Πανηγυρίζουν γιατί κλείδωσαν το «τσεκούρι» στις συντάξεις

Πανηγυρίζουν γιατί κλείδωσαν το «τσεκούρι» στις συντάξεις

Η συμφωνία την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση φέρνει μειώσεις έως και 30% στις νέες συντάξεις, έως και 40% στις επικουρικές, εξαφανίζει πιο γρήγορα το ΕΚΑΣ, περιορίζει τις συντάξεις χηρείας 

Πανηγυρίζουν γιατί κλείδωσαν το «τσεκούρι» στις συντάξεις
Μέτρα σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο
ύψους 70 εκατ. ευρώ αναζητούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που υπολείπεται για να κλείσει η συμφωνία, τουλάχιστον όσον αφορά στο σκέλος του
ασφαλιστικού. Τα μέτρα που θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, δεν θα προβλέπουν νέες περικοπές.
 
Κλείσιμο
Η πρόταση για αύξηση των εισφορών, όπως ακριβώς διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας έγινε δεκτή από τους δανειστές. Επομένως κανένα εμπόδιο δεν ανακόπτει την κοινοβουλευτική πορεία του νομοσχεδίου που μπορεί και σήμερα να προωθηθεί στις επιτροπές της Βουλής. Ορισμένα λάθη και παραλήψεις πάντως που είχαν επισημανθεί διορθώθηκαν την Πέμπτη. Για παράδειγμα ο μαθηματικός τύπος που εμφανιζόταν στο σχέδιο νόμου διέρρευσε ότι ήταν λάθος(!) αλλά διορθώθηκε πριν προωθηθεί το κείμενο στη Βουλή.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο εξαιτίας της έλλειψης αναλογιστικών μελετών τόνισε ότι πρόκειται περί παρεξηγήσεως καθώς υπάρχουν  αναλογιστικές μελέτες οι οποίες τελούν υπό την επιστημονική έγκριση  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και θα κατατεθούν μαζί με το νομοσχέδιο.

Η διάταξη που έγινε αποδεκτή από τους δανειστές προβλέπει  αύξηση των εισφορών κατά 0,50% για τον εργοδότη και κατά 0,50% για τον εργαζόμενο από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019. Εν συνεχεία προβλέπεται αύξηση κατά 0,25% για τον εργοδότη και κατά 0,25% για τον εργαζόμενο από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022. Μετά το πέρας της εξαετίας, το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015. 

Πάντως ακόμα και με αύξηση των εισφορών, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα κατά 250 εκατ. ευρώ ετησίως, το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επαναυπολογισμού τους. Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1300 μικτά, δηλαδή στα 1170 ευρώ καθαρά, που σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις περισσότεροι συνταξιούχοι. Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό να πέσει στα τάρταρα σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
 
Για παράδειγμα συνταξιούχος της πρώην Αγροτικής παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά και 352 επικουρική, σύνολο 1752. Το ποσό των 452 ευρώ που «περισσεύει» κινδυνεύει να περικοπεί έως 40% και να απομείνει η μισή σύνταξη, δηλαδή 271,2 ευρώ.

Επιπλέον σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων.

Οι σημαντικότερες περικοπές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι 
- μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%
- μείωση των αναπηρικών έως και 40% 
- μείωση του εφάπαξ έως 15%
- μείωση του μερίσματος κατά 32%
- μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ νωρίτερα (εμπροσθοβαρής μείωση δαπάνης) από το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου. Η παροχή καταργείται  από 1/1/2020.
- μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου. 
- μείωση κατά 60% θα υποστούν  οι συντάξεις όσων εργάζονται
- επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορά τα «μπλοκάκια»
- ακόμα και οι εκπτώσεις που προβλέπονται στις εισφορές των νέων επαγγελματιών συνιστούν «Ασφαλιστική οφειλή» η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί ως τη συνταξιοδότηση.

Από την 1/1/2017 το ποσό των παροχών θα βρίσκεται διαρκώς υπό αίρεση καθώς κάθε τρία χρόνια θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να μην «ξεφύγει» η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Εδώ το νομοσχέδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης