Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών»

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών»

Αυτό αποφασίστηκε στα 90 λεπτά που συζητήθηκε η ελληνική υπόθεση στη συνεδρίαση του Eurogroup - Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση - Σόιμπλε: Ετοιμάσατε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση χωρίς να μας ρωτήσετε - Reuters: Την Πέμπτη η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών»
Γύρω στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας, μετά από μόλις 90 λεπτά, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση που αφορούσε τα ελληνικά θέματα στην συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Τόσος ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε προκειμένου να αποφασιστεί και επισήμως ότι την Τέταρτη στις Βρυξέλλες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και ανέφερε πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκε τη Δευτέρα, θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται «με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις», όπως ανέφερε και ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη τύπου το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στην 90λεπτη συζήτηση τέθηκε επι τάπητος και το χρηματοδοτικό κενό και φαίνεται να υπήρξε σύγκλιση απόψεων και βούληση από τη μεριά των εταίρων για την κάλυψη τους. 

Σύμφωνα με πηγές του Eurogroup τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος του Dow Jones Newswires και της The Wall Street Journal, Στέλιος Μπούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και εκ μέρους του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετέθη ζήτημα σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. «Η Γερμανία είναι έξαλλη με την Ελλάδα επειδή κατέθεσε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές, αναφέρει το ρεπορτάζ. Πάντως ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία «επίθεση» από τον Γερμανό ομόλογό του κάνοντας λόγο μόνο για αίτημα διευκρινίσεων από τον κ. Σόιμπλε.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ μετέδωσε ότι κατά τη συζήτηση ετέθη από τους εταίρους το ζήτημα της έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρη πληροφορία για την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη και το αν συγκατάνευσε ή όχι. Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το θέμα στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι «η ιδεά ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλλουν προγράμματα που απέτυχαν αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα κάνουμε όμως ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους δώσουμε πληροφορίες που χρειάζονται. Είμαστε ανοιχτή χώρα και τους περιμένουμε».
Κλείσιμο

Μαξίμου: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup, λέει η κυβέρνηση 
Πέντε λόγους, βρίσκει η κυβέρνηση για να είναι ικανοποιημένη από τη συνεδρίαση του Eurogroup: 

1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα. 
2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup. 
3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η  τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν. 
4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα. 
5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης