Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση από τα συγχαρητήρια της ΕΕ για τα κλειστά σύνορα

Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση από τα συγχαρητήρια της ΕΕ για τα κλειστά σύνορα

Η κυβέρνηση καταγγέλλει αυτό που υπέγραψε ως μέλος των 28! - Ο Τουσκ εξανέμισε το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργούσε το Μαξίμου - Αυστρία: Κλειστή για πάντα η «βαλκανική οδός»

Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση από τα συγχαρητήρια της ΕΕ για τα κλειστά σύνορα
Ένα tweet με λιγότερους από 140 χαρακτήρες ήταν αρκετό για να προσγειώσει ανώμαλα την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα
ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει αναλώσει πολλές χιλιάδες λέξεις και έχει επιστρατεύσει τον επικοινωνιακό του μηχανισμό για να πείσει ότι πέτυχε διπλή νίκη στο προσφυγικό
Κλείσιμο
, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής
της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά στην επίσκεψή του στην Σμύρνη. 

Το tweet ήταν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ανέφερε: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος». Ακολούθως ανέφερε ο κ. Τουσκ ότι «δεν είναι θέμα μονομερών δράσεων, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28». Εν ολίγοις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν προβαίνουν σε μονομερείς δράσεις, αλλά εφαρμόζουν κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της ΕΕ. Ήταν η πλήρης διάψευση του πρωθυπουργού ο οποίος από τα ξημερώματα της Τρίτης δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι «απομονώσαμε εκείνους που ήθελαν να μας απομονώσουν». Ο κ. Τουσκ στην ουσία όμως απομόνωσε τον κ. Τσίπρα καθώς ευχαρίστησε, επίσης, τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για το γεγονός ότι «εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». 






Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι απομονωμένος, χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα για να πάρει επιπλέον μέτρα για το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου. Άλλωστε τις τελευταίες τρεις ημέρες από τα σύνορα δεν έχει περάσει κανένας πρόσφυγας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων δικαιολογεί την απόφασή της με το επιχείρημα ότι αφού ούτε η Σερβία δέχεται πρόσφυγες, και η Σερβία επειδή ούτε η Σλοβενία το κάνει. Έτσι οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου δεν ανοίγουν τα σύνορά τους ούτε για τους 580 πρόσφυγες που είχαν αποφασίσει προ δεκαημέρου οι αστυνομίες τους. 

Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν έπεισε το διεθνές ακροατήριο ότι με την επίσκεψή του στην Τουρκία πέτυχε ό,τι δεν είχε πετύχει η ΕΕ, δηλαδή την επαναβεβαίωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, όπως πρόβαλε χθες η κυβερνητική προπαγάνδα. 

Και για να μην μένουν αμφιβολίες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ότι η «Βαλκανική οδός» της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που παίρνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στις πιο πλούσιες χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα. Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης. «Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σε άλλο μήκος κύματος η Μέρκελ δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», και πρόσθεσε ότι, «δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη». Όπως είπε  βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις της 


Κουμουτσάκος: Μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα - Γεροβασίλη: Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήρθε αμέσως μετά το tweet του Ντόναλντ Τουσκ, από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, που έγραψε: «Αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των "28" για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα» και ακολούθως: «Το ερώτημα είναι ένα: Έδωσε ναι ή όχι τη συγκατάθεσή της η Ελλάδα για κλειστά σύνορα όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου»;




Ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνηση επιχείρησαν να απαντήσουν στον Ντόναλντ Τουσκ, και πάλι μέσω του Twitter, περιπλέκοντας μάλλον τα πράγματα. Τα tweets του πρωθυπουργού, από τον επίσημο ελληνόφωνο λογαριασμό του αλλά και από τον αγγλόφωνο έλεγαν τα εξής: «O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».










Ο κύριος Κουμουτσάκος επανήλθε, σχολιάζοντας: «Τα γριφώδη τουιτ @PrimeministerGR δεν συνιστούν διάψευση Τουσκ. Για κάτι τόσο σοβαρό υπάρχει μια απάντηση: "Διαψεύδουμε τον @eucopresident"», και ακόμα: «Γιατί ο πρωθυπουργός "κρυβόταν" τόσες ώρες και εμφανίστηκε μετά από πίεση Ν.Δ. ; Περιμένουμε ρητή διάψευση του κ. Τουσκ από Μαξίμου». 




Στο σημείο αυτό παρενέβη με δικές της αναρτήσεις και πάλι στο Twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής. Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει...αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά. Αν δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης ο κ.Κουμουτσάκος πολύ ευχαρίστως να ζητήσει διευκρίνιση. Μη σπαταλά το χρόνο του με γρίφους».





Η τελική κουβέντα σε αυτό τον μεταμεσονύχτιο διαξιφισμό μέσω Twitter ήρθε από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που επίμεινε ρωτώντας: «Ποιός από τους δύο αντιλαμβάνεται σωστά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής; Πού είναι η αλήθεια και που το ψέμα;», προσθέτοντας δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του κ. Τουσκ.




Η κυβέρνηση «μπερδεύει» το μέτρημα και ελπίζει μόνο στον... «φίλο Αχμέτ»
Ενώ όμως τα σύνορα είναι  κλειστά και η κυβέρνηση δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο, η Συντονιστική Επιτροπή μετρά και ξαναμετρά τους πρόσφυγες και τους βγάζει λάθος. Έτσι η πρώτη επίσημη ενημέρωση ανέβαζε τους πρόσφυγες σε 36.419. Την Τρίτη ενώ τα σύνορα ήταν κλειστά, σε 34.183 και την Τετάρτη σε 35.945. Από την αρχή της λειτουργίας του Συντονιστικού επιχειρεί να εμφανίσει τους πρόσφυγες στην χώρα λιγότερους από 40.000, γι' αυτό υπολογίζει σε 8.500 όσους είναι στην Ειδομένη, ενώ οι τοπικές αρχές τους εμφανίζουν σε 12.500 ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Επίσης δεν υπολογίζει όσους είναι στην πλατεία Βικτωρίας ή στα γύρω στενά, ούτε όσους είναι εκτός των “δομών” ανά την Ελλάδα. 
Στην πραγματικότητα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που είναι στην Ελλάδα ξεπερνά πλέον τους 40.000. Εν τω μεταξύ η ροή από τα παράλια της Τουρκίας συνεχίζεται αν και μειωμένη περίπου κατά το ήμισυ. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα ελέγχει πλήρως την ροή και την αυξομειώνει ανάλογα με το διπλωματικό της παιχνίδι και τις επιδιώξεις της. Το χειρότερο όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρα από τις τσάμπα ρητορείες περί αλληλεγγύης δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε ένα σάντουιτς στους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ειδομένη. 

Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας έχει αποδεχθεί πλήρως την πολιτική αποτροπής της ΕΕ, «καταπίνοντας» τις αριστερές διακηρύξεις του. Όσο για την φιλοξενία στην χώρα επαφίεται στην καλοσύνη των Ελλήνων, την οποία με κυνισμό επιχειρεί πολιτικά να πιστωθεί. 

Η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται -παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης- είναι ότι τα μεν βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά, ενώ ο «φίλος Αχμέτ», όπως τον αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρα εξακολουθεί να στέλνει πρόσφυγες. Καθώς τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μετά την επιβράβευση των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου από τον Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Τσίπρα επαφίεται στον «φίλο Αχμέτ» για να περιοριστεί η προσφυγική ροή. 

Ωστόσο ήδη στην Ευρώπη αυξάνονται οι αντιδράσεις για το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όπως φάνηκε στην χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση διαφωνούν με την προοπτική για κάθε πρόσφυγα που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας να στέλνεται από την Τουρκία στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει, λένε οι ευρωπαίοι βουλευτές και και κόμματα -όπως οι φιλελεύθεροι του Φερχόφσταντ- ότι η Τουρκία θα γίνει ο καθοριστικός παράγοντας που θα αποφασίζει ποιοί θα στέλνονται στη Ευρώπη. Όπως επίσης οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στην χορήγηση βίζας στους Τούρκους. Φυσικά ο κ. Τσίπρας το δέχθηκε και αυτό και γενικότερα ακολούθησε μία πολιτική που ενισχύει την Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα «γκριζάρει» ακόμη περισσότερο το Αιγαίο. Παράλληλα η Τουρκία ζητά και το άνοιγμα των κεφαλαίων για την ένταξή της στην Ευρώπη δίχως να ανοίγει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην Κύπρο. Ο κ. Τσίπρα προσπαθεί να απωθήσει το ερώτημα που όμως θα το βρει μπροστά του σε μία εβδομάδα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης