Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την έφοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την έφοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο

- Μητσοτάκης: Η ΕΡΤ δεν ανήκει στους εργαζόμενους αλλά στους φορολογούμενους
- Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην εφαρμογή του νόμου
- Βούτσης: Αντιδημοκρατική ενέργεια που αποσταθεροποιεί

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την έφοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο
Εστία σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης στην Βουλή δημιουργεί η αιφνιδιαστική έφοδος των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για επιχείρηση αποσταθεροποίησης με αντιδημοκρατικές ενέργειες και τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης να απαντούν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο
που βρίσκεται στην Ολομέλεια είπε πως «η Δημοκρατία θα έχει αναβαθμιστεί όταν η εφαρμογή του νόμου δεν θα αποτελεί είδηση. Η πραγματικότητα είναι ότι το Ραδιομέγαρο επι 4 μήνες τελούσε υπο κατάληψη. Έγιναν προσπάθειες να εκτονωθεί η κατάσταση με ήπιο και συναινετικό τρόπο. Θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική γιατί κράτησε τόσο καιρό η κατάληψη όχι όμως γιατί την έληξε η κυβέρνηση».

Πρόσθεσε δε ότι «άκουσα τον κ. Λαφαζάνη να λέει ότι η ΕΡΤ ανήκει στους εργαζόμενους. Ο κ. Λαφαζάνης ή τελεί σε καθεστώς σύγχυσης από το «άδειασμα» του αρχηγού του ή λόγω της επετείου της Οκτωβριανής επανάστασης και επιθυμεί να φέρει τα Σοβιέτ. Η ΕΡΤ δεν ανήκει στους εργαζόμενους. Πληρώθηκε από τον λαό και σε αυτούς επιστρέφεται. Η τελική επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσει η νέα τηλεόραση. Στόχος να έχουμε τηλεόραση που θα σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου με λιγότερο προσωπικό καλύτερες υπηρεσίες και δίχως κομματική ταυτότητα. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε νωρίτερα στο στόχο, έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε σήμερα που ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα».

Το έναυσμα για την σύγκρουση κυβέρνησης-  αντιπολίτευσης δόθηκε από τον κ. Βούτση
ο οποίος είπε: «Είναι πανευτυχείς οι βουλευτές της συγκυβέρνησης  για την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στις 4 τα ξημερώματα στην ΕΡΤ. Η ενέργεια στην ΕΡΤ αποτελεί μια ακόμα χάντρα παρανομίας που οδηγεί σε πλήρες και επικίνδυνο αδιέξοδο. Η απόφαση συνιστά πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης και πράξη έκνομη με την έννοια ότι η ΠΝΠ έχει εκπέσει» υποστήριξε δε ότι η έφοδος σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια οξύνει το κλίμα».

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων να απαγορεύσουν την διέλευση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς το Ραδιομέγαρο λέγοντας ότι «αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα απαγορεύσει σε βουλευτές την κίνηση είναι γελασμένη. Τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της Δημοκρατίας δεν θα περάσουν από την συγκυβέρνηση του άθλιου μνημονίου. Ποιος εχει δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο βουλευτών στην ΕΡΤ; Ήμασταν  στο δρόμο που περπάτησε ο Λαμπράκης πριν από 47 χρόνια και τον άφησαν ενώ εμάς όχι» ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε « Δεν είστε συνιστώσα, είστε γρανάζι αυτής της άθλιας ακροδεξιάς πολιτικής».

Στην συνέχεια, ο κ. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωσε: «καταγγέλλουμε την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην ΕΡΤ και εκκένωση από εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στις πολικές της κυβέρνησης του κλεισίματος και των απολύσεων. Όλα αυτά αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η αστυνομική βία αποτελεί εργαλείο για εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής… Ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τη συνέχιση της εργασίας τουλάχιστον με τους ίδιους όρους».

Απάντηση έδωσε ο κ. Βορίδης (ΝΔ): «Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά όταν επιβάλλεται η νομιμότητα. Έχουμε ψηφίσει νόμο για την νέα Δ.Τ.. Διαφωνείτε αλλά η Βουλή αποφάσισε. Εκδόθηκαν οι Υπ. Αποφάσεις για να κλείσει η ΕΡΤ να λειτουργήσει μεταβατικός φορέας και να πάμε στην ΝΕΡΙΤ. Γίνονται. Εσείς τι θέλετε,  η ΝΕΡΙΤ να μην χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της. Ο φορολογούμενος έχει αγοράσει τα μηχανήματα και το κτήριο και πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τον διάδοχο που είναι η νέα ελληνική τηλεόραση…. Θέλετε η νέα τηλεόραση να χρησιμοποιηθεί τις εγκαταστάσεις ή θα το απαγορεύουν ορισμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα; Πως θα γίνει καλή η δημόσια τηλεόραση χωρίς τις εγκαταστάσεις της; Γιατί δεν το θέλετε; Τι ακριβώς λετε;… Ο φορέας δικαιωμάτων του φορολογουμένου είναι η νέα δημόσια τηλεόραση.  Επι 4 μήνες θέλουν να κάποιοι να διαμαρτυρηθούν, το καταλάβαμε, τωρα ομως πρέπει να λειτουργήσει η νέα τηλεόραση». Σε άλλο σημείο είπε ότι επι 4 μήνες χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου «κάποιοι συνδικαλιστές… και σήμερα που παρεμβαίνει η αστυνομία και λέει τέλος σε όλο αυτό έρχεστε και λέτε για τους βουλευτές που δεν μπορούν να περπατήσουν; Οι βουλευτές είναι υπεράνω του νόμου; Αυτά είναι λυμένα από το ΠΚ και την εφαρμογή του νόμου την έχουν τα αστυνομικά όργανα όχι οι βουλευτές οι οποίοι οφείλουν να υπακούν στις εντολές των αστυνομικών οργάνων σε ότι αφορά την τήρηση της τάξης. Δεν μπορεί το ζήτημα της νομιμότητας να κρίνεται από τον κάθε πολίτη την κάθε στιγμή , δε μπορεί να γίνεται διάχυση της νομιμότητας. Εκείνη την χρονική στιγμή που κρίνεται το ζήτημα τήρησης Δημόσιας Τάξης δεν είναι αρμόδιος ο βουλευτής αλλα το όργανο της τάξης διότι αλλιώς δεν υπάρχει νομιμότητα». Πρόσθεσε δε ότι «αν απέναντι στους 5-6 βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ ήταν 5-6 της ΝΔ που έχουν άλλη άποψη, πως θα το λύναμε το ζήτημα; Όπως το λύνουν άλλοι που βρίσκονται στην αίθουσα; Ο ρόλος του βουλευτή είναι άλλος όχι στο πεζοδρόμιο να εφαρμόζει την νομιμότητα. Υπαρχει κόσμος και εργαζόμενοι που περιμένουν αποζημιώσεις και δεν μπορούν να τις πάρουν γιατί το λογιστήριο σε κατάληψη, γιατί οι φίλοι σας κρατούν τα λογιστικά βιβλία… Θα λειτουργήσει η ΔΤ και χωρίς εσάς και θα είναι και πολύ καλύτερη».

Ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι η Δημοκρατία τελεί υπο αμφισβήτηση «Από την λεκτική βία μέχρι τις αυτοδικίες και τον εκφασισμό πολιτικής ζωής ο χαμένος είναι η Δημοκρατία. Έχουμε αστική δημοκρατία και η αποκατάσταση της νομιμότητας την έχει η πολιτεία όπως έχει και το μονοπώλιο της βιας... Εμείς αντιπροσωπεύουμε την αστική δημοκρατία και μέσω των οργάνων της πολιτείας παραδίδεται το Μέγαρο στους πολίτες. Η ενέργεια αποκαθιστά την ελεύθερη λειτουργία της τηλεόρασης». Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μας λέγατε δεκανίκια και τώρα μας λέτε γρανάζι αρα μας αναβαθμίζετε. Τιποτα όμως από αυτά δεν είμαστε. Είμαστε εγγυητές της σταθερότητας το μόνο κόμμα με στρατηγική που τόλμησε να πει ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει χρεοκοπία και να βρεί βηματισμό και πλεονάσματα με δύσκολο τρόπο . Πέρασαν 22 ημέρες απο τότε που ο αρχηγός σας κατασυκοφαντώντας προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια. Ποτε θα την φέρετε ή μόνο συκοφαντίες θα μεταφέρετε;»

Ο κ. Καπερνάρος σημείωσε ότι «εξευτελίσατε την νομιμότητα… έπρεπε να παραμείνει ανοικτή η ΕΡΤ αλλά δεν το κάνατε… φθάσαμε σήμερα σε αυτό το κατάντημα με αλυσίδες και  χειροπέδες στην ΕΡΤ και εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου. Αν σας τιμά χαλάλι σας. Εμάς όχι. Μπήκαν χειροπέδες στην αξιοπρέπεια κόσμου και στη νομιμότητα» και προσθεσε «Ποιος θέλει καταλήψεις δημόσιων κτιρίων; Κανείς. Είστε τόσο ανίκανοι να βρείτε λύσεις με τους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους εκεί; Τέτοια ανικανότητα στο να βρείτε κοινά στοιχεία να λήξει αυτό το θέμα; Όσες φορές επιχειρήθηκε διάλογος εξελίχθηκε σε κυβερνητικό μονόλογο και κάποια στιγμή μπήκαν τα τανκς. Μπήκαν ΜΑΤ, χειροπέδες, αλυσίδες. Κάπως έτσι μπήκε και το τανκς στο πολυτεχνείο»

Από την ΔΗΜΑΡ ο κ. Τσούκαλης ειπε: «ευχόμαστε το σημερινό να είναι το τελευταίο λάθος μια αλυσίδας λαθών που ξεκίνησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Θα ήταν ώριμο για τον πρωθυπουργό να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος και να καθίσουμε όλοι μαζί να το διαχειριστούμε ώστε οι συνέπειες να είναι πιο ήπιες».

Τέλος ο κ. Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χ.Α) επιχείρησε να παραλληλίσει τα γεγονότα με τις ποινικές υποθέσεις που αφορούν το δικό του κόμμα λέγοντας « Δεν είδα ίδια ευαισθησία όταν έβγαζαν με χειροπέδες τρεις συναγωνιστές μας. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω ότι η ΕΡΤ είναι στην κυριότητα λαού… Οσα γίνονται ανήκουν στο μεγάλο σόσου Σαμαρά – Βενιζέλου που έλεγαν ότι ούτε οριζόντια ούτε κάθετα μέτρα θα ληφθούν και τώρα αναζητούν τρόπους για να καλύψουν την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης