Guardian: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα «σκοτώσει» τη λιτότητα στην Ευρώπη

Guardian: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα «σκοτώσει» τη λιτότητα στην Ευρώπη

Channel 4: Η κυριότερη πρόκληση για οποιαδήποτε επόμενη ελληνική κυβέρνηση, και ιδίως για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια για την τακτοποίηση των χρηματοδοτικών εκκρεμοτήτων της χώρας

Guardian: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα «σκοτώσει» τη λιτότητα στην Ευρώπη
Θετικές επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη θα προκαλέσει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εάν προκληθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τονίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian» με τίτλο: «Η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας μπορεί να σκοτώσει τη λιτότητα στην Ευρώπη».

Ο αρθρογράφος Owen Jones, περιγράφει τον «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν πόλεμο των αγορών και των υπαγορεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει. Η Ελλάδα, η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από τις πολιτικές λιτότητας, βρίσκεται στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση που έχει ταχθεί κατά της λιτότητας.

Κλείσιμο


Γράφει χαρακτηριστικά ο Jones: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις πρόωρες εκλογές της Ελλάδας, αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και για όλους μας που θέλουμε ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τη λιτότητα».

Στη συνέχεια ο Guardian αναφέρεται στις συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα, όπως η άνοδος της ανεργίας, η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής αλλά και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι φανερό πως η Ελλάδα γνώρισε μια πολιτική πόλωση, αντίστοιχη με εκείνη της Βαϊμάρης στη Γερμανία», σημειώνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει, «η απειλή της Χρυσής Αυγής έκανε τα φιλελεύθερα κόμματα να δείχνουν άνευρα, αλλά ευτυχώς τώρα η δυναμική της έχει πέσει στο μισό του απειλητικού 15% που την έφερναν οι δημοσκοπήσεις».

Μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες, αυτό το πολύτιμο πράγμα: την ελπίδα, τονίζεται στο άρθρο. 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει μετακινηθεί από τη θέση της άμεσης ακύρωσης του χρέους σε μια συμφωνημένη λύση. 

Σημειώνεται ακόμη: Σε σύμπνοια με το ισπανικό κίνημα Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ε.Ε. να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να στραφεί σε ποσοτική χαλάρωση και ανάκαμψη.

Καταλήγει με την παρατήρηση ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η πτώση του ΠΑΣΟΚ θα όφειλε να εκληφθεί ως προειδοποίηση για τους Εργατικούς στη Βρετανία να στραφούν προς μία πραγματικά εναλλακτική πολιτική πρόταση.

«Άρα το 2015 θα μπορούσε επιτέλους να είναι η χρονιά που η λιτότητα θα αντιμετωπίσει την ώρα της κρίσης σε όλη την ήπειρο. Ή θα μπορούσε να είναι η χρονιά που μια δημοκρατική αμφισβήτηση της οικονομικής τρέλας θα στραγγαλιζόταν μέχρι θανάτου», κλείνει το άρθρο του ο Jones.

O ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο... μικροσκόπιο και του απεσταλμένου του βρετανικού καναλιού Channel 4 Πολ Μέισον ο οποίος σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο στην ιστοσελίδα του καναλιού παραθέτει τα βασικά στοιχεία για το ελληνικό δημόσιο χρέος, που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 319 δισ. ευρώ. Η κυριότερη πρόκληση για οποιαδήποτε επόμενη ελληνική κυβέρνηση, και ιδίως για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια για την τακτοποίηση των χρηματοδοτικών εκκρεμοτήτων της χώρας επισημαίνεται επίσης. 

Στην ανάλυση υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2015 εκπνέουν δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ, με 11 δισ. εξ αυτών να λήγουν στο δεύτερο μισό του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να βρει από κάπου να δανειστεί, έχοντας εξαντλήσει διάφορα «μαξιλαράκια».

Επικαλούμενος στοιχεία από έκθεση της Bank of America Merill Lynch, ο συντάκτης αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας θα αντιμετώπιζε μία δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» ύψους τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ κατά τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησής του, χωρίς πιστωτές για να δανειστεί και με 17 δισ. αποπληρωμών μέσα στο '15. Παράλληλα, η ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα στερούσε από τη χώρα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2015-16, ποσό που προστίθεται στα 22 δισεκατομμύρια που πρέπει να δανειστεί η κυβέρνηση. 

Ο συντάκτης σημειώνει ότι «το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το βραχυπρόθεσμο».

Το χειρότερο σενάριο που προκύπτει για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την κατάσταση κατά τον Πολ Μέισον είναι να υπάρξει βραχυπρόθεσμα κρίση αποπληρωμής, ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κοινωνική αναταραχή, φυγή κεφαλαίων και χρεοκοπία. 

Το καλό σενάριο θα ήταν η επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο ερώτημα τώρα γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού απαντά ότι ο λόγος είναι πως πέντε χρόνια λιτότητας έχουν καταβαραθρώσει την ελληνική οικονομία και έχουν επιβαρύνει ψυχολογικά εκατομμύρια Έλληνες.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης