Ιερά Σύνοδος: Εισηγήσεις προς Ιερώνυμο να κηρυχθεί η Εκκλησία «υπό διωγμό»

Ιερά Σύνοδος: Εισηγήσεις προς Ιερώνυμο να κηρυχθεί η Εκκλησία «υπό διωγμό»

Οι ιεράρχες προέτρεψαν επίσης τον Αρχιεπίσκοπο να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη


Ιερά Σύνοδος: Εισηγήσεις προς Ιερώνυμο να κηρυχθεί η Εκκλησία «υπό διωγμό»
Ακόμα και οι πλέον μετριοπαθείς ιεράρχες φαίνεται πως έχουν ενοχληθεί από την στάση μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να καταδικάζουν όπου βρεθούν και όπου σταθούν την Εκκλησία ως "φορέα της ηθικής κατάπτωσης της χώρας" και ως "φιλοχουντική".

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, πολλές ήταν εκείνες οι φωνές που προέτρεψαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να θέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ευθέως πλέον θέμα απομάκρυνσης του υπουργού, καθώς ο τελευταίος προβαίνει σε διαρκείς προκλήσεις.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάστηκε σκεπτικός για μια τέτοια παρέμβαση σε θέματα που άπτονται των πρωθυπουργικών επιλογών, πηγές αναφέρουν πως ο προβληματισμός του ήταν δεδομένος. Και αυτό, διότι ο κ. Φίλης, καθημερινά σχεδόν, και έχοντας κυβερνητική ανοχή, προβαίνει σε προκλήσεις που δημιουργούν πλέον λογικό σκεπτικισμό και φέρνουν την ιεραρχία της Εκκλησίας σε άβολη θέση.

Κλείσιμο
Σημαντική όμως εξέλιξη, που δείχνει την αποφασιστικότητα ομάδας ιεραρχών, ήταν και η πρόταση που φέρεται να κατατέθηκε από Μητροπολίτη περιοχής της Πελοποννήσου να κηρυχθεί η Εκκλησία "εν διωγμώ".

Όπως αναφέρουν πηγές του protothema.gr, μια τέτοια προοπτική θα διεθνοποιούσε το πρόβλημα και θα έθετε αυτόματα την κυβέρνηση -επομένως και τη χώρα- σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα έπρεπε να απολογηθεί για τους λόγους που θεωρεί την Ορθόδοξη Εκκλησία ως ανεπιθύμητη.

Μάλιστα, ακούστηκαν φωνές που αναφέρονταν σε προσπάθειες, οι οποίες μόνο σε δημοκρατικό κράτος του δυτικού κόσμου, αλλά σε φασιστικά και σταλινικά καθεστώτα υπήρξαν, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη ευαισθησία της ΕΕ για να κηρυχθούν τα εγκλήματα της ΕΣΣΔ αντίστοιχα με αυτά του φασισμού.

Παράλληλο δείγμα της αποφασιστικότητας των Μητροπολιτών ήταν και το γεγονός πως όλοι χειροκρότησαν μετά την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά σε Ιερά Σύνοδο και δεν συνηθίζεται.

Παράλληλα, ακούστηκαν επικριτικά σχόλια για πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα εφημερίδων που μιλούσαν για δήθεν "κήρυγμα μίσους" εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, "κάποιοι χαρακτηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο ως μετριοπαθή, μόνο όταν αυτά που εκφράζει τους είναι αρεστά. Όποιος διαφωνεί με την Αριστερά, ξάφνου κηρύσσεται ύποπτος για... κήρυγμα μίσους. Όσα ΜΜΕ ασκούν τέτοιου είδους φθηνή κριτική, επιδιώκουν τη χειραγώγηση της Εκκλησίας και δρουν επί της ουσίας αντιδημοκρατικά". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης