«Γολγοθάς» τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση: Δείτε αναλυτικά

«Γολγοθάς» τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση: Δείτε αναλυτικά

Ακόμα και από το 2019 η μείωση του αφορολογήτου - Ανάμεσα στα μέτρα η μεταρρύθμιση στα επιδόματα, η λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, προσαρμογή αντικειμενικών αξιών

«Γολγοθάς» τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση: Δείτε αναλυτικά
«Θερμό» καλοκαίρι προβλέπεται για την κυβέρνηση και το φετινό καθώς σύμφωνα με το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο για την τρίτη αξιολόγηση καλείται να ολοκληρώσει 83 προαπαιτούμενα, πολλά από τα οποία, όπως γράφει η Καθημερινή, πρέπει είναι παραδοτέα τον Σεπτέμβριο. Αναλυτική λίστα με 113 προαπαιτούμενα μέχρι το β' τρίμηνο του 2018 παρουσιάζει σήμερα και η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Βασικοί πυλώνες του κειμένου είναι τα προνομοθετημένα μέτρα που εξοικονομούν 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ωστόσο στο κείμενο προβλέπεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Θεσμούς κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση θα αποφασιστεί από τους Θεσμούς αν η υπεραπόδοση έναντι του στόχου του 2019 είναι επαρκής ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή των αντίμετρων.

Ανάμεσα στα 83 προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται: 

Κλείσιμο
- προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων έως τον Δεκέμβριο του 2017

- επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτημισιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας έως τον Δεκέμβριο του 2017 

- Στελέχωση της ΑΔΑΕ και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα εώς τον Σεπτέμβριο του 2017΄

- επανυπολογισμό όλων των συντάξεων έως τον Δεκέμβριο του 2017

- επανυπολογισμό και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου έως τον Ιούνιο του 2018

- καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό έως την 1η Ιανουαρίου 2018

- μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας έως τον Νοέμβριο του 2017

- δημιουργία αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις έως τον Σεπτέμβριο του 2017

- νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση)

- έκδοση υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (έως το τέλος Ιουνίου)

- εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018

- τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έως τον Σεπτέμβριο του 2017

Επίσης, σύμφωνα με τον αναλυτικό κατάλογο που δημοσιεύει η «Ναυτεμπορική»:

Ιούνιος 2017

ΕΦΚΑ: Σύνταξη μέχρι το τέλος Ιουνίου κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.

Ενέργεια-ΔΕΗ: Όχι αργότερα από τον Ιούνιο θα γίνει προσαρμογή του ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022. 
19. Ενέργεια: Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες. 

Ιούλιος 2017 
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική έως το τέλος Ιουλίου.

Αύγουστος 2017
Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).

Οκτώβριος 2017

Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.

Νοέμβριος 2017
Υγεία (Εφαρμογή του clawback): Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).

Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

Δεκέμβριος 2017
Φορολογικοί κώδικες. Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:
α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές, ή άνισες,
β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,
γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,
δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και
ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.
Φόροι ακινήτων. Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης του φόρου αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.

Συντάξεις. Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Συντάξεις. Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο το ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.

Συντάξεις: Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Α’ τρίμηνο  2018
Υγειονομική περίθαλψη: Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

Δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Αγορά εργασίας (Διαιτησία): Οι αρχές, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες για διαμεσολάβηση και διαιτησία έως τον Φεβρουάριο του 2018.

Αδήλωτη εργασία: Να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Β’ τρίμηνο 2018
Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Συστήματος Πληροφόρησης για τη Δημοσιονομική Διαχείριση (FMIS) και του νέου Λογιστικού Σχεδίου, ώστε να εφαρμοστεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Κοινωνική ασφάλιση: Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης