Σαμαράς: «Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να αγνοούνται»

Σαμαράς: «Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να αγνοούνται»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας


Σαμαράς: «Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να αγνοούνται»
Την αρραγή ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και την στήριξή του στις ενέργειες της Κυπριακής ηγεσίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, την

Στόχος των συναντήσεων, στις οποίες μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι δεδομένη.

«Είμαστε στο πλευρό της Κύπρου», είπε ο κ. Σαμαράς και θύμισε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην απόφαση της οποίας συμπεριελήφθει η αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου.

Κλείσιμο


Απευθυνόμενος προς την Τουρκία είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χώρα που προσδοκά την ένταξή της στην ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει τα κράτη μέλη. Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για επίλυση υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες στηρίζουμε την κίνηση του κ. Αναστασιάδη για διακοπή των συνομιλίων μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη την ελπίδα του ότι η Τουρκία θα αναθερήσει την στάση της και ότι θα δείξει απτά δείγματα ότι επιθυμεί τον διάλογο για την λύση και όχι  ως πρόσχημα.

«Η ενότητα του ελληνισμού είναι η πηγή της δύναμής του. Ελλάδα και Κύπρος είναι παράγοντες σταθερόητας ασφάλειας και ειρήνης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού και κλειδί για την σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για την τριμερή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Αίγυπτο και αν θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ωστόσο, ανέφερε πως θα συζητηθούν όλα τα θέματα.



Επίσης, σημείωσε ότι «η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου Αιγύπτου συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας με στόχο την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε την συνεργασία. Η Αίγυπτος είναι χώρα τεράστιας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Θα προωθήσουμε την ευρωπαική στρατηγική για γεωπολιτική συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη».

Στην ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας και σε αυτό τον ρόλο προσβλέπουν όλο και περισσότεροι.

«Η ενότητά μας είναι δύναμη και ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και απέναντι σε λαούς της περιοχής που προσβλέπουν σε μας για την δική τους ασφάλειας και ευημερίας. Η ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, θα συνεχίσει να στηρίζει μέχρι την λύση με σεβασμό του ευρωπαικού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ», είπε και σημείωσε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προυπόθεση για την ενταξιακή της πορεία της Τουρκίας.

«Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσβολή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων με ενότητα και αποφασιστικότητα πάντα με ειρηνικό τρόπο. Ελλάδα και Κύπρος στηρίζουν τον δικοινοτικό διάλογο που προωθεί ο Γραμματέας του ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών κατέληξαν σε τρια βασικά σημεία:

-Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.

-Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας με σκοπό τον συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.

-Ελλάδα και Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιές ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.



Αναστασιάδης: Δεν θέλουμε ένταση, αλλά αποκλιμάκωση


Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Κύπρο, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο κάτι που, όπως σημείωσε, αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον και η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες που έγιναν επαναβεβαιώθηκε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού η οποία θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση των συμφωνιών κορυφής και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος δεν επιθυμούν περαιτέρω ένταση, την οποία δημιούργησε η Τουρκία με τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ, αλλά αποκλιμάκωση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες προσχηματικές κρίσεις δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όταν αυτά μάλιστα είναι αυτονόητα.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι υδρογονάθρακες ανήκουν στο κράτος και μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης τους θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων. Συνεπώς, σημείωσε, το φυσικό αέριο αποτελεί κίνητρο για επίσπευση ουσιαστικού διαλόγου και λύσης του Κυπριακού που δεν θα αφήνει νικητές και νικημένους και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού  κράτους.

Σε σχέση με την τριμερή συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο είπε πως θα συζητηθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας, η οποία δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρα, αλλά προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Οι τρεις χώρες, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, «θα εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα» ώστε να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και παράδειγμα για άλλους, ώστε να ακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη προσπάθεια».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης