Το παρασκήνιο της αποκάλυψης Παναρίτη ότι οι δανειστές πρότειναν «πάγωμα» μισθών για 1-2 μήνες

Το παρασκήνιο της αποκάλυψης Παναρίτη ότι οι δανειστές πρότειναν «πάγωμα» μισθών για 1-2 μήνες

Το δριμύ κατηγορώ της συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη για ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν - Η «παρεξήγηση» με τους δημοσιογράφους και ο ρόλος του Α.Ανδριανόπουλου

Το παρασκήνιο της αποκάλυψης Παναρίτη ότι οι δανειστές πρότειναν «πάγωμα» μισθών για 1-2 μήνες
Σάλος έχει προκληθεί από το βράδυ της Πέμπτης, από τη στιγμή, δηλαδή, που άρχισαν να έρχονται στο φως οι πρώτες πληροφορίες για τις αποκαλύψεις τις οποίες έκανε η εκ των συμβούλων του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη, για τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων. 

Αρχικά διέρρευσε η «ακτινογραφία» της στάσης των εκπροσώπων των τριών Θεσμών, με την κυρία Παναρίτη να μιλά για τους «σκληρούς» του ΔΝΤ, τους «τραπεζικούς υπαλλήλους» της ΕΚΤ και τους «γραφειοκράτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ΔΝΤ έχει επαγγελματική κουλτούρα πολύ δυνατή. Εμείς στην παγκόσμια τράπεζα λέμε γι' αυτούς ότι δουλεύουν σαν να είναι μέσα στο υπουργείο Άμυνας. Η ιεραρχία είναι πολύ συγκεκριμένη, δεν υπάρχει καθόλου ευελιξία και τουλάχιστον ξέρεις, σου αρέσει-δεν σου αρέσει, με τι ακριβώς έχεις να αντιμετωπίσεις» είπε η κυρία Παναρίτη και πρόσθεσε: «Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον πολλές φορές η απαξίωση με την οποία μας μιλούν. Εμένα δεν μπορώ να φανταστώ να πάω σε όποια χώρα, σε όποια άθλια κατάσταση κι αν βρίσκεται, όσο χαζός ή ιδιαίτερα μη ικανός να είναι ένας γραφειοκράτης υπάλληλος και να συμπεριφερθώ έτσι. Και όμως κύριοι έχουν ιδιαίτερα απαξιωτική συμπεριφορά προς εμάς»

Στη συνέχεια το ενδιαφέρον αυξήθηκε αφού η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών έκανε αναφορές για «ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56». «Η κρίση δεν ήταν κρίση ρευστότητας αλλά διαρθρωτική δομικών βάσεων της χώρας. Υπάρχουν ακόμα άτομα που παίρνουν σύνταξη στα 45 ή στα 56 και λυπάμαι που το λέω. Να φύγεις αλλά να πάρεις σύνταξη στα 62, πότε είναι να την πάρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Αλλά η υπόθεση κορυφώθηκε όταν η Έλενα Παναρίτη αποκάλυψε ότι σε κάποια από τις συνομιλίες ξένος εκπρόσωπος των θεσμών κατέθεσε την πρόταση να μην πληρωθούν 1-2 μισθοί και συντάξεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητος του κράτους. «Δεν μπορεί να μου έρχεσαι ο Γερμανός ή ο ΔΝΤίτης και να μου λες ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν όλες δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αν δεν έχουν εγώ δεν θα σου δώσω. Και έρχονται και μας λένε, αν δεν έχετε να τους δώσετε συντάξεις και μισθούς, πάψτε να τους δίνετε για μερικούς μήνες, αυτή είναι η συζήτηση, πάψτε να τους δίνετε» ήταν η χαρακτηριστική φράση της συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη.




Ο «θόρυβος» που δημιουργήθηκε από αυτού του είδους τις θέσεις μεγεθύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν κύκλοι του Γιάνη Βαρουφάκη τον εμφάνισαν όχι μόνο να επιβεβαιώνει ότι όντως κατατέθηκε αυτή η πρόταση λίγο πριν συνεδριάσει το Brussels Group αλλά και να απαντά οργισμένος «είναι ντροπή και μόνο να το συζητάτε κάτι τέτοιο, δεν θέλω να ξανακούσω κάτι τέτοιο».

Δεν πέρασαν, όμως, λίγες ώρες και ακολούθησε μια προσπάθεια της κυρίας Παναρίτη να ανασκευάσει με δήλώση της σύμφωνα με την οποία «οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».


Πώς έγινε η αποκάλυψη

Η κυρία Παναρίτη το απόγευμα της Πέμπτης ήταν προσκεκλημένη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree. Μάλιστα η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών καθυστέρησε αρκετά καθώς προερχόταν από ταξίδι γεγονός που υποχρέωσε τον οικοδεσπότη Ανδρέα Ανδριανόπουλο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της στους παριστάμενους και να ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει μια εισήγηση διάρκειας είκοσι λεπτών την οποία θα διαδέχονταν ερωτήσεις από το κοινό. Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή στην αίθουσα σε ευδιάκριτο σημείο υπήρχαν στημένες δύο τηλεοπτικές κάμερες ενώ και η ίδια η εκδήλωση ήταν ανοιχτή καθώς πρόσκληση είχαν λάβει όσοι έχουν εγγραφεί στη σχετική λίστα ειδοποιήσεων του Ινστιτούτου.

Αφού η κυρία Παναρίτη έκανε την εισήγησή της προχωρώντας στη σωρεία των αποκαλύψεων αλλά και σε άλλους χαρακτηρισμούς για τους υπουργούς που μετέχουν στο Eurogroup ότι μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι από... νερό και να μην αντιδρούν ό,τι και αν συμβαίνει, ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά στην ομίλιτρια ένα μικρόφωνο τηλεοπικού σταθμού. Στη θέα του μικροφώνου η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη αντέδρασε έντονα ζητώντας εξηγήσεις από τον διοργανωτή της εκδήλωσης. Όπως υποστήριξε δεν υπήρχε καμία γνώση εκ μέρους της ότι θα υπήρχαν και δημοσιογράφοι - αν και παριστάμενοι μαρτυρούν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 3-4 εκπροσώποι μέσων ενημέρωσης στο κοινό - και ότι η ίδια έχει αρνηθεί σειρά προσκλήσεων για να παραστεί σε τηλεοπτικά πάνελ ή ραδιοφωνικά στούντιο οπότε δεν θα ήταν φυσιολογικό να παραβρεθεί σε μια εκδήλωση στην οποία θα συνυπήρχαν δημοσιογράφοι και κάμερες.

Την φραστική στιγμιαία ένταση ακολούθησαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυρία Παναρίτη, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού που διήρκεσαν περίπου δεκαπέντε λεπτά. Η σολωμόντεια λύση που προκρίθηκε ήταν η τηλεοπτική κάμερα να αποσυρθεί προκειμένου να συνεχιστεί η εκδήλωση με τις ερωτήσεις και ως εκ τούτου υπήρξε μεν ρεπορτάζ αλλά όχι εικόνα της κυρίας Παναρίτη. 

Το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει τα εξής: 

«Το περιτύλιγμα του προβλήματος είναι ότι αυτοί που έχουν έρθει να μας δώσουν τα χρήματα, να μας βοηθήσουν, έχουν στηριχθεί πάνω σε κάτι παράξενους τρόπους που δουλεύουν. Και δεν βοηθάνε ακριβώς. Άρα εγώ… πρέπει και να δουλέψουμε, να βρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τους αντίστοιχους που πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα τρία τα οποία μεγαλώνουν, αλλά να το κάνουμε με τους άλλους, με αυτούς τους αντίστοιχα, αν θέλετε, εταίρους οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι… δεν βοηθούν στην πραγματικότητα. Δεν είναι πραγματικά εκεί όπως θα περίμενα εγώ να είναι. Δηλαδή το βλέπουν το πρόβλημα ακόμα με έναν παράξενο τρόπο. Σου λέει βρε παιδιά… έρχεται και σου λέει ε εντάξει μην πληρώσετε και κανένα μισθό, για 1-2 μήνες χωρίς μισθούς. Άρα λοιπόν έχω… έχουμε πολύ… άρα για αυτό λέω, παιδιά ομοψυχία και δύναμη. Δηλαδή δεν είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ένα κομματικό πράγμα, είναι ένα μεγαλύτερο πράγμα, είναι όλη η Ελλάδα».

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα www.capital.gr:


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης