Ειδομένη: Για έκρηξη επιδημιών προειδοποιούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Ειδομένη: Για έκρηξη επιδημιών προειδοποιούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

11.000 άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες - Τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης - Πρόσφυγες κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή - «Μαυραγορίτες» Σκοπιανοί τους ζητούν 500 ευρώ για να τους περάσουν από τα σύνορα

Ειδομένη: Για έκρηξη επιδημιών προειδοποιούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»
Το απόλυτο χάος επικρατεί στην Ειδομένη όπου περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι και ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, στην χώρα μας είναι εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πάνω από 6.000 είναι στα νησιά και περισσότεροι από 24.900 στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η διέλευση των προσφύγων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μόλις 500 άτομα.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Πέμπτης εκατοντάδες άνθρωποι κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κρατούσαν, μάλιστα, στα χέρια πλακάτ με συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά με τα οποία απηύθυναν έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να τους βοηθήσει. Τελικά, η καθιστική διαμαρτυρία πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές έληξε αργά το απόγευμα και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που ανέμεναν και στις δύο πλευρές των συνόρων αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους.

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ προσφύγων, που ανέμεναν στην ουρά για να πάρουν φρούτα από φορτηγό που έφτασε έξω από τον καταυλισμό για να μοιράσει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.

Η ροή των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τώρα, από τις έξι το πρωί ως τις έξι το απόγευμα είχαν περάσει 130 άτομα.

Drone καταγράφει εικόνες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη
 


Για επιδημίες προειδοποιούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»
Όλα αυτά ενώ οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκπέμπουν SOS από την Ειδομένη και προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών.

Όπως αναφέρουν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους. Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.



Σύμφωνα με πληροφορίες στον καταυλισμό της Ειδομένης και περιμετρικά στα χωράφια βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.

Δυστυχώς, η εικόνα στην περιοχή προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού. 

Εικόνες από την ένταση στα σύνορα


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια «μαύρη αγορά» έχει στηθεί από τους Σκοπιανούς στα κλειστά σύνορα της Ειδομένης.

Κι όμως, υπάρχουν καταγγελίες προσφύγων ότι τους προσεγγίζουν Σκοπιανοί και τους ζητούν 500 ευρώ ανά οικογένεια, ώστε να περάσουν παράνομα τα σύνορα και άλλα 200 ευρώ ώστε να τους μεταφέρουν σε καταυλισμό της Σερβίας, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από πρόσφυγες την Πέμπτη 











Χιλιάδες οι μετανάστες στα νησιά, περιμένουν να αναχωρήσουν
Το ζήτημα είναι ότι μέρα με τη μέρα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι αριθμοί που δηλώνουν πόσο μεγάλο πρόβλημα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ακόμα 1.100 άνθρωποι ήρθαν την Πέμπτη στον Πειραιά από τα νησιά, πάνω από 400 πέρασαν την νύχτα στην πλατεία Βικτωρίας χωρίς καμία υποδομή, ενώ από το πέρασμα της Ειδομένης προχώρησαν προς την Ευρώπη μόλις 500 το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα εγκλωβισμένοι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ οι ροές από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται αμείωτες.

Επίσης, από τις 9 το πρωί λεωφορείο του ΟΑΣΑ που εκτελεί ειδικό δρομολόγιο βρισκόταν σταθμευμένο επί της 3ης Σεπτεμβρίου ακριβώς απέναντι από την πλατεία Βικτωρίας, όπου και το βράδυ της Τετάρτης βρήκαν καταφύγιο περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το δρομολόγιο είναι το τακτικό που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες, όμως, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σταθμευμένο για περίπου μία ώρα, η επιβίβαση δεν ξεκίνησε ποτέ. Ετσι, λίγο πριν τις 10 το λεωφορείο αναχώρησε άδειο από την πλατεία. Αυτό συνέβη καθότι η πλειονότητα προσφύγων και μεταναστών προτιμά να περάσει ένα ακόμη βράδυ μέσα στο κρύο, από τη διαμονή σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας εντός της Αττικής. Οι άνθρωποι αυτοί, επίσης, τις περισσότερες φορές αρνούνται να επιβιβαστούν, διότι σε αυτή την πλατεία δίνεται το ραντεβού πολλών με τους συνδέσμους τους που τους υπόσχονται ότι θα τους μεταφέρουν μέχρι τα σύνορα από εναλλακτικές διαδρομές, παρότι αυτά έχουν κλείσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης