Μήνυμα Αβραμόπουλου: Δεν αγωνίστηκα για να γίνω μόνο επίτροπος

Μήνυμα Αβραμόπουλου: Δεν αγωνίστηκα για να γίνω μόνο επίτροπος

Τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό με την επιλογή του πρωθυπουργού να ορίσει τον Αβραμόπουλο επίτροπο - Το τιτίβισμα του Ανδρέα Παπαδόπουλου

Μήνυμα Αβραμόπουλου: Δεν αγωνίστηκα για να γίνω μόνο επίτροπος
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στη ΝΔ, αλλά και γενικότερα, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι ψύχραιμοι πολιτικοί παρατηρητές, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει ως νέο εκπρόσωπο της χώρας στην Κομισιόν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το «άδειασμα» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία φερόταν να πίεζε ασφυκτικά για τη θέση και η μετακόμιση ενός εν δυνάμει δελφίνου, στις Βρυξέλλες προκαλούν αναταράξεις και επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική των βασικών παικτών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Κερδισμένοι φαίνονται κατ’ αρχήν από την εξέλιξη αυτή οι δύο πρωταγωνιστές, δηλαδή και ο πρωθυπουργός και ο κ. Αβραμόπουλος. Ο κ. Σαμαράς ξεμπερδεύει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα από την πίεση που ενδεχομένως θα του ασκούνταν σε περίπτωση κυβερνητικού βραχυκυκλώματος: Σενάρια των τελευταίων μηνών ανέφεραν ότι σε περίπτωση μείζονος κυβερνητικής κρίσης και αδιεξόδου – όπως το 2011 με τον Γιώργο Παπανδρέου – πολλές πλευρές, μεταξύ αυτών και το ΠΑΣΟΚ θα του ζητούσαν να αποχωρήσει, επικαλούμενες εκτός των άλλων και ότι υπάρχει έτοιμη διάδοχη λύση στο πρόσωπο του μετριοπαθούς, κεντροδεξιού Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ουσιαστικά από το μάχιμο πολιτικό προσωπικό της συντηρητικής παράταξης μόνο ο κ. Αβραμόπουλος έδειχνε ότι μπορεί να κερδίσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση και μάλιστα ήταν εμφανείς οι καλές του σχέσεις ακόμη και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλο βγαίνει κερδισμένος υπό την έννοια ότι αναλαμβάνει ένα πόστο που τον κρατά μακριά από την εσωτερική πολιτική φθορά και του αναβαθμίζει το διεθνές κύρος. Τον βγάζει προς το παρόν έξω από τις πολιτικές διεργασίες στην εσωτερική σκηνή, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι είναι σε βάρος του, τουναντίον μπορεί να είναι και μία «χρήσιμη εξορία».

Κλείσιμο
Ο ίδιος διαμηνύει ότι θα παραμείνει παρών και ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι ο διορισμός του σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και τιμητική αποστρατεία από την εσωτερική πολιτική σκηνή. «Δεν αγωνίστηκα απλά και μόνο για να γίνω επίτροπος» λέει σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Αβραμόπουλος, όταν του θέτουν το ερώτημα εάν με τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου ολοκληρώνεται η πολιτική του πορεία.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος θα συνεχίζει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα – το πολιτικό του γραφείο δεν πρόκειται φυσικά να κλείσει - και όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του θα χειριστεί τη νέα του θέση με διάθεση ευρύτερης εθνικής συναίνεσης. Θα επιδιώξει δηλαδή να έχει πλήρη και ουσιαστική συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, φυσικά και με την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική.

 
Οργή στο Μητσοτακέικο

Αν όμως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Αβραμόπουλος βρήκαν μεταξύ τους μια βελούδινη σχέση, δεν ισχύει το ίδιο με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία καλείται να διαχειριστεί πλέον στο εσωκομματικό πεδίο ο πρωθυπουργός.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον η  στάση της, καθώς δεν κρύβει την οργή της για την επιλογή Αβραμόπουλου. Η κυρία Μπακογιάννη είχε επενδύσει στην προοπτική να είναι η νέα επίτροπος της χώρας και θεωρούσε ότι δικαιούται μια τέτοια ανταμοιβή από τον Αντώνη Σαμαρά για τη μετριοπαθή και υποστηρικτική στάση που είχε την τελευταία διετία από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Ήλπιζε δε ότι η αναβάπτισή της, άρα και η επιστροφή της στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, θα γινόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της θέσης της ως κοινοτικού επιτρόπου, καθώς θα την διατηρούσε σε ένα άφθαρτο πλαίσιο και θα της έδινε εθνικό ακροατήριο.

Τώρα είναι αναγκασμένη να κινηθεί διαχειριζόμενη την οργή της για την νέα «προδοσία», όπως θεωρεί το περιβάλλον της, του κ. Σαμαρά, αλλά και στον ρεαλισμό που απαιτεί η πολιτική λειτουργία.

Πολλοί εκτιμούν ότι η κυρία Μπακογιάννη είναι πιο κοντά από ποτέ να αναλάβει υπουργικό θώκο, γιατί όχι και το υπουργείο Άμυνας που χηρεύει με την μετακόμιση του κ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες. Ο αντίλογος σε αυτό είναι διπλός: πρώτον από το εσωτερικό της ΝΔ, όπου «σαμαρικοί» και «καραμανλικοί» πιστεύουν ότι αυτό θα την ενίσχυε υπερβολικά και δεύτερον από το ΠΑΣΟΚ, που δεν βλέπει με καλό μάτι τον διορισμό μια ισχυρής γαλάζιας πολιτικού στο Πεντάγωνο – και για τον επιπλέον λόγο ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, στο οποίο ο κ. Βενιζέλος έχει καθορίσει ένα σαφές πλαίσιο εθνικής στρατηγικής.
 

Το τιτίβισμα του Ανδρέα Παπαδόπουλου



Πάντως για τη στάση της κυρίας Μπακογιάννη δεν πέρασε απαρατήρητο το twit που έκανε ο σύντροφος της κόρης της Αλεξίας, Ανδρέας Παπαδόπουλος, για την επιλογή του κ. Αβραμόπουλου. Το twit «Άμα είσαι "κύριος τίποτα" έως και επίτροπος γίνεσαι σε αυτή τη χώρα», κατέβηκε στη συνέχεια αλλά είχε προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στο μεταξύ. «Όταν αναθέτεις στον γαμπρό σου να σε υπερασπιστεί και να εκφράσει την ενόχλησή του, τότε δείχνεις ότι έχεις χάσει εντελώς την ψυχραιμία σου», ήταν μερικά από τα σχόλια εσωκομματικών παραγόντων της ΝΔ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης