρεψαν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα σε όλους τους τομείς: στην οικονομία, στο προσφυγικό, στις εξωτερικές σχέσεις, αλλά και στη λειτουργία των θεσμών και ειδικά στη Δικαιοσύνη που δέχονται προσβλητικές παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με τις παραδόσεις ενός δυτικού κοινοβουλευτικού συστήματος», υποστηρίζουν πηγές της Συγγρού που έχουν γνώση του κλίματος που επικράτησε στις συσκέψεις προετοιμασίας της επιχειρηματολογίας που θα προβάλει ο πρόεδρος της ΝΔ και των στοιχείων που θα έχει προς στη «φαρέτρα» του.

«Δεν μπορούν οι άνθρωποι που έφεραν τη χώρα σε αυτό το κατάντημα να κουνούν το δάκτυλο σε κανέναν, παρά μόνον στον καθρέφτη τους…», προσθέτουν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι. Και επιμένουν ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν μπορεί παρά να προσέλθουν απολογούμενοι για τη ζημιά που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στη χώρα».

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε Τσίπρα – Καμμένο»

Το στίγμα, εξάλλου, των διαθέσεων που επικρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση δόθηκε και με εκτενές ενημερωτικό σημείωμα για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό που εξέδωσε η Συγγρού, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους και στο συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο μέχρι τώρα η ηγεσία της ΝΔ ασκούσε ήπια κριτική.

Το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είχαν περιοριστεί να επισημαίνουν τις δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, αλλά βλέποντας ότι η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ήρθε πολύ γρήγορα, ανέβασαν τους τόνους.

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο, ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων», αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται από την πρώτη στιγμή στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας. 
           
«Το να μην υπήρχε συμφωνία θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη», επισημαίνουν στο ενημερωτικό σημείωμα, καθώς «έτσι, θα παρέμενε σίγουρα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, η σημερινή άθλια κατάσταση». Και όπως χαρακτηριστικά προσθέτουν, «το - κατά Κουρουμπλή - "σύγχρονο Νταχάου" της Ειδομένης και ο ντροπιαστικός καταυλισμός του Πειραιά, σύμβολα και τα δύο της ανικανότητας της κυβέρνησης, θα γιγαντώνονταν πέρα από κάθε πρόβλεψη».

Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούν ως «καταρχήν θετικό» γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία, αλλά, όπως προσθέτουν, τα θετικά σταματούν εκεί, καθώς εκτιμούν ότι η συμφωνία «είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και σε πολλά σημεία - ανησυχητικά - ασαφής». Ενώ υποστηρίζουν ότι αποτελεί «γενική πεποίθηση ότι η συμφωνία θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να φέρει τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

«Η αναποτελεσματική εφαρμογή θα μετέτρεπε τη χώρα μας σε διαρκώς διευρυνόμενο καταυλισμό δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών», τονίζουν. Και ως «τρανή απόδειξη» για το πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί επικαλούνται ότι η συμφωνία «απαιτεί την εγκατάσταση στην Ελλάδα χιλιάδων εξειδικευμένων Ευρωπαίων και δεκάδων Τούρκων παρατηρητών - επιτηρητών».

Σημειώνουν ότι οι αρμοδιότητές όλων αυτών είναι ακόμα απροσδιόριστες, καθώς και ότι, «επιπλέον είναι αβέβαιο πως θα ενταχθούν στην εσωτερική έννομη τάξη, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα εθνικής αρμοδιότητας ή ακόμα και εθνικής κυριαρχίας».

«Είναι πολύ πιθανό, εάν όχι βέβαιο, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτοξευθεί ο αριθμός εκείνων που θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση - επιστροφή τους στην Τουρκία», συμπληρώνουν αναφέροντας ότι ήδη την Κυριακή, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας στα νησιά του Αν. Αιγαίου έφτασαν 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι η διάσταση του προβλήματος που μπορεί να προκύψει, γίνεται ακόμα περισσότερο ορατή, εάν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα: α) η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να εξετάσει 20.000 - 22.000 αιτήσεις ασύλου το χρόνο, και β) δεν λειτουργεί η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών ασύλου. Πρόσθετη και ιδιαίτερα σοβαρή δυσκολία, συμπληρώνουν, θα είναι ότι η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα γίνεται σε εθελοντική βάση, μόλις - πολύ σύντομα - συμπληρωθούν οι σήμερα διαθέσιμες 18.000 θέσεις.

Υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία λαμβάνει ως αντίδωρο, χειροπιαστά ανταλλάγματα, όπως είναι τα 3 + 3 δισ. ευρώ βοήθεια από την Ε.Ε., η κατάργηση, έως τον προσεχή Ιούνιο, της υποχρέωσης τουριστικής θεώρησης (visa) για τους Τούρκους πολίτες, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε με το «άνοιγμα» ενός από τα έως σήμερα, «κλειστά» ενταξιακά κεφάλαια.

Όλα αυτά, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν δικαιολογούν τις επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα, ο οποίος για ακόμη μια φορά εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα και αντίληψη των κειμένων που συμφώνησε». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης