Στην τελική ευθεία η έρευνα για το «Χαϊκάλης gate»

Στην τελική ευθεία η έρευνα για το «Χαϊκάλης gate»

Μετά τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών της υπόθεσης - Δύο τα ενδεχόμενα: Ή ο εισαγγελέας να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων ή να ζητήσει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης

Στην τελική ευθεία η έρευνα για το «Χαϊκάλης gate»
Στη τελική ευθεία μπήκε -σύμφωνα με πληροφορίες-  η έρευνα του εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου για τις καταγγελίες του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.) Παύλο Χαϊκάλη περί απόπειρας δωροδοκίας του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, πρώην στέλεχος του κόμματος και σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου.  

Ο εισαγγελέας αφού μελετήσει τα στοιχεία που συνέλλεξε στο πλαίσιο της έρευνας του θα συντάξει πορισματική αναφορά, την οποία και θα υποβάλλει στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας δυο ενδεχόμενα υπάρχουν: Ή ο εισαγγελέας να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων ή να ζητήσει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο – αν και πλέον θεωρείται δύσκολο - ο  εισαγγελέας να εξετάσει κατ’ αντιπαράσταση τους δυο «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης τον Π. Χαϊκάλη και τον Γ. Αποστολόπουλο.
Κλείσιμο

Νέα έρευνα;


Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας έρευνας που θα αφορά αυτή τη φορά τον τρόπο απόκτησης του οπτικοακουστικού υλικού που διαβιβάστηκε στις αρχές. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί προϊόν υποκλοπής και όπως σημειώνουν αρμόδιες δικαστικές πηγές δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη στη συγκεκριμένη έρευνα που έχει ως βασικό ζητούμενο να διερευνήσει αν διαπράχθηκε ή όχι το αδίκημα της δωροδοκίας βουλευτού.

Χθες, στον εισαγγελέα κλήθηκαν και κατέθεσαν συμπληρωματικά ο Π. Χαϊκάλης αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Παν. Καμμένος. Είχε προηγηθεί η κλήτευση του Γ. Αποστολόπουλου, ο οποίος προσήλθε και έδωσε εξηγήσεις στον κ. Παναγιωτόπουλο το περασμένο Σάββατο με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του κακουργήματος της δωροδοκίας βουλευτού.

Ο Γ. Αποστολόπουλος, στην κατάθεσή του έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, ανατρέποντας το σκηνικό που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε διαμορφωθεί. Υποστήριξε ότι τα βίντεο που προσκόμισε Π. Χαϊκάλης είναι μονταρισμένα, ότι ο βουλευτής είναι εκείνος που τον πλησίασε και του είπε πως αν λύσει το οικονομικό του πρόβλημα τότε θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπλέον, ανέφερε στον εισαγγελέα ότι διαθέτει και εκείνος οπτικοακουστικό υλικό αφού – όπως φέρεται να είπε – κατάγραφε τον βουλευτή για να δείξει το «ηθικό του ανάστημα» και να τον καταγγείλει στον κ. Καμμένο.

Αντίθετη, είναι η εκδοχή των γεγονότων που δίνει ο Π. Χαϊκάλης. Καταρχάς η δικηγόρος του και σύζυγος του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Έλενα Τζούλη ανέφερε χθες μετά την κατάθεση του βουλευτή, πως οι εισαγγελείς γνώριζαν «από τις 12 Δεκεμβρίου το όνομα του Γιώργου Αποστολόπουλου και δεν έκανε τίποτα».

Η κ. Τζούλη όπως ανέφερε δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής για την ηθική βλάβη από κακουργηματική απόπειρα εκβίασης που διέπραξε ο Γ. Αποστολόπουλος σε βάρος του Π. Χαϊκαλη. Παράλληλα, ζήτησε από τον εισαγγελέα να προχωρήσει σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Αποστολόπουλου για το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι συνομιλητές του αλλά και ποια πρόσωπα θα του έδιναν τα χρήματα ώστε να δωροδοκήσει, όπως είπε, τον κ. Χαϊκάλη.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι η εισαγγελία κωλυσιεργεί στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης η κυρία Τζούλη υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κλείσει η δικογραφία πριν γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Αποστολόπουλου.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ισχυρισμός του Αποστολόπουλου ότι κατέγραφε τις συναντήσεις του με τον Παύλο Χαϊκάλη προκειμένου να δοκιμάσει τις ηθικές του αντιστάσεις είναι «αστείος» διότι τίποτα από όλα αυτά, όπως είπε, δεν έκανε αφού ούτε στην αστυνομία πήγε, ούτε κατήγγειλε τη συμπεριφορά του βουλευτή στον πρόεδρο Π. Καμμένο.

Ακόμη η κ. Τζούλη υποστήριξε ότι οι ΑΝ. ΕΛ ήταν σε συνεννόηση με τους εισαγγελείς για το πώς ακριβώς θα χειριστούν την υπόθεση και ότι εκείνοι γνώριζαν το όνομα του Γ. Αποστολόπουλου από τις 12 Δεκεμβρίου. Η σύζυγος του Πάνου Καμμένου υποστήριξε ότι το οπτικοακουστικό υλικό που προσκόμισε ο Π. Χαϊκάλης στους εισαγγελείς είναι νόμιμο και ότι μπορεί να γίνει χρήση του. «Έχουμε λειτουργήσει σύννομα, ήταν όλα εν γνώσει της εισαγγελίας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέγονται τα αντίθετα. Η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει αν δε γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με πραξικόπημα» κατέληξε η κυρία Τζούλη.

Διαψεύδουν εισαγγελικές πηγές

Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κ. Τζούλη, επισημαίνοντας ότι ζήτησαν από τον κ. Χαϊκάλη το όνομα του ανθρώπου που ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ ισχυρίστηκε ότι αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει γα να υπερψηφίσει τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Όμως όπως έλεγαν, ο Π. Χαϊκάλης απάντησε ότι θα πει το όνομα όταν έρθει η ώρα.

Ακόμη οι ίδιες εισαγγελικές πηγές, τονίζουν ότι υπήρξε συζήτηση για το υλικό που προσκόμισε ο κ. Χαϊκάλης αλλά ουδέποτε ειπώθηκε ότι το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό είναι νόμιμο.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γ. Αποστολόπουλου, οι ίδιες  πηγές επισημαίνουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει. Όπως εξηγούν, το αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε δωροδοκία βουλευτή και όχι με ποιους μίλησε ο κ. Αποστολόπουλος.

Εν τω μεταξύ, προσήλθε τελικώς την Κυριακή στο γραφείο του εισαγγελέα και κατέθεσε συμπληρωματικά ο Πάνος Καμμένος.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο γραφείο του εισαγγελέα ο κ. Καμμένος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ότι ειδοποιήθηκε από τη σύζυγό του και δικηγόρο ότι η έρευνα θα κλείσει χωρίς την κατάθεσή του και γι' αυτό, όπως εξήγησε, προσήλθε στο Εφετείο. «Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, (ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών) όπως με ενημέρωσε η σύζυγός μου και συνήγορος του κ. Χαϊκάλη, πριν από λίγο ωρύονταν πως αν δεν έρθω σήμερα να καταθέσω θα κλείσει τη δικογραφία. Όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να κλείσουν την υπόθεση», είπε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης