Σουδάν: «Είδα σκυλιά να τρώνε πτώματα» - Η μαρτυρία Έλληνα για τον εμφύλιο πόλεμο

Σουδάν: «Είδα σκυλιά να τρώνε πτώματα» - Η μαρτυρία Έλληνα για τον εμφύλιο πόλεμο

Ο γυναικολόγος Μάκης Ουανής περιγράφει πώς διέφυγε στην Αίγυπτο με ένα λεωφορείο - «Δεν θα το έκανα ξανά»

sudan-conflict
Την κόλαση που έζησε στο Σουδάν εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης που έχει ξεσπάσει εδώ και ημέρες περιέγραψε ο ελληνικής υπηκοότητας γυναικολόγος Μάκης Ουανής, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα την Μεγάλη Παρασκευή για να γιορτάσει το Πάσχα καθώς εκεί βρίσκεται η οικογένειά του.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο γιατρός από το Σουδάν περιέγραψε σε λίγες λέξεις τις εικόνες φρίκης που είδε μέχρι και χθες οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα: «Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει».

«Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» συνέχισε τη συγκλονιστική περιγραφή του για όσα συμβαίνουν στο Σουδάν.

soudan-makis-ouanis
O Μάκης Ουανής που βίωσε τον τρόμο στο Σουδάν


Η επικίνδυνη έξοδος

Ο γυναικολόγος από το Σουδάν εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο βγήκε από τη χώρα οδικώς προς Αίγυπτο με λεωφορείο το οποίο νοίκιασε μαζί με άλλα 40 άτομα.

Κλείσιμο
«Έμαθα ότι μπορούσα να πάω οδικώς στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι πολύ επικίνδυνος και μακρύς δρόμος, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο. Άρχισα να διαπραγματεύομαι με άλλα 40 άτομα να νοικιάσουμε ένα λεωφορείο που διανύει αυτή την απόσταση, Ο δρόμος είναι πολύ χάλια, δεν μπορείς να πας με πάνω από 40, υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσεις και αντάρτες στον δρόμο, αλλά είναι πιο εύκολο να πας με λεωφορείο παρά με ΙΧ. Γιατί μπορεί να σε σταματήσουν, να σου πάρουν τα λεφτά, το αυτοκίνητο και να σε αφήσουν εκεί» είπε αρχικά και συνέχισε στην περιγραφή του:

«Το νοικιάσαμε. Μάθαμε ότι αυτά τα λεωφορεία ξεκίνησαν με 200 σουδανικές λίρες και σήμερα το πρωί μάθαμε ότι είχε φτάσει 7000 λίρες το άτομο, που αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου. Δεν σε παίρνουν αν πάρεις βαλίτσα μαζί σου, το πολύ ένα μικρό σακβουαγιάζ με 2-3 πουκάμισα και ένα τσαντάκι με νερά και σάντουιτς, γιατί στον δρόμο δεν θα βρεις τίποτα, είναι η Σαχάρα και η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί. Από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα του Σουδάν είναι 15 ώρες, 200 χλμ. Από τα σύνορα του Σουδάν μέχρι την Αίγυπτο είναι άλλες 17 ώρες. Φτάσαμε εκεί και μείναμε μια ολόκληρη ημέρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, διότι φτάσαμε μαζί γύρω στα 20 λεωφορεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μας σταμάτησαν μία φορά μόνο στην διαδρομή. Είμαστε τυχεροί γιατί ξεκινήσαμε βράδυ. Είδαν ότι στο λεωφορείο είχε γυναίκες και μικρά παιδιά και δεν έκαναν τίποτα, αλλά μας έπιασε τρέμουλο με τα όπλα στην πλάτη» παραδεχόμενος ότι «αν μου έλεγες να ξανακάνω αυτή την διαδρομή δεν θα το έκανα».

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες - Στις 4 το απόγευμα στην Τανάγρα η άφιξη της δεύτερης ομάδας απεγκλωβισθέντων

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον απεγκλωβισμό άλλων 13 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους. Τα 13 άτομα έφτασαν αργά το βράδυ της Τρίτης με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας ενώ ανάμεσα στους απεγκλωβισθέντες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Ανναλένα Μπέρμποκ, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας» κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

Ενωμεταξύ, τον δρόμο προς την πατρίδα θα πάρει σήμερα, Τετάρτη, η νέα ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκε από το Σουδάν τις προηγούμενες ώρες.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ το δεύτερο αεροσκάφος C-27 με την μεταφορά των Ελλήνων από το Σουδάν αναμένεται να προσγειωθεί στις 4 το απόγευμα στο Αεροδρόμιο της Τανάγρας. Πρόκειται για το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο και προσγειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Τζιμπουτί. Το αεροσφκάφο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει απογειωθεί από την Άκαμπα της Ιορδανίας και κατευθύνετια προς Ελλάδα.

Αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων από το Σουδάν καθώς το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το πρώτο C-27 μεταφέροντας 17 άτομα.

Επιτυχημένα τα χειρουργεία για τους δύο Έλληνες τραυματίες

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα χειρουργεία στα οποία υπεβλήθησαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο οι δύο Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επαναπατρίστηκαν από το Τζιμπουτί, χθες Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Αμέσως μετά την προσγείωση στην Ελλάδα, οι δύο Έλληνες τραυματίες, 59 και 42 ετών, διακομίσθηκαν στο 401, όπου υπεβλήθησαν άμεσα από ομάδα ειδικών χειρουργών σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους.

Μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή. Ο 59χρονος παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο 42χρονος νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξαφνική αδιαθεσία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια live συνέντευξης - Δείτε βίντεο

Κώστας Λακαφώσης, ο Έλληνας μηχανολόγος που αποκάλυψε γιατί τρακάρουν τα Tesla μόνα τους

Σενάριο τρόμου για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα - Τι λέει ο Λέκκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης