Προς δίωξη Τσαλικίδη για την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου

Προς δίωξη Τσαλικίδη για την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου

Η κυπριακή δικαιοσύνη είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά του κ. Τσαλικίδη ο οποίος όμως επέστρεψε στην Ελλάδα και απέφυγε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο

Προς δίωξη Τσαλικίδη για την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου
Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις κυπριακές αρχές διαβιβάστηκε από την Ελλάδα, με αντικείμενο την δίωξη του πρώην αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστρατήγου εν αποστρατεία Πέτρου Τσαλικίδη.

Ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κύπρου την περίοδο της φονικής έκρηξης στο Μαρί όπου σκοτώθηκαν 13 στρατιωτικοί και πυροσβέστες.

Κλείσιμο
Η κυπριακή δικαιοσύνη είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά του κ. Τσαλικίδη ο οποίος όμως επέστρεψε στην Ελλάδα και απέφυγε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Εναντίον του εκδόθηκε
ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο όμως δεν εκτελέστηκε στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν διακρατικές συνθήκες που αφορούν στους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε άλλη χώρα και προβλέπουν την δίωξη τους στη πατρίδα τους.

Οι συγκατηγορούμενοι του κ. Τσαλικίδη δικάστηκαν στη Κύπρο και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση ο τότε υπουργός άμυνας Κώστας Παπακώστας και τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Κατηγορούμενος ήταν και ο τότε υπουργός εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει εφεσιβληθεί τόσο από τους καταδικασθέντες όσο και από την Εισαγγελία, η οποία θεώρησε τις ποινές ανεπαρκείς.

Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν ότι κατηγορούμενος θα έπρεπε να ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος όμως καλυπτόταν από ασυλία.

Οι κυπριακές αρχές θα αποστείλουν στην Ελλάδα όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση, ενώ αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από μάρτυρες που είχαν γνώση των γεγονότων.

Το ότι ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης δεν παρουσιάστηκε στη Κυπριακή δικαιοσύνη είχε σχολιαστεί δυσμενώς, καθώς μέχρι χθες υπήρχε η εντύπωση ότι οι ελληνικές αρχές δεν σκόπευαν να προχωρήσουν σε δίωξη του.

Σημειώνεται ότι ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης ήταν για πολλά χρόνια υπασπιστής του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης