Νομοσχέδιο-σκούπα βάζει πλαφόν στις εισφορές μισθωτών, αλλάζει τα εφάπαξ στρατιωτικών και μοιράζει επίδομα αλληλεγγύης

Νομοσχέδιο-σκούπα βάζει πλαφόν στις εισφορές μισθωτών, αλλάζει τα εφάπαξ στρατιωτικών και μοιράζει επίδομα αλληλεγγύης

Φέρνει ουσιαστικές και τυπικές αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου - Ορίζεται και η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού για την παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Νομοσχέδιο-σκούπα βάζει πλαφόν στις εισφορές μισθωτών, αλλάζει τα εφάπαξ στρατιωτικών και μοιράζει επίδομα αλληλεγγύης
Θέσπιση ενός κατώτατου πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών, σύσταση ενός νέου, Εθνικού Μηχανισμού για την καταπολέμηση της φτώχειας, νέα διάρθρωση του ΕΦΚΑ με ένταξη στο υπό σύσταση υπερταμείο όλων των περιφερειακών διευθύνσεων των υπό ένταξη ταμείων και τέλος αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ των Αξιωματικών και των πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε νωρίτερα το μεσημέρι τη Βουλή.

Το περί ου ο λόγος νομοσχέδιο επιφέρει τεχνικές αλλά και ουσιαστικές τροποποιήσεις στο νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ξεκαθαρίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλεται σε πανελλαδικό επίπεδο - από 1ης Ιανουαρίου 2017 - το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, με βάση το νέο νομοσχέδιο, καθορίζεται η έναρξη λειτουργίας του νεοσύστατου Εθνικού Μηχανισμού για την παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικότερα για τις εισφορές διευκρινίζεται ότι η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση καθώς και των εργοδοτών τους θα καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Κλείσιμο
Με άλλο άρθρο επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης. Πρόβλεψη υπάρχει και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ οι οποίοι θα καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κύριας σύνταξης σε ποσοστό 6,67%. Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%.

Τέλος, καταργείται από 1.1.2017, ο κοινωνικός πόρος υπέρ του πρώην Τ.Ε.Α.Δ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης