Φεύγει το κουαρτέτο - Για θέματα που πρέπει να λυθούν «πολιτικά» μίλησε ο Τσακαλώτος

Φεύγει το κουαρτέτο - Για θέματα που πρέπει να λυθούν «πολιτικά» μίλησε ο Τσακαλώτος

Αν και παραμένουν οι μεγάλες διαφωνίες, πηγή των θεσμών είπε ότι υπάρχει το momentum για να  ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση - Τσακαλώτος: Καταγράψαμε πού υπάρχει σύγκλιση και σε ποια σημεία χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο

Φεύγει το κουαρτέτο - Για θέματα που πρέπει να λυθούν «πολιτικά» μίλησε ο Τσακαλώτος
Σε αποφάσεις και σε πολιτικό επίπεδο παραπέμπει πλέον η κυβέρνηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται όλη την επόμενη εβδομάδα.

Ανοιχτό παραμένει όμως ακόμα και το εάν θα επιστρέψουν τελικά στις 15 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής των θεσμών ή θα υπάρξει και πάλι καθυστέρηση.

Μετά τη τελική συνάντηση Τσακαλώτου και
Κλείσιμο
Σταθάκη με το κουαρτέτο για την επισκόπηση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων που τελείωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «Αν με ρωτούσατε αν είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα που τέλειωσε αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων ή τη Δευτέρα που ξεκινούσε, θα σας έλεγα ότι είμαι σήμερα».

Για το θέμα των συντάξεων ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα».

«Όλες οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη για μία εύλογη συμφωνία, σε εύλογο χρόνο και έχουμε εστιάσει να ολοκληρώσουμε περίπου στις 26-28 Φεβρουαρίου»
, σημείωσε ο ίδιος.

«Στη φάση αυτή καταγράψαμε σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα και θα επιστρέψουν περίπου το διάστημα που είχε αρχικά προσδιοριστεί (15 Φεβρουαρίου)».

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι και οι δανειστές καταλαβαίνουν την ανάγκη να τελειώνουμε σύντομα, αλλά θέλουν να συζητήσουν και μεταξύ τους κάποια θέματα.

Πηγή των θεσμών έλεγε μετά τη συνάντηση ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή το monentum για να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση» αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς την ημερομηνία επανόδου τους.

Ειδικά στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες αλλά, όπως τόνισε «αποδέχονται και εκείνοι τη βασική αρχιτεκτονική του νέου συστήματος αλλά εστιάζουν σε επιμέρους παραμέτρους», εννοώντας ενδεχομένως το ύψος των συντελεστών, τα νέα κλιμάκια κλπ.

Παραδέχθηκε πάντως υπάρχει μεγάλη απόσταση στο δημοσιονομικό κενό λέγοντας ότι «γι' αυτό θα υπάρξουν συζητήσεις».

Πηγή: Newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης