Συναγερμός στην πυροσβεστική μετά τις 130 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Συναγερμός στην πυροσβεστική μετά τις 130 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο στον Αυλώνα Αττικής - Έκκληση των αρχών οι πολίτες να μην ανάβουν φωτιές στο ύπαιθρο λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών

Συναγερμός στην πυροσβεστική μετά τις 130 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική μετά τις 130 δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο μολονότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Από τις 130 πυρκαγιές οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά παραμένουν σε εξέλιξη πέντε, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν εμπνέουν ανησυχία. 

Η Πυροσβεστική εξέδωσε, μάλιστα, ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους, και εκτός των άλλων επισημαίνει ότι οι υπαίτιοι για εμπρησμό, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, είναι αυτόφωρο αδίκημα και τους χειμερινούς μήνες. Για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών, καλούνται οι πολίτες, «να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Κλείσιμο
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Αυλώνα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής η δυσκολότερη για τους πυροσβέστες φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βούτημα Αυλώνα Αττικής το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στο σημείο παραμένουν 55 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Όπως λένε από την πυροσβεστική στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες ενώ και το μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο.

Όπως επισημαίνεται πάντως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικίες ή εργοστάσια.  

Σε 22 μέτωπα η μάχη των πυροσβεστών στην Κρήτη
Δύσκολη η κατάσταση και στην Κρήτη όπου επικρατούν επίσης πολύ ισχυροί άνεμοι  που βοηθούν τις φωτιές να πάρουν γρήγορα διαστάσεις ενώ προκαλούν συνεχώς αναζοπυρώσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι το γεγονός ότι οι πυροσβέστες καλούνται να διαχειριστούν συνολικά 22 μέτωπα.

Η μεγαλύτερη φωτιά παραμένει εκείνη στις Στροβλές Κισσάμου που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου με τους πυροσβέστες να έχουν οριοθετήσει το μέτωπο ενώ στο σημείο βρίσκονται τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι μία φωτιά στην Φοινικιά Ηρακλείου όπου καίγονται καλάμια και ένα θερμοκήπιο. Στο σημείο  επιχειρούν τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες.

Οι υπόλοιπες φωτιές που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι στον Πατσό Αμαρίου, την Αχάδα Ηρακλείου. Επίσης 15 πύρινα μέτωπα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Κρήτη αλλά μέχρι στιγμής έχουν μικρή έκταση.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λάστρο Σητείας ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στο Μουρί του Κισσάμου (επίσης εκδηλώθηκε χθες) αλλά και στο ποτάμι στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Εντωμεταξύ κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα σε όποιον προχωρήσει στην καύση κλαδιών στην Κρήτη. Οι δυνατοί άνεμοι είναι απαγορευτικοί και η πυροσβεστική υπηρεσία ξεκαθαρίζει πως όποιος εντοπιστεί σήμερα να καίει κλαδιά θα του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ενώ όποιου «ξεφύγει» η φωτιά τότε θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Τα μέτωπα στην Πελοπόννησο
Σε εξέλιξη είναι δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές Στύλια Κορίνθιας και Λύρα Μονεμβασιάς, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην περιοχή Άγναντα της Ηλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Στύλια του Κιάτου Κορινθίας επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 16 οχήματα, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς, στη Λακωνία, 24 πυροσβέστες με έξι οχήματα προσπαθούν να σβήσουν το πύρινο μέτωπο.

Όσον αφορά στη φωτιά στην περιοχή Άγναντα Αμαλιάδας, στη Βορειοανατολική Ηλεία, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα το πρωί τρεις άνδρες ηλικίας 70, 68 και 34 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του δήμου Πύργου, στα 'Ασπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης