Απόφαση του ΔΣΑ: Το δημοψήφισμα φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία και δεν έχει σαφή διατύπωση

Απόφαση του ΔΣΑ: Το δημοψήφισμα φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία και δεν έχει σαφή διατύπωση

«Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων και βασίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των συνήθων εκλογικών προθεσμιών», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ 

Απόφαση του ΔΣΑ: Το δημοψήφισμα φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία και δεν έχει σαφή διατύπωση
Κατάληψη πραγματοποίησαν πριν από λίγα λεπτά στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών 50 περίπου δικηγόροι, μέλη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας και διέκοψαν την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ που επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος. 
              
Το ΔΣ του ΔΣΑ διέκοψε τη δημόσια συνεδρίασή του καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συζήτησης και τα μέλη εισήλθαν στο γραφείο του προέδρου Βασίλη Αλεξανδρή.



Οι 50 περίπου νέοι δικηγόροι του ζητούν από το ΔΣ να μην ασχοληθεί με το ζήτημα του δημοψηφίσματος καθώς: 
Κλείσιμο

-Οι μνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν αλλαγή του ισχύοντα κώδικα πολιτικής δικονομίας κάτι που οι δικηγόροι έχουν καταψηφίσει με ψήφισμά τους.



-Δεν μπορεί να αποφασίσει το ΔΣ για την αντισυνταγματικότητα ή μη του δημοψηφίσματος καθώς η όποια απόφαση θα επηρεάσει τη λαϊκή βούληση αλλά και οι ίδιοι οι δικηγόροι θα είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ακόμη δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο μεταξύ ενός μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και καταληψιών. 

Οι 50 και πλέον δικηγόροι ζητούν να συγκληθεί γενική συνέλευση όλων των μελών του ΔΣΑ για να ληφθεί η απόφαση καθώς δεν μπορεί το ΔΣ του συλλόγου με απόφασή του να καταργεί το πανελλαδικό δημοψήφισμα κατά του κώδικα πολιτικής δικονομίας. 



Συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΣΑ 

Λίγο πριν τις 8:00 το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η δημόσια συνεδρίασή του ΔΣ παρουσία 70 και πλέον ατόμων από τον επικαλούμενο προοδευτικό χώρο που αντιδρούν στο να λάβει θέση ο ΔΣΑ για το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, με την έναρξη της συνεδρίασής διάβασε πρόταση – ψήφισμα της πλειοψηφίας των μελών για το ζήτημα του δημοψηφίσματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή  ανακύπτουν «τουλάχιστον» επιφυλάξεις για τις βασικές διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος 4023/2011 για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 του συντάγματος».

Ακόμα ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα της αναγκαίας ενημέρωσης για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου και τόνισε ότι δεν προκύπτει το πραγματικό νόημα αφού το αρμόδιο υπουργείο μας έστειλε ανεπικύρωτα στοιχεία

Ενώ τόνισε ότι «η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων και βασίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των συνήθων εκλογικών προθεσμιών. 

Η σύντμηση των προθεσμιών και η επίσπευση του δημοψηφίσματος και η δυσμενής οικονομική συγκυρία καθιστά προβληματική την παρουσία των δικαστικών αντιπρόσωπων στα εκλογικά τμήματα. 
 


Απόφαση του ΔΣΑ: Το δημοψήφισμα δεν έχει σαφή διατύπωση 

Τελικά με ισχυρότατη πλειοψηφία 18 υπέρ 4 κατά και μίας αποχώρησης το ΔΣ τάχτηκε υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας που είχε διαβάσει ο κ Αλεξανδρής και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. Κατά συνέπεια ο σύλλογος θεωρεί ότι το δημοψήφισμα φέρει αντισυνταγματικά στοιχεία και δεν έχει σαφή διατύπωση. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης