Ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι: 14 βρέφη και παιδιά μεταξύ των 33 νεκρών

Ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι: 14 βρέφη και παιδιά μεταξύ των 33 νεκρών

Ανατριχιαστικές εικόνες στη Λέρο όπου μεταφέρονται οι διασωθέντες - Μάνα έχασε και τα δύο της παιδιά! - Μαρτυρίες διασωθέντων για ακόμη 70 αγνοούμενους

Ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι: 14 βρέφη και παιδιά μεταξύ των 33 νεκρών
Τουλάχιστον τρία βρέφη και έντεκα μικρά παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια), περιλαμβάνονται μεταξύ των 33 νεκρών μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ώρα με την ώρα ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται σε μια ανείπωτη τραγωδία που απειλεί να μετατρέψει το Φαρμακονήσι σε Λαμπεντούζα του Αιγαίου...

Μεταξύ των υπολοίπων θυμάτων οι σοροί των οποίων έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνονται δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.

Άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους το οποίο έγινε γι' αυτούς υγρός τάφος.
Κλείσιμο

Οι 33 σοροί βρίσκονται σε κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και σε πλωτό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρόδο.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι διασωθέντες στις αντικρουόμενες μαρτυρίες τους αναφέρουν ότι ενδέχεται να αγνοούνται ακόμη 70 άνθρωποι...

Οι εικόνες στη Λέρο όπου μεταφέρονται οι διασωθέντες είναι ανατριχιαστικές: Σε τραγική κατάσταση κατέφτασε μία γυναίκα που έχασε και τα δύο της παιδιά στο ναυάγιο. Ενα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 9 ετών. Μία άλλη γυναίκα ούρλιαζε ψάχνοντας το παιδί της και άλλοι διασωθέντες της έλεγαν ότι έχει πνιγεί... Εθελοντής που βοηθάει τους διασωθέντες δήλωσε στο protothema.gr κλαίγοντας, ότι όλοι είναι συγκλονισμένοι στο νησί και οι εικόνες πόνου που αντικρίζουν είναι πρωτόγνωρες. 

Το protothema.gr επικοινώνησε και με το λιμεναρχείο Λέρου και σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί: «Φοβόμαστε ότι η λίστα δυστυχώς θα μεγαλώσει μεταξύ αυτών είναι και μικρά παιδιά». Οι συνθήκες προσέγγισης των σωστικών συνεργείων είναι πολύ δύσκολες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (επικρατούν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ).
 
Το ναύαγιο έγινε γνωστό όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα 68 άνθρωποι διασώθησαν από τη θάλασσα και άλλοι 29 είχαν καταφέρει μόνοι τους να βγουν σε παραλία του Φαρμακονησίου. Δυστυχώς, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να υπερβεί τους 40...

Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με το Λιμενικό, η εικόνα παραμένει ακόμα ασαφής αφού ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι επέβαιναν πάνω στο ξύλινο σκάφος.

Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μεταβαίνουν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι για τη συνδρομή και τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Παράλληλα, πρωινές ώρες σήμερα, μετά από αίτημα του Αρχηγείου του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, για την κατάλληλη οργάνωση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση του συμβάντος.

Από τη Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.
Συγκλονιστική αφήγηση εθελόντριας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ακούστε την εμπειρία της Ματίνας Κατσίβελη, η οποία μιλάει αποκλειστικά στο protothema.gr

Συγκλονίζει εθελόντρια με την αφήγησή της για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. «Παντού κλάμα δυστυχία βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων που επέζησαν τρόμο είδαν δικούς τους ανθρώπους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους», λέει αποκλειστικά στο protothema.gr η κ. Ματίνα Κατσίβελη, εθελόντρια που βοηθά τους διασωθέντες.

Είναι η γυναίκα που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο λιμεναρχείο προκειμένου να παράσχει βοήθεια στους ανθρώπους που διασώθηκαν από το φρικτό ναυάγιο. «Το νησί έχει αναστατωθεί από αυτό που συνέβη είναι τρομαχτικό χαθήκανε ζωές μέχρι τώρα μας λένε για πάνω από 30 νεκρούς. Από όσα μου είπαν αυτοί που σώθηκαν πάντως συνολικά ήταν 190 άτομα φοβάμαι ότι θα αυξηθεί η λίστα των νεκρών. Υπάρχει και το πρόβλημα της κακοκαιρίας κάνει την επιχείρηση πιο δύσκολη τι να πω μακάρι να βρεθούν και άλλοι ζωντανοί», καταλήγει μιλώντας στο protothema.gr.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης