Ανοιχτά τα σύνορα της Ελλάδος μέχρι τις 6 Μαρτίου και βλέπουμε...

Ανοιχτά τα σύνορα της Ελλάδος μέχρι τις 6 Μαρτίου και βλέπουμε...

Την ώρα που η Αθήνα κέρδιζε μικρή παράταση για να μην κλείσουν τα σύνορα 1.192 πρόσφυγες έφταναν στον Πειραιά - Τσίπρας: Διασφαλίσαμε το «στάτους κβο» και θα αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στα σύνορα μέχρι την σύνοδο που θα συμμετάσχει και η Τουρκία - Ολάντ: Πώς θα ζητούσαμε από την Ελλάδα να φυλάει τα σύνορα, αν την είχαμε διώξει από το ευρώ;

Ανοιχτά τα σύνορα της Ελλάδος μέχρι τις 6 Μαρτίου και βλέπουμε...
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής
στο
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
εξερχόμενος δήλωσε πως ήταν μια «δύσκολη Σύνοδος» με δύο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της Βρετανίας και αυτό της κρίσης του προσφυγικού. Για τον Αλέξη Τσίπρα η Σύνοδος αποτέλεσε μια ευκαιρία για επίλυση των προβλημάτων απο κοινού και ζήτησε να υπάρξουν «συγκεκριμένες ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας» καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα «δυσανάλογο βάρος» στο προσφυγικό.

Αναφερόμενος στην εξαμερή συνάντηση που έγινε υπό την Ολλανδική Προεδρία λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην κλείσουν τα σύνορα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών. 

Για τον πρωθυπουργό, «το γεγονός πως γίνεται αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν,  τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από Ελλάδα». Σημαντική θεωρεί επίσης την υπόσχεση μη ύπαρξης μονομερών ενεργειών από άλλα κράτη μέλη στον προσφυγικό διάδρομο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για ανθρωπιστική κρίση.  

Οι υποσχέσεις αυτές για διατήρηση του «status quo» και η επανεξέταση της πορείας της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο, οδήγησαν την Ελλάδα να «δώσει τη συγκατάθεση της στα συμπεράσματα που αφορούν και το θέμα της Μεγάλης Βρετανίας» παρά τις επιφυλάξεις της για την «δυνατότητα αποκλίσεων από το κοινωνικό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη για τη Μεγάλη Βρετανία.

Εκφράζοντας στον Βρετανό ομόλογο του «καλή επιτυχία και θετική έκβαση στο δημοψήφισμα» ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε για τους ψηφοφόρους του ένα «πακέτο λιγότερης Ευρώπης». Για τον Αλέξη Τσίπρα η απάντηση στα προβλήματα μας δεν είναι η «λιγότερη Ευρώπη, αλλά η καλύτερη Ευρώπη» και δήλωσε πως θεωρεί κρίσιμο να υπερισχύσει το Βρετανικό ναι στην Ευρώπη. Κάνοντας μια σύνδεση του Βρετανικού δημοψηφίσματος με το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και η πορεία του θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα και πως η «προσφυγική κρίση θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης».  

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες, σχετικά με το αν έλαβε κάποια υπόσχεση από τους εταίρους για το θέμα της πρώτης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι συζητήσεις «ήταν θετικές» και πως όλες οι πλευρές «εξέφρασαν την πεποίθηση πως πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Το παρασκήνιο

Στο θέμα του μεταναστευτικού περίπου στις 22:30 ώρα Ελλάδος έγινε μια συνάντηση υπό την εποπτεία της Ολλανδικής προεδρίας όπου συμμετείχε η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία η Κροατία και η Ελλάδα όπου συζητήθηκε το μεταναστευτικό και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η τρέχουσα συνεργασία των κρατών στην διαχείριση των ροών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου αποφεύγοντας έτσι την κάθε πιθανότητα συμφόρησης συνόρων, μέχρι την επανεξέταση του ζητήματος στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου όπου θα συμμετέχει και ο Αχμέντ Νταβούντογλου.

Κύριο μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι είναι να προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία για ελάττωση των προσφυγικών ροών στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας και επίσης η εφαρμογή των συμφωνηθέντων με το ΝΑΤΟ. 

Οι δηλώσεις Ολάντ

Άλλο Brexit και άλλο Grexit, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter εξέφρασε δημοσίως την στήριξη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Κάναμε για την Ελλάδα ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ από τις Βρυξέλλες -όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής- απαντώντας σε ακροατές του ραδιοφώνου που συνέκριναν το Brexit με το Grexit.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας», ωστόσο, στη συζήτηση για πιθανό Brexit ο Ολάντ δείχνει να κρατάει φλεγματική στάση.

Σε ερώτηση Γάλλου ακροατή σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε ο κ. Τσίπρας την εποχή του Grexit, ο Ολάντ αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και την υποστήριξή του στην Ελλάδα και θύμισε την ολονύχτια διαπραγμάτευση τον Ιούλιο με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ.

Με παρέμβασή του ο συντονιστής δημοσιογράφος υπογράμμισε: «Αναγνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιείτε προς τους Έλληνες τον ίδιο τόνο που χρησιμοποιείτε προς τους Βρετανούς».

«Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς»,  απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία. Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μεγάλη Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος».

Όμως, όπως τόνισε, για την Ελλάδα όμως ήταν διαφορετικά. 

«Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». 

Ο κ. Ολάντ είπε ακόμη πως μίλησε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και πως ο ίδιος έκανε παρέμβαση λέγοντας ότι «μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει».


«Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε στην Ελλάδα την δικιά μας ευθύνη»
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε «το τέλος της Ευρώπης».

«Εάν καταλήγαμε εκεί, αυτό θα ήταν το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Αυτό είναι το μείζον ζήτημα απόψε. Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;», τόνισε, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

«Υπαρκτός ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας»
Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε ο Ολάντ για τη Συρία, αφού προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Κι όμως, μιλώντας στο France Inter ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία. Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος με τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί απόψε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: "Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση". Όμως, δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους», προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πείσει τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση γιατί «αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης