Αρχιτέκτονες - Πολεοδόμοι ΕΜΠ: Άστοχη η χωροθέτηση γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Αρχιτέκτονες - Πολεοδόμοι ΕΜΠ: Άστοχη η χωροθέτηση γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Όπως σημειώνουν η κατασκευή γηπέδου εκεί ανατρέπει το συνολικό σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος της Αθήνας και καλούν την κυβέρνηση και το δήμο Αθηναίων να αναθεωρήσουν την απόφασή τους 

Αρχιτέκτονες - Πολεοδόμοι ΕΜΠ: Άστοχη η χωροθέτηση γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
Άστοχη και ανησυχητική χαρακτηρίζει η Γενική Συνέλευση του τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ τη χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στους χώρους του Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή. 

Σε ανακοίνωσή του, ο τομέας εκφράζει έκπληξη και ταυτόχρονα ανησυχία για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση και οι αρχιτέκτονες - πολεοδόμοι του ΕΜΠ επισημαίνουν ότι ένα γήπεδο δεκάδων χιλιάδων θέσεων «θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα από την αντίστοιχη ζώνη του πάρκου, όχι μόνο στο αποτύπωμα του σταδίου, αλλά και σε μία ευρύτερη περιφέρεια η οποία επηρεάζεται από αυτό. Αυτή η περιφέρεια σήμερα περιλαμβάνει νοσοκομεία, συνοικίες χαμηλής δόμησης αμιγούς κατοικίας, υψηλό πράσινο και την κοίτη του Ιλισού».

Όπως σημειώνουν, το Μητροπολιτικό Πάρκο σχεδιάστηκε το 1997-1998, κατοχυρώθηκε ως τέτοιο θεσμικά αλλά και στη συνείδηση των Αθηναίων, περιελήφθη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής το 2014 όπως και στη ζώνη προστασίας Υμηττού. «Η κατασκευή του σταδίου εκεί προϋποθέτει την ανατροπή του πιο πάνω θεσμικού πλαισίου».

Κλείσιμο
Οι αρχιτέκτονες - πολεοδόμοι επισημαίνουν ότι το πλέον ανησυχητικό είναι η ανατροπή νόμων που μεριμνούν για το περιβάλλον της Αθήνας. «Η προηγούμενη φορά που αυτό συνέβη, πάλι στου Γουδή, αφορούσε την κατασκευή του κατά πολύ μικρότερου γηπέδου Μπάντμινγκτον στο όνομα της ανάγκης οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004», σημειώνουν και προσθέτουν: «Η κατασκευή αυτή σήμερα είναι απολύτως απονομιμοποιημένη και έχει κριθεί κατεδαφιστέα από το ΣτΕ».

Η ανακοίνωση του τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολης Αρχιτεκτόνων καταλήγει:

«Ο Τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει κάθε λόγο να εκπλήσσεται και να ανησυχεί. Συμμετείχε και συμμετέχει δια των μελών του και μέσω των ερευνών του, στην υπόθεση του μητροπολιτικού σχεδιασμού της Αθήνας, του αστικού πρασίνου και της βελτίωσης του περιβάλλοντος. Με βάση αυτή τη γνώση και στο όνομα προσπαθειών που διαρκούν δεκαετίες, όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των πολιτών της Αθήνας, προτείνουμε στην Κυβέρνηση και στον Δήμο Αθηναίων να αναθεωρήσει την άστοχη απόφαση για χωροθέτηση του γηπέδου του  Παναθηναϊκού στους χώρους του Μητροπολιτικού Πάρκου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης