Euroworking Group: Αφού ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο θα δώσει το «οκ» για προαπαιτούμενα και δόση

Euroworking Group: Αφού ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο θα δώσει το «οκ» για προαπαιτούμενα και δόση

«Θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης» στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ - Περί τις 20 με 25 δράσεις θα καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους - Μόλις 4,5 δισ. ευρώ η δόση λένε στην κυβέρνηση κάνοντας «διαχείριση προσδοκιών»

Euroworking Group: Αφού ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο θα δώσει το «οκ» για προαπαιτούμενα και δόση
Σε μια νέα συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) που θα προγραμματιστεί σε ημερομηνία πριν από το Eurogroup
της 22ας Ιανουαρίου θα εξεταστούν τελικά τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης
αξιολόγησης.

Κλείσιμο
Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του EWG κύλησε «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών καθώς «υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
.

Με δεδομένο ωστόσο ότι δεν έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο
, οι Θεσμοί δεν έχουν συντάξει ακόμη την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), πράγμα που αναμένεται να κάνουν αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται την Δευτέρα το βράδυ θα απομένουν 20 με 25 προαπαιτούμενα που θα καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους μέχρι την εκταμίευση της δόσης. 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη δόση που αναμένεται να εγκριθεί στις 22 Ιανουαρίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν «αυθαίρετα» τα δημοσιεύματα που ανεβάζουν το ποσό της εκταμίευσης μετά ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης ακόμη και στα 7,5 - 8  δισ. ευρώ.

«Το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ» ανέφεραν την Πέμπτη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «διαχειριστεί τις προσδοκίες ώστε αν προκύψει ένα ποσό πάνω από 5 δισ. ευρώ να θεωρηθεί επιτυχία».

Σε κάθε περίπτωση Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την άντληση ποσών από τις αγορές και από την τελευταία δόση μετά την τέταρτη αξιολόγηση τον Ιούνιο ώστε να γεμίσουν το λεγόμενο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 10-15 δισ. ευρώ που απαιτείται για την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. 

Στις 19 Ιανουαρίου η κυβέρνηση περιμένει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's. Mετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου -και σίγουρα πριν τις Ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου- θα εκδοθούν τριετή ή επταετή ομόλογα (το δεύτερο είναι πιο πιθανό). 


Αλλαγές φρουράς
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του EWG εξελέγη ο νέος πρόεδρός του, ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος θα διαδέχεται τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ. Παραλλήλως σήμερα αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής ανάμεσα στον κ. Ντάισελμπλουμ και στον κ. Σεντένο θα γίνει σήμερα στο Παρίσι όπου βρίσκεται ο τελευταίος για επίσημη επίσκεψη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης