ΣΥΡΙΖΑ: Ραχήλ, Βαρουφάκης και τουλάχιστον άλλες πέντε οι «απώλειες»

ΣΥΡΙΖΑ: Ραχήλ, Βαρουφάκης και τουλάχιστον άλλες πέντε οι «απώλειες»

Μετρούν τις πιθανές «διαρροές» στην Κουμουνδούρου - Προέρχονται από τις μικρότερες τάσεις του Αριστερού Δικτύου - Θα ψηφίσει η Αριστερή Πλατφόρμα - Ερωτήματα για τους «απρόβλεπτους» - Αφήνει ανοιχτό να καταψηφίσει και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου

ΣΥΡΙΖΑ: Ραχήλ, Βαρουφάκης και τουλάχιστον άλλες πέντε οι «απώλειες»
Παρά το συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και την έντονη κριτική που ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται αποφασισμένοι, με βαριά καρδιά, να ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές, που θα εισαχθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το πλαίσιο δίνει η αποστροφή, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι "δεν θα ανεχθώ να μην υπάρξει δεδηλωμένη στην αποψινή συνεδρίαση. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του".

Ο κ. Τσίπρας, αν και δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ξεκαθάρισε ότι "ή όλοι μαζί θα συνεχίσουμε ή όλοι μαζί θα πέσουμε". Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι δύσκολο για τους βουλευτές που διαφωνούν με τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας να καταψηφίσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Κάπως έτσι, οι απώλειες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρά τις έντονες δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έλεγε σε συνομιλητές του ότι θα ψηφίσει το προσχέδιο της συμφωνίας. Παρομοίως και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος, καίτοι θεωρεί, ότι η αρχική του πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε, εντούτοις μία έξοδος από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι διαχειρίσιμη. Το ίδιο και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην ομιλία του.

Αυτό πάνω-κάτω είναι το συνολικό κλίμα στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εφόσον η Αριστερή Πλατφόρμα υπερψηφίσει, τότε δύσκολα θα χαθεί η δεδηλωμένη. Θα υπάρξουν διαρροές, αλλά όχι τόσες, ώστε να πέσει η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης κάτω από τους 151 βουλευτές.

Θα εξαρτηθεί βέβαια και από την στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που διέκοψαν τη συνεδρίασή τους, για να συναντήθει ο κ. Πάνος Καμμένος με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Αμύνης ζητά να μην υπάρξουν περικοπές στο υπουργείο του και να διατηρηθεί το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, αλλά δύσκολα θα το πετύχει. Η εκτίμηση είναι ότι και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν. Ήδη, τοποθετήθηκε θετικά ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Πάντως, ήδη δήλωσε ότι δεν θα είναι στην ψηφοφορία στη Βουλή ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Αν και επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους είναι γνωστό ότι παλαιότερα ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει μνημονιακή συμφωνία.

Οι "υποψίες" για ενδεχόμενη καταψήφιση επικεντρώνονται πλέον στις μικρότερες τάσεις του Αριστερού Δικτύου. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι δεν θα ψηφίσουν οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα της ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου, που ήταν και ένας από τα πέντε στελέχη που υπέγραψαν την επιστολή διαφοροποίησης.

Επίσης, υπάρχουν "φόβοι" ότι δεν θα ψηφίσουν ένιοι εκ των πέντε βουλευτών που διαθέτει η ΚΟΑ του κ. Ρούντι Ρινάλντι και πάντως όχι όλοι. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που είχε κάνει σκληρές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Καταψηφίζει η Ραχήλ
Παρομοίως και για την κυρία Ραχήλ Μακρή, η οποία όμως επηρεάζεται από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, παρά τις ενστάσεις που έχει κατά καιρούς υποβάλει, θα ψηφίσει τη συμφωνία. Η βουλευτής Κοζάνης, ωστόσο, μιλώντας το απόγευμα στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, έστω και τώρα, με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Βαρουφάκης: Δεν θα ψηφίσει στη Βουλή - Μπήκε στο πλοίο για Αίγινα
Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι δεν θα παραστεί απόψει στη Βουλή για να ψηφίσει τη συμφωνία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.

Για να δικαιολογήσει την απουσία του από την αποψινή ψηφοφορία ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους. Όμως, περίπου δύο ώρες αφού έγραψε στο Twitter ότι για οικογενειακούς λόγους δεν θα είναι στην αποψινή ψηφοφορία, ο κ. Βαρουφάκης εντοπίστηκε στο πλοίο «Φοίβος» να ταξιδεύει προς την Αίγινα!

Προφανώς, ο τέως υπουργός Οικονομικών επέλεξε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές από το να στηρίξει στη Βουλή την κυβέρνηση της οποίας μέχρι προσφάτως αποτελούσε εξέχων μέλος και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι έχει οικογενειακούς λόγους...

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης από Χατζηλάμπρου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση άφησε και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου. «Έξω γιορτάζεται το "όχι" και σ' αυτή την αίθουσα φοβάμαι τη μετάλλαξη που μπορούμε να πάθουμε. Θα αναγκαστούμε για να τα ωραιοποιήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας success story» υπογράμμισε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έδιναν από χθες το βράδυ "αγώνα" για να πιάσουν το σφυγμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αφετέρου για να αποτρέψουν τις διαφοροποιήσεις. Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ εκτιμούσαν ότι θα υπάρξουν περιορισμένες διαρροές και δεν θα αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη.

Το τι θα γίνει όταν θα έρθει το τελικό κείμενο, που πιθανόν θα είναι φορτωμένο με επιπλέον απαιτήσεις από το Eurogroup και ακόμη περισσότερο όταν θα αρχίσει η ψήφιση των προαπαιτούμενων είναι κάτι που αποφεύγουν προς το παρόν να σκέπτονται.

Τα σενάρια πάντως δεν είναι ευοίωνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης