Σουδάν: Στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι - «Κινδυνεύσαμε όλοι, δεχθήκαμε πυρά»

Σουδάν: Στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι - «Κινδυνεύσαμε όλοι, δεχθήκαμε πυρά»

Ενας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια και παιδιά ανάμεσα στα 17 άτομα που επαναπατρίστηκαν φτάνοντας στις 10:30 στην Ελευσίνα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

afiksi-soudan-xr
Συνολικά 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν λόγω των εχθροπραξιών, αναχώρησαν χθες από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου έφτασαν περίπου στις 10:30 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

«Κινδύνευσαν όλοι. Δεν υπήρχε ασφάλεια» τόνισε ο Χρήστος Δέδες, που εξήγησε ότι κτίρια δέχθηκαν πυρά, ενώ παντού υπήρχαν αδέσποτες σφαίρες. Η έναρξη των εχθροπραξιών είχε πολλές δυσκολίες, καθώς όταν ξεκίνησαν, κανείς δεν ήξερε πού θα διεξαχθούν οι μάχες, ενώ όλες οι πλευρές είχαν πολύ βαρύ οπλισμό. Ο ίδιος δήλωσε πολύ χαρούμενος και ευχαρίστησε την πολεμική αεροπορία και τον στρατό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να σταθούν τυχεροί και οι υπόλοιποι και να επιστρέψουν σύντομα. 

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από το Σουδάν (6)


«Κινδυνεύσαμε πάρα πολύ» δήλωσε ο κ. Χαντίντ, που ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές, τον στρατό και τη γαλλική πρεσβεία. Ο ίδιος έχει τρία παιδιά, με τα οποία ήρθε στην Ελλάδα, μέσω της γαλλικής πρεσβείας, όπου τους παρέπεμψε η ελληνική κοινότητα. «Βγήκαμε πολύ δύσκολα. Η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά στο σπίτι μας και μπορέσαμε να φύγουμε», είπε στους δημοσιογράφους. Τη δεύτερη ημέρα των εχθροπραξιών, ένας πύραυλος έπεσε κοντά στο σπίτι του. Η διαδικασία απομάκρυνσης κράτησε τέσσερις ημέρες.


Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από το Σουδάν (5)




«Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς αρκετά πριν» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Οι δύο τραυματίες κατευθύνονται ήδη προς το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, ενώ ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε στενή συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες, για να συνεχιστεί η επιχείριση απεγκλωβισμού. 
Κλείσιμο
Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από το Σουδάν (7)



Την αγωνία της όλο το προηγούμενο διάστημα, που ο σύζυγός της έλειπε στο Σουδάν, περιέγραψε η Παόλα. Ο σύζυγός της έφυγε τη Μεγάλη Δευτέρα για δουλειά. Κανείς δεν φανταζόταν τι θα συνέβαινε. Ωστόσο, όλα άλλαξαν, καθώς βρέθηκε τελικώς σε εμπόλεμη ζώνη. Ο μεγαλύτερος φόβος της ήταν αν θα μπορέσει να επιστρέψει κοντά στην ίδια και τα δύο παιδιά τους, 5 και 6 ετών.  «Δεν ξέραμε αν θα έρθει», λέει. 

Γυναίκα περίμενε με τα παιδιά της ,τον σύζυγό της να έρθει από το Σουδάν


Μάλιστα, στο αεροδρόμιο βρέθηκε όλη η οικογένεια, με τα παιδιά να κάνουν ζωγραφιές για τον πατέρα τους. 

Γυναίκα περίμενε με τα παιδιά της ,τον σύζυγό της να έρθει από το Σουδάν (2)




Τον τραυματισμένο στα πόδια άνδρα που ταξίδεψε με φορείο παρέλαβε άμεσα ασθενοφόρο:
Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από το Σουδάν (4)
 Μετά από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι οι συνολικά 17 άνθρωποι που «ελευθερώθηκαν» από το Σουδάν πάτησαν στην Ελλάδα:
Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από Σουδάν

Με τη βοήθεια από δύο άνδρες του στρατού βγήκε από το αεροσκάφος ένας ηλικιωμένος άνδρας που χρησιμοποιεί πατερίτσα:

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από το Σουδάν (2)


Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από το Σουδάν (4)

Ασθενοφόρο του στρατού περίμενε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τους τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. 


aerodromio_soudan_in__10_
aerodromio_soudan_in__11_
aerodromio_soudan_in__12_
aerodromio_soudan_in__13_
aerodromio_soudan_in__14_
aerodromio_soudan_in__15_
aerodromio_soudan_in__16_
aerodromio_soudan_in__17_
aerodromio_soudan_in__18_
aerodromio_soudan_in__2_
aerodromio_soudan_in__3_
aerodromio_soudan_in__4_
aerodromio_soudan_in__5_
aerodromio_soudan_in__6_
aerodromio_soudan_in__7_
aerodromio_soudan_in__8_
aerodromio_soudan_in__1_






epanapatrismos-soudan-2
epanapatrismos-soudan-
epanapatrismos-soudan-4
epanapatrismos-soudan-5

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.
epanapatrismos-soudan-10
epanapatrismos-soudan-11
 
epanapatrismos-soudan-12
epanapatrismos-soudan-13

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχειρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.
epanapatrismos-soudan-6
epanapatrismos-soudan-7
epanapatrismos-soudan-8
epanapatrismos-soudan-9

epanapatrismos-soudan-15
epanapatrismos-soudan-16
epanapatrismos-soudan-21__2_
DSC_1543_ED

Η εκεχειρία που άνοιξε παράθυρο ελευθερίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ελληνικής διπλωματίας. Στο κείμενο προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Ένα μικρό αλλά πολύτιμο χρονικό περιθώριο για την απόδραση από την κόλαση του Σουδάν, δίνει η συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη χώρα, στην οποία κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων. Έτσι εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και διεξαχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι απομακρύνσεις και των υπολοίπων Ελλήνων -μαζί με άλλους Ευρωπαίους- πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Η εκεχειρία στο Σουδάν ανοίγει το «παράθυρο» για επαναπατρισμό και άλλων Ελλήνων εγκλωβισμένων

Βροχές σήμερα στα δυτικά και βόρεια

«Κλειδώνουν» οι επιλογές Μητσοτάκη για το Επικρατείας - Η ΝΔ κάνει rebound μετά τα Τέμπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης