«Οδηγούμε με ασφάλεια»: Συνάντηση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού

«Οδηγούμε με ασφάλεια»: Συνάντηση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού

Πάνω από 60 φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να περιορίσουν και, ει δυνατόν, να εξαλείψουν τα τροχαία στο νησί

«Οδηγούμε με ασφάλεια»: Συνάντηση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού
Ισχυρό μήνυμα για την οδηγική ασφάλεια έστειλαν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν προκειμένου να ενισχύσουν το μήνυμα «Οδηγούμε με ασφάλεια» μέσω της ανοιχτής εκδήλωσης της Κυριακής, 31 Ιουλίου 2016, στο Thalassa Magic, στην Αμμουδάρα, από τις 11:00 π.μ. 

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων του Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» «στόχος μας είναι μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους συμπολίτες μας για ασφαλή οδηγική συμπεριφορά.

Κλείσιμο

 
Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην ανοιχτή εκδήλωση της 31ης Ιουλίου, στο Thalassa Magic, στην Αμμουδάρα, από τις 11:00 π.μ. ενισχύοντας το μήνυμα «Οδηγούμε με ασφάλεια». 

60 και πλέον φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε να περιορίσουμε και, ει δυνατόν, να εξαλείψουμε τα τροχαία στον τόπο μας.»

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: 

«Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, 40 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στους δρόμους της Κρήτης, εκ των οποίων οι 18 ήταν κάτω των 35 ετών και οι 11 κάτω των 25 ετών. Το 2015 η Ευρώπη είχε 53 και η Κρήτη 111 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων. 



Ένα ολόκληρο χωριό 1.500 κατοίκων ξεκληρίστηκε στους δρόμους της Κρήτης μέσα σε 13 χρόνια (2000-2013). Τα τροχαία στοίχισαν τη ζωή σε 1.506 ανθρώπους και οδήγησαν στα νοσοκομεία 23.881 άλλους.

Στη χώρα μας οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου ατυχήματος σε ετήσια βάση φθάνουν κατά μέσο όρο τους 2.500, ενώ οι σοβαρά και ελαφρά τραυματίες αγγίζουν τους 30.000. Κάθε χρόνο αφανίζεται μία κωμόπολη από τη χώρα μας, ενώ μία επαρχιακή πόλη χρήζει νοσηλείας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε ετήσια βάση, πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται παγκοσμίως σε τροχαία ατυχήματα και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σοβαρά. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι για το 2020 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία θα ανέλθει σε 2,4 εκατομμύρια. 

Τα τροχαία ατυχήματα, σε πανελλαδικό επίπεδο, για τον μήνα Ιανουάριο του 2015 και του  2016, δυστυχώς, παρουσιάζουν αύξηση 8,9 % το 2016 σε σχέση με το 2015, ενώ οι νεκροί για το 2016 αυξήθηκαν κατά 21,8% και οι συνολικά τραυματίες κατά 6,5%. Την ίδια περίοδο, στην Κρήτη η αύξηση των τροχαίων μεταξύ των ετών 2016 και 2015 ήταν 27,3%.



Τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν, σε πανελλαδικό επίπεδο, τον Απρίλιο του 2016, ήταν αυξημένα κατά 12,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 (1.065 τον Απρίλιο του 2016 έναντι 948 τον Απρίλιο του 2015). Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος του 2016 -πανελλαδικά και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015- σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των νεκρών (233 πέρυσι έναντι 246 φέτος) και των ελαφρά τραυματισμένων (3.525 πέρυσι έναντι 3.846 φέτος).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη στις ηλικίες 5-29 είναι τα τροχαία ατυχήματα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκαν 25.700 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2014. Ο Μέσος Όρος θνησιμότητας από τροχαία ανέρχεται σε 51 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Ολλανδία,  η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Μάλτα έχουν το μικρότερο Μ.Ο. θνησιμότητας από τροχαία, ενώ αντίθετα τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Λιθουανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, to 15% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούνται από οδηγούς μοτοποδήλατων-μοτοσυκλετών. Δυστυχώς, διατηρούμε άλλη μια δυσάρεστη πρωτιά, αφού τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων: «Στα πλαίσια της διοργάνωσης, που θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, θα αναπτύσσονται δράσεις οδικής ασφάλειας, θα δίνονται μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών, θα λειτουργούν περίπτερα προβολής και ενημέρωσης των οδηγών, και όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ασκήσεις προσομοίωσης μέθης και οδήγησης. Επίσης, θα λάβουν χώρα τουρνουά beach volley και τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με την ευθύνη της ΕΠΣΗ, με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων διαφόρων συλλόγων και φορέων του Νομού Ηρακλείου volley και ποδοσφαίρου, καθώς και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, θα υπάρξουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spot, καθώς και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών από τους συμμετέχοντες φορείς και συλλόγους και το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα αναμεταδίδεται ζωντανά από τους χορηγούς επικοινωνίας.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης