Χαμός με τις δηλώσεις Λαζόπουλου για τον ανάπηρο Σόιμπλε

Χαμός με τις δηλώσεις Λαζόπουλου για τον ανάπηρο Σόιμπλε

Σφοδρές αντιδράσεις από άτομα με ειδικές ανάγκες, από πολιτικά κόμματα, καθώς και από τους χρήστες των social media - Τι απάντησε ο Λάκης Λαζόπουλος 

Χαμός με τις δηλώσεις Λαζόπουλου για τον ανάπηρο Σόιμπλε
«Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα. Αυτό το θεωρώ παράνοια», είπε χθες το βράδυ στο Τσαντίρι του, ο Λάκης Λαζόπουλος για τον Σόιμπλε, με το κοινό να τον χειροκροτεί σε μια κατάμεστη αίθουσα τηλεοπτικής εκπομπής. 

Όμως ο γνωστός ηθοποιός σίγουρα δεν περίμενε την πρωτοφανή αντίδραση που θα προκαλέσουν τα λόγια του για τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Οι αντιδράσεις, αμέσως μετά την τελεία της πρότασης του, ήταν σφοδρές από άτομα με ειδικές ανάγκες, από πολιτικά κόμματα, καθώς και από τους χρήστες των social media.

Δείτε το απόσπασμα:


Κλείσιμο

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Facebook και μία φωτογραφία με τη μητέρα του. Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη χθεσινή αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες γράφοντας:
 
«Έχω μάθει να δέχομαι την πολιτική κριτική και τη σάτιρα όσο κακόπιστη αυτή και αν είναι. Η χθεσινή, όμως, αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου στην αναπηρία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ξεπέρασε κάθε όριο. Η μητέρα μου ήταν, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της, αλλά, κυρίως, ούτε την καλοσύνη της. Ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Λαζόπουλος, μέσα στη χυδαιότητα που τον διακρίνει, δεν σεβάστηκε ούτε αυτό».  




Για το θέμα αντέδρασε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης σχολίασε πως «πρέπει να αφήσουμε πίσω το μίσος. Σε κάθε έναν που δίνει τον αγώνα της ζωής του τον προσβάλει λέγοντάς του ότι είναι κατώτερος γιατί είναι σε καροτσάκι». Επισήμανε ακόμα ότι «χτύπησε με μίσος και ρατσισμό» τα άτομα με αναπηρία και «η ελληνική κοινωνία το αφήνει να περάσει έτσι γιατί είναι αριστερός ο Λάκης, είναι φίλος του Τσίπρα, τον πήγε στον Ολάντ ο Τσίπρας». 

Φυσικά σφοδρή ήταν και η απάντηση της Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία που ζήτησαν μέσω του προέδρου τους να ζητήσει συγγνώμη.

«Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία», ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη. 

Μιλώντας στο «Βήμα FM», ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε, «με μεγάλη έκπληξη και στεναχώρια ακούσαμε τη δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου. Είναι γεγονός ότι ως εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε κάθετα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σόιμπλε και έχουμε σταθεί απέναντι όλη την περίοδο της κρίσης. Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει «Σόιμπλε θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας».  Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Σόιμπλε, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο».

Μάλιστα στη συγκεκριμένη τοποθέτηση ο Λάκης Λαζόπουλος απάντησε σήμερα γράφοντας στο altsantiri.

«Είμαι έτοιμος να ζητήσω όχι μία, αλλά χίλιες συγγνώμες, αν θεωρείτε ότι έθιξα εσάς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η στάση μου όλα αυτά τα χρόνια, η υποδοχή μου προς τους ανθρώπους αυτούς, τόσο στις εκπομπές μου όσο και σε θέατρα που εργάστηκα, είναι γνωστή σίγουρα και σε εσάς. Η αναφορά μου είχε να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν μίλησα ούτε γενικά, ούτε αφηρημένα, ούτε σε πληθυντικό αριθμό».

Οι δηλώσεις του ηθοποιού σχολιάστηκαν και από το σύνολο των πρωινών εκπομπών με το Πρω1νό ant1 και τη Φαίη Σκορδά να τονίζει χαρακτηριστικά: «Πόσο άτυχη στιγμή μπορεί να είναι αφού τα κείμενα τα γράφει; Τα κείμενα, αν δεν κάνω λάθος, είναι γραμμένα, τα γράφει ο ίδιος. Θα πει αυτά που ο ίδιος θέλει να πει. Ήθελε να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Σόιμπλε, αλλά είπε ότι τα άτομα που είναι σε αναπηρικά καροτσάκια έχουν εμμονές που εγώ το μεταφράζω ως παράνοια και παραφροσύνη», είπε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια.  




Καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ 

Η χτεσινή τηλεοπτική τοποθέτηση του φίλου του πρωθυπουργού Λάκη Λαζόπουλου για την αναπηρία του Βόλφαγκ Σόιμπλε, προφανώς λειτουργεί ως παράδειγμα για το πώς καταπολεμούνται στην πράξη οι παθογένειες των ΜΜΕ.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως παθογένεια, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον πιο αυστηρό τρόπο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, είναι ο ρατσιστικός στιγματισμός της αναπηρίας και της ψυχικής ασθένειας.

Σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να ζητήσουν ειλικρινή συγνώμη. Ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος, ο τηλεοπτικός σταθμός που τον φιλοξενεί πρέπει με κάθε τρόπο να επανορθώσουν.

Επίσης είναι προφανές ότι επίσημη θέση οφείλουν να λάβουν τόσο το ΕΣΡ όσο και το μονομελές όργανο που το υποκαθιστά. Ο κύριος Παππάς αντί να μετράει, με το δικό του εναλλακτικό τρόπο, τηλεοπτικά κανάλια ανά την Ευρώπη οφείλει ως επίδοξος επίσημος κρατικός λογοκριτής να καταδικάσει τις χτεσινές ρατσιστικές αναφορές του κύριου Λαζόπουλου.

Εκτός αν κρίνει ότι ο λαϊκισμός, η χυδαιότητα και ο ρατσισμός είναι ένα πρόσφορο μέσο για την πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών.


Οργισμένο μήνυμα του προέδρου της Παραολυμπιακής Επιτροπής

Την μεγάλη ενόχλησή του για το σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου εμφάνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης.

«Λάθη επαναλαμβανόμενα, παύουν να είναι λάθη. Ο κ. Λάκης Λαζόπουλος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, δείχνει την εμμονή του απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Η απαξίωση των ανθρώπων με αναπηρία και η εμμονή στην αναπαραγωγή στερεοτύπων, αποτελεί απαξίωση της κοινωνίας και όλων εκείνων που την αποτελούν. Ο κ. Λαζόπουλος καλό θα ήταν να βρει άλλον τρόπο για ν` ασκεί κριτική. Ζητάμε να ζητήσει συγγνώμη. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει απέναντι στο 10% της ελληνικής κοινωνίας».

Μήνυση κατά Λαζόπουλου από των σύλλογο ΑΜΕΑ Πειραιά

Μήνυση κατά του Λάκη Λαζόπουλου προανήγγειλε ο πρόεδρος του Πειραϊκού Συλλόγου Κινητικά Ανάπηρων, Βασίλης Δημητριάδης, μετά την προσβλητική αναφορά του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναφερόμενος στη «συγγνώμη» που ζήτησε ο κ. Λαζόπουλος, ο κ. Δημητριάδης ήταν καυστικός: «Εμείς είμαστε όλοι βλάκες και ο κ. Λαζόπουλος ο μοναδικός που κατέχει την αλήθεια». Τόνισε ότι τα όσα είπε εκ των υστερών ο ηθοποιός δεν συνιστούν συγγνώμη, αλλά υπαναχώρηση μετά το σάλο που προκλήθηκε.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε επίσης λόγο για αισχρή και χυδαία επίθεση κατά των ανάπηρων, που υποκρύπτει ρατσισμό και χαρακτήρισε τον κωμικό «Γκέμπελς»

Το twitter σήμερα πήρε κυριολεκτικά φωτιά, με τα σχόλια των χρηστών να κατακεραυνώνουν τον Λάκη Λαζόπουλο και να του επιτίθενται με μη κολακευτικά σχόλια.































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης