ΝΥΤ: «Εχει τα κότσια ο Τσίπρας να τα βάλει με την πτέρυγα Λαφαζάνη;»

ΝΥΤ: «Εχει τα κότσια ο Τσίπρας να τα βάλει με την πτέρυγα Λαφαζάνη;»

Σύμφωνα με τον Χιούγκο Ντίξον, η μοίρα της Ελλάδας κρίνεται από την απάντηση αυτή

ΝΥΤ: «Εχει τα κότσια ο Τσίπρας να τα βάλει με την πτέρυγα Λαφαζάνη;»
«Έχει τα κότσια ο Τσίπρας  ώστε να τα "σπάσει" με την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος του;», διερωτάται ο αρθρογράφος των New York Times, Χιούγκο Ντίξον, σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας, τονίζοντας πως η μοίρα της Ελλάδας κρίνεται από την απάντηση αυτή. 

Σύμφωνα με τον Ντίξον, μια οδυνηρή συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πιστωτές θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με το ακρο-αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και όπως υποστηρίζει, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους, το θέμα είναι «αν έχει τα κότσια».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των NYT, οι άμεσες προοπτικές για την Ελλάδα είναι επικίνδυνες και η Αθήνα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία στα μέσα Απριλίου, αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν δανείσουν κεφάλαια ή αν δεν βρει χρήματα μέσω άλλων πηγών.

Κλείσιμο
Το κεντρικό θέμα βραχυπρόθεσμα είναι αν οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθούν τη Δευτέρα είναι επαρκείς για να ξεκλειδώσουν κάποια πίστωση, αναφέρει ο κ. Ντίξον, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες για να «μεταφέρουν» το πακέτο μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα πέτυχαν ελάχιστα.

Σύμφωνα με τον Ντίξον, o Τσίπρας μπορεί να «παίξει» με την ιδέα των πρόωρων εκλογών για να ανανεώσει την υποστήριξη του ελληνικού λαού προς το πρόσωπό του, σε περίπτωση που ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή.

Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε «αποδιοργάνωση» και η δημοτικότητά του είναι υψηλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ελπίζει σε μια νίκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει πέσει από το 83% το Φεβρουάριο στο 60% την περασμένη εβδομάδα και η δημοτικότητά του θα υποχωρήσει περισσότερο αν τα ΑΤΜ ξεμείνουν από χρήματα και βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη, περιοριστούν μετά από την επιβολή capital controls, προσθέτει.

Όμως, σύμφωνα με τον Χιούγκο Ντίξον, αν ο πρωθυπουργός σκεφτεί λογικά, θα αποφύγει αυτό το σενάριο, όμως, «το θέμα είναι πως στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει σε μια οδυνηρή συμφωνία με τους δανειστές του».

Αυτό σημαίνει πως δεν θα περιοριστεί σε υποσχέσεις, αλλά θα πρέπει να τις εφαρμόσει πριν την αποδέσμευση κεφαλαίων.
 
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει της ακροαριστερή του φράξια, η οποία μετρά 30 με 40 βουλευτές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος.
Βέβαια, αυτοί θα τον κατηγορούσαν για ξεπούλημα και το πιθανότερο είναι ότι θα καταψήφιζαν ότι μέτρα παρουσίαζε. Πιθανώς ο κ. Τσίπρας να περνούσε τους νόμους με την βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης», σημειώνει ο  Ντίξον.

Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ και σε αυτή την περίπτωση η πιο λογική κίνηση θα ήταν να κατέφευγε στις κάλπες.

«Τότε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, να διώξει το ακρο-αριστερό κομμάτι να το αντικαταστήσει με ένα μετριοπαθέστερο και να κερδίσει τις εκλογές με ευρεία πλειοψηφία», υποστηρίζει ο Ντίξον, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να μαζέψει τα κουράγια του για να τα "σπάσει" με τους πολιτικούς συντρόφους του». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης