Λαφαζάνης σε Παυλόπουλο: Οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος

Λαφαζάνης σε Παυλόπουλο: Οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος

Εριστικός διάλογος στο Προεδρικό Μέγαρο - Παυλόπουλος: Τηρείται το Σύνταγμα - Διαβάστε τι έγινε όταν ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε σε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Λαφαζάνης σε Παυλόπουλο: Οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος
Έναν έντονο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραδώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο την διερευνητική εντολή που έλαβε την Δευτέρα, από την οποία δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης όπως είχε προβλέψει ο κ. Λαφαζάνης από την πρώτη στιγμή.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας επέμεινε στην ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Διαφωνόντας δημοσίως με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση αλλά να προχωρήσει σε κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ο κ. Λαφαζάνης είπε στον κ. Παυλόπουλο: «Οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος».

Κλείσιμο


Οι συγκεκριμένες αναφορές του Παναγιώτη Λαφαζάνη φαίνεται πως ενόχλησαν τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Να είστε βέβαιος ότι τηρείται το Σύνταγμα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έκλεισε τη συζήτηση με προφανή δυσφορία: «Σας ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε το διάλογο του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Προκόπη Παυλόπουλο:


Λαφαζάνης: Ηρθα να παραδώσω την εντολή. Αξιοποιήθηκε. Μπορεί να μην έβγαλε κυβέρνηση, είδαμε όμως τους εκπροσωπους σχεδόν όλης της ελληνικής κοινωνίας.
Πάνω απ' όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός.
Δεν είναι οι αρχηγοί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από το Σύνταγμα. Νομίζω ότι σ' αυτή τη βάση πρέπει να υπάρξει ευρεία συνεννόηση ώστε να πάμε σε εκλογές και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

Παυλόπουλος:
Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι υπεράνω του Συντάγματος. Όλοι κρινόμαστε από την ιστορία βάση του Συντάγματος. Το Σύνταγμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα και το πνεύμα του. Να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ότι θα επικοινωνήσουν και αργότερα μαζί, παραπέμποντας στην συνομιλία που θα έχουν αργότερα.

Ανεξάρτητα από τη διαδικασία, οι εκλογές εφόσον φτάσουμε να διεξαχθούν σε ένα κλίμα όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Λαφαζάνης
: Οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος.

Παυλόπουλος: Να είστε βέβαιος ότι τηρείται το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ πολύ

Λαφαζάνης (χαμογελώντας): Να το δούμε

Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις του κύριου Λαφαζάνη κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο όπου προειδοποίησε για έντονη αντίδραση σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιτελέσει το Συνταγματικό του καθήκον.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός. Δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων. Έχει μόνο ένα χρέος ανεξάρτητα ποιοι τον ψήφισαν: να προασπίζει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως το δικαίωμα του λαού να εκφράζεται ενημερωμένος» επανέλαβε ο κ. Λαφαζάνης χαρακτηρίζοντας πρόκληση «να πάμε άρον άρον σε εκλογές».

Πρέπει να εξαντληθούν τα όρια και επομένως εκλογές δεν μπορεί να γίνουν πριν τις 27 Σεπτεμβρίου, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε προειδοποιώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Είναι καθήκον του να ανταποκριθεί στη δημοκρατική πρόσκληση και θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει. Αν δεν το πράξει ασφαλώς και εμείς θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δεν θα θέλαμε να κάνουμε».

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «αν χρειαστεί να διερευνηθεί περαιτέρω σχηματισμός κυβέρνησης ο Πρόεδρος πρέπει να συγκαλέσει άμεσα με φυσική παρουσία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Αυτό επιβάλει το Σύνταγμα. Δεν προβλέπει τηλεφωνικές συνομιλίες, τηλεφωνικές αποδοχές ή τηλεφωνικές αρνήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το Σύνταγμα και η Δημοκρατία επιβάλει να υπάρξει σύγκληση με φυσική παρουσία και αν κάποιοι δεν θέλουν να προσέλθουν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

«Οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές εκτροπές έχουν γίνει στο όνομα του Συντάγματος. Περιμένω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιτελέσει το συνταγματικό του καθήκον. Αν δεν το κάνει εμείς θα αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε σθεναρά» επανέλαβε ο κ. Λαφαζάνης.

Σε ερώτηση για το αν κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αντιδημοκρατικές διαδικασίες ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ότι «εγώ δεν απεύθυνω κατηγορίες προτού δω κινήσεις και πράξεις. Γι αυτό απηύθυνα πρόσκληση να κινηθεί στα πλαίσια του Συντάγματος ελπίζω να ανταποκριθεί. Θα περιμένω αποφάσεις που πιστεύω ότι θα είναι απόλυτα συμβατές με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος για να μην έχουμε περαιτέρω αντιδράσεις. Δεν είναι δυνατόν τα Μνημόνια που ψηφίστηκαν σε μια νύχτα να περάσουν και με εκλογές εξπρές».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρώην συντροφοί του εξέφραζαν φόβο ότι «θα έρθουν τα ελικόπτερα και μας πάρουν από το Μαξίμου» ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εντελώς αποπροσανατολιστικά και δεν βοηθούν σε μια ουσιαστική αντιπαράθεση. «Η κυβέρνηση αυτή είχε δεσμεύσεις να καταργήσει τα μνημόνια και πολύ περισσότερο να μην υπογράψει νέο Μνημόνιο. Δυστυχώς όμως κατέφυγε σε υπογραφή Μνημονίου με τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό. Αυτό θα κρίνει ο λαός στις εκλογές και πιστεύω ότι η κρίση του θα είναι αμείλικτη».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης