Αποκάλυψη στο ΘΕΜΑ 104,6: Απάτη με «μαϊμού» κρατήσεις σε ελληνικά καταλύματα μέσω... Νιγηρίας!

Αποκάλυψη στο ΘΕΜΑ 104,6: Απάτη με «μαϊμού» κρατήσεις σε ελληνικά καταλύματα μέσω... Νιγηρίας!

Οι υπεύθυνοι στο τμήμα Έρευνας Συναλλαγών Καρτών ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος, ανακάλυψαν την απάτη, όταν είδαν μια σειρά κρατήσεων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα, από διαφορετικές κάρτες την ίδια περίοδο, προερχόμενες από την ίδια πηγή

Αποκάλυψη στο ΘΕΜΑ 104,6: Απάτη με «μαϊμού» κρατήσεις σε ελληνικά καταλύματα μέσω... Νιγηρίας!
"Μηχανή" παραγωγής χρημάτων μέσω προμηθειών από κρατήσεις σε ελληνικά καταλύματα έχουν στήσει επιτήδειοι στην Νιγηρία! Για ακόμη μια φορά, η χώρα της Δυτικής Αφρικής συνδέεται με μια απάτη, τις διαστάσεις της οποίας είναι δύσκολο να εξακριβώσουν οι Αρχές στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Οι υπεύθυνοι στο τμήμα Έρευνας Συναλλαγών Καρτών ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος, ανακάλυψαν την απάτη, όταν είδαν μια σειρά κρατήσεων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα, από διαφορετικές κάρτες την ίδια περίοδο, προερχόμενες από την ίδια πηγή.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, βρήκαν ότι πρόκειται για συναλλαγές που γίνονται από ένα βρετανικό πρακτορείο τουρισμού με έδρα τη Νιγηρία. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ήδη άρχισαν να ενημερώνουν τους πελάτες της τράπεζας ότι δεν πρέπει να δέχονται άλλες συναλλαγές μέσω POS εξ αποστάσεως και να κάνουν κρατήσεις στα καταλύματά τους.

Κλείσιμο
Η καλοστημένη απάτη έχει ως θύματα κατόχους πιστωτικών καρτών, των οποίων τα στοιχεία έχουν αποσπάσει οι φερόμενοι ως τουριστικοί πράκτορες και κλείνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο ζητώντας προμήθεια. Στην Ελλάδα ήδη έχουν "χτυπήσει" τουλάχιστον  δέκα επιχειρήσεις, επιβεβαιωμένες από το συγκεκριμένο τμήμα Έρευνας Συναλλαγών Καρτών, με άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό.

Σε μία μόνο περίπτωση για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Πελοποννήσου τον ερχόμενο Ιούνιο η προμήθειά του ήταν 150 ευρώ. Δηλαδή, ζήτησε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος να κάνει κράτηση για δέκα ημέρες, στέλνοντας τα στοιχεία της κάρτας χρέωσης, ο ξενοδόχος το δέχτηκε, έλαβε το ποσό των 750 ευρώ από τη συναλλαγή μέσω και στη συνέχεια έστειλε την προμήθεια χρησιμοποιώντας μια από τις εταιρείες μεταφοράς χρήματος διεθνώς, όπως του ζήτησε ο "πράκτορας" από τη Νιγηρία! Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι με τον τρόπο αυτό ο απατεώνας μπορεί να θησαυρίζει! Διότι, αν κάνει δέκα τέτοιες κρατήσεις, στη χώρα μας μόνο, θα βγάλει 1.500 ευρώ την ημέρα, ενώ αν είναι "εργατικός" και το επεκτείνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές το ποσό πολλαπλασιάζεται.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 και είπε ότι πριν από λίγα χρόνια είχε πέσει και ο ίδιος θύμα αυτής της απάτης. "Κάνουν κρατήσεις μέσω email και δεν χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων που ελέγχονται online, με αποτέλεσμα να εξαπατούν τους ανυποψίαστους ξενοδόχους. Εμείς ενημερώνουμε τους συναδέλφους να μην δέχονται κρατήσεις και συναλλαγές μέσω email. Εγώ όταν λαμβάνω τέτοιο μήνυμα δεν απαντώ. Όταν πριν βγουν οι πλατφόρμες online κρατήσεων μου είχαν ζητήσει και εμένα μέσω Νιγηρίας μια κράτηση, χρέωσα την κάρτα και στη συνέχεια έκαναν ακύρωση όπως μου είπαν και μου ζήτησαν ένα ποσό να το καταθέσω σε άλλο λογαριασμό. Επέστρεψα όλο το ποσό, αλλά όταν είδα να το επαναλαμβάνουν, το κατάλαβα ότι ήταν απάτη και το σταμάτησα. Τώρα επανήλθε βελτιωμένη η απάτη και ζητούν επιστροφή χρημάτων μέσω των γραφείων που ασχολούνται με χρηματικές συναλλαγές. Είναι πολλά τα λεφτά. Το κάνουν σε όλο τον κόσμο".

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους Έρευνας Συναλλαγών Καρτών, οι αριθμοί και τα στοιχεία είναι πραγματικά, καθώς η τράπεζα πριν εκταμιεύσει το οποιοδήποτε ποσό ελέγχει αναλυτικά τα στοιχεία του εντολέα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως τα στοιχεία του ανυποψίαστου Αμερικανού ή Βρετανού, όπως είδαν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, έχουν υποκλαπεί από χάκερ που τα χρησιμοποιούν για να αποκομίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

"Αν τα ποσά είναι μικρά ο ιδιοκτήτης της κάρτας δεν το καταλαβαίνει αμέσως. Αν διαχειρίζεται μέσω της κάρτας πολλά χρήματα δεν θα καταλάβει αν κάποιος τον έχει επιπλέον χρεώσει με 200 ή 300 ευρώ" είπε ο κ. Τοπούζης μιλώντας στην εκπομπή "Εντός ΘΕΜΑτος με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας επισήμανε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τους συναδέλφους του για τη νέα απάτη μέσω Νιγηρίας και εξήγησε ότι "όταν μια μικρή επιχείρηση μέχρι 10 δωματίων κλείσει τα 5 τον Αύγουστο, λόγω αυτής της απάτης, έχει χάσει τη σεζόν".

Από την πλευρά της η τράπεζα ενημερώνει τους πελάτες της για τις ύποπτες συναλλαγές και τους καλεί να μην δέχονται να καταθέσουν την προμήθεια του υποτιθέμενου τουριστικού πράκτορα σε άλλο λογαριασμό πέραν αυτού της ίδιας της κάρτας.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης