PROTOTHEMA

Ελλάδα

Παρακάμπτοντας δικαστικές αποφάσεις

Καταγγελίες ότι η Ελλάδα παραδίδει σε Τούρκους κομάντο αντικαθεστωτικούς που ζητούν άσυλο

Καταγγελίες ότι η Ελλάδα παραδίδει σε Τούρκους κομάντο αντικαθεστωτικούς που ζητούν άσυλο

Το Dogan μετέδωσε πως 10 Τούρκοι που πέρασαν τον Έβρο με βάρκα «επιστράφησαν» επί τόπου, ενώ η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλει πως παραδόθηκε με παράνομες μεθόδους τούρκος δημοσιογράφος - Απόστολος Δοξιάδης: «Είναι κι αυτοί άνθρωποι, Αλέξη Τσίπρα, ξέρεις»

Σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στην «παράδοση» Τούρκων αντικαθεστωτικών που φτάνουν στην χώρα μας ζητώντας άσυλο, στα κομάντο του Ταγίπ Ερντογάν


Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε πως μια ομάδα Τούρκων πολιτών, μεταξύ των οποίων ο καταζητούμενος δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν, επεστράφησαν με τρόπο παράνομο και παρακρατικό στην Τουρκία, παρόλο που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Διδυμότειχο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και ζήτησαν άσυλο και τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα οδηγηθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μεταφέρθηκαν σε ένα χωράφι, όπου τους παρέλαβαν πέντε μασκοφόροι και μέσω του Έβρου, τους οδήγησαν στην Τουρκία.

Επιπλέον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, μετέδωσε τηλεγράφημα που λέει πως 10 Τούρκοι πολίτες πέρασαν με βάρκα στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο και στη συνέχεια επεστράφησαν πίσω με την ίδια ακριβώς βάρκα από τις ελληνικές αρχές. Οι 10 συλληφθέντες είναι ο στρατιωτικός Halil Kumcu, ο ακαδημαϊκός Fatih İlkaya, οι εκπαιδευτικοί Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal, Mustafa Can (και η σύζυγος του Hatice Can) και 4 παιδιά. Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν ήδη με την κατηγορία της συμμετοχής στη φερόμενη ως τρομοκρατική οργάνωση του αμφιλεγόμενου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και για ακόμα δυο η έρευνα συνεχίζεται.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, με δημοσιεύσεις στο προσωπικό του προφίλ στο facebook καταγγέλει το θέμα και ζητά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξηγήσεις. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο περιοδικό Antivirus, όπου δήλωσε «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μου», ο κύριος Δοξιάδης γράφει: «Μπράβο, Αλέξη Τσίπρα, πάντα το ξέραμε ότι έχεις μεγάλες αρετές, στα λόγια. Αφού όμως έχεις αυτή την ευγενή φιλοδοξία, φρόντισε τα κρατικά όργανα της πατρίδας σου να μη μπαγλαρώνουν τους τούρκους αντικαθεστωτικούς που φτάνουν στην Ελλάδα ζητώντας προστασία, και να τους στέλνουν παράνομα πίσω, στα κρατητήρια του Ερντογάν. Είναι κι αυτοί άνθρωποι, ξέρεις. Και έχουν δικαιώματα».

Οι συζητήσεις για το θέμα στο Διαδίκτυο έχουν φουντώσει και πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει κάποιος «κρυφός» λόγος που εξηγεί πώς οι ελληνικές αρχές τηρούν αυτή τη στάση, που έρχεται σε αντίθεση για παράδειγμα με την δικαστική απόφαση περί χορήγησης ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα.

Επισήμως από τις ελληνικές αρχές δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση ή απάντηση, αν και το θέμα έχει φτάσει και στην Βουλή, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι και όπου διερωτάται εάν «έχουν δοθεί εντολές  σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φερχόφσταντ ζητά από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να διαλευκάνει το θέμα. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Ποτάμι: 
Εδώ και αρκετούς μήνες, κυκλοφορούν στα ΜΜΕ ειδήσεις για τούρκους πολίτες, μη αρεστούς στο καθεστώς Ερντογάν, που ενώ κατέφθασαν στην  Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, κατά τρόπο ανεξήγητο και μυστηριώδη βρέθηκαν λίγο αργότερα στις τουρκικές φυλακές. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες, ως γενικότητες και φημολογίες. 
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, γνωστή για τις προσπάθειές της, έκανε μια σοβαρότητα καταγγελία: Ότι ο τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Murat Çapan, μαζί με δυο άλλους τούρκους πολίτες, έφθασαν στο αστυνομικό τμήμα του Διδυμότειχου όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ενώ όμως τους δόθηκε η διαβεβαίωση από τους αστυνομικούς ότι θα μεταφερθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια ομάδα μασκοφόρων(!) τους οδήγησε στα σύνορα και τους παρέδωσε στις τουρκικές αρχές.
Η πράξη αυτή, από μόνη της, είναι κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου, και ντροπή για μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η περίπτωση του Murat Çapan  δεν είναι η μόνη, καθώς η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτει πλέον το ερώτημα περί "συντεταγμένων επαναπροωθήσεων" αντικαθεστωτικών πολιτών στην Τουρκία.
Ρωτάμε τους υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής:
Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ για την αράνομη επαναπροώθησή του Murat Çapan και των συντρόφων του στη χώρα μας, παρότι ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου; Και αν ναι, βάσει ποιών νόμων και ποιών κανόνων έγινε αυτή;
Έχουν δοθεί εντολές  σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας;
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την εθνική μας αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, για να μείνει αναπάντητο. Απαιτούμε άμεση απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Η σιωπή, θα ερμηνευθεί ως ένοχη αποδοχή των κατηγοριών.
Να γνωρίζουν όμως ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να διερευνά την υπόθεση και σύντομα θα φέρει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και βέβαια στη Βουλή.


Η επιστολή του Γκι Φερχόφσταντ: 


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ρε σεις11/06/201722:20

Γιαυτό έχουμε μέρες να ακούσουμε για παραβιάσεις κλπ;

Απάντηση
κιτσαρας08/06/201714:17

Η ιστορία είναι κατασκευασμένη με το αζημίωτο από την ελληνική ΜΚΟ αφού συμφέρει το καθεστώς της Τουρκίας που στέλνει το μήνυμα στους αντιπάλους του ότι και οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι θέλει ο Ερντογάν. Αυτό που έμαθα εγώ είναι ότι ο δεύτερος της παρέας δεν θέλησε από την αρχή να φύγει και έτσι έφυγε από Αιγαίο μόνο ο ένας. Στην συνέχεια, ο δεύτερος συνελήφθει μέσα στην Τουρκία. Η ελληνική ΜΚΟ που βρίσκεται κι αυτή στην λίστα των οργανώσεων των ανοικτών συνόρων που χρηματοδοτεί ο Τζόρτζ Σόρος, πληροφορημένη για το συμβάν έφτιαξε την ιστορία περί παράδοσης του φυγά στις τουρκικές αρχές. Να φοβούνται να περάσουν από Εβρο όπου σκορπάνε και χάνονται. Να πηγαίνουν από τα νησιά εκεί που βρίσκονται και τους μαντρώνουν οι ΜΚΟ και τα οικονομάνε χοντρά με το κεφάλι. Η ιστορία είναι κατασκευασμένη.-

Απάντηση
αντε γεια07/06/201721:56

δεν θα ρισκαρουμε πολεμο για να σωσουμε τα τομαρια τουρκων αντικαθεστωτικων. δεν θα θρηνει ελληνιδα μανα το παιδι της για τα ματια του ταξιαρχου αμπντουλ και του λοχαγου μεχμετ. αν ο ευρωπαιος θελει να το παιξει ανθρωπιστης, να υποσχεθει οτι αν η τουρκια επιτεθει σε χωρα της ΕΕ τοτε θα εχει να κανει με τον στρατο ολης της ΕΕ. επειδη ομως δεν υπαρχει καν τετοια περιπτωση, τα ανθρωπιστικα σας κουβαδακια κ σε αλλη παραλια. τωρα αν θελει κατι να μας πει ο τραμπ, το συζηταμε. απο την αλλη μερια του ατλαντικου συνηθιζουν να βαζουν και τα λεφτα τους και τον στρατο τους εκει που ειναι το στομα τους. σε αντιθεση με την απο εδω μερια που εχει κανει την υποκρισια μαθημα στο πανεπιστημιο.

Απάντηση
πέφτω από τα σύννεφα 07/06/201717:05

αριστερή κυβέρνηση και παρέδωσε Τούρκους στρατιωτικους, δημοσιογραφους, ακαδημαϊκους και δασκάλους στον Ερντογαν για να τους βασανίσει και να τους εκτελεσει, αν και το απαγορεύει η ΕΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία