Αργεντινή: Και επισήμως... χρεοκοπία

Αργεντινή: Και επισήμως... χρεοκοπία

«Πυροδοτείται» η πληρωμή CDS ύψους ενός δισ. δολαρίων - Η απόφαση της ISDA υποχρεώνει ουσιαστικά τους πωλητές των ασφαλίστρων κινδύνου να πληρώσουν τους αγοραστές, καθώς εκτιμάται πως η χώρα απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και το «credit event» ενεργοποιεί τις ρήτρες

Αργεντινή: Και επισήμως... χρεοκοπία
Την πληρωμή των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS), που συνδέονται με το χρέος της Αργεντινής, αποφάσισε να ενεργοποιήσει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε («πιστωτικό γεγονός») και ότι «πυροδοτείται» η πληρωμή των CDS ύψους ενός δισ. δολαρίων, που ασφαλίζουν τα ομόλογα της Αργεντινής.

Η απόφαση της ISDA υποχρεώνει ουσιαστικά τους πωλητές των CDS να πληρώσουν τους αγοραστές, καθώς εκτιμάται πως η Αργεντινή απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και το «credit event» ενεργοποιεί τις ρήτρες.

Κλείσιμο
Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από τη χρόνια διαμάχη μεταξύ της Αργεντινής και μιας μικρής ομάδας hedge funds, τα οποία δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους και απαιτούσαν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων, τα οποία δεν πλήρωσε η χώρα το 2001, όταν χρεοκόπησε για πρώτη φορά.

Η Αργεντινή είχε αρνηθεί να πληρώσει τα hedge funds, παρά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που την εμπόδιζε να προχωρήσει σε πληρωμές των ομολογιούχων που είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση, χωρίς ταυτόχρονα να πληρώσει τα funds.

Το Μπουένος Άιρες υποστηρίζει ότι, εάν συμφωνήσει στις απαιτήσεις των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους, θα παραβιάσει τη ρήτρα (Rights Upon Future Offers - RUFO) που του απαγορεύει να προσφέρει καλύτερους όρους απ' ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

Η ρήτρα ορίζει ότι, εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds, θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης