Σε νομοθετική ρύθμιση προσκρούει η πώληση του ΟΛΠ

Σε νομοθετική ρύθμιση προσκρούει η πώληση του ΟΛΠ

Αναγκαία η αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του Οργανισμού, που είναι νόμος του κράτους από το 2008

Σε νομοθετική ρύθμιση προσκρούει η πώληση του ΟΛΠ
Σε αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση με την υπόθεση της πώλησης του 67% της ΟΛΠ Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα, έχει στα χέρια της μια καυτή πατάτα παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν προς τα έξω κύκλοι του Μαξίμου και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», το πρόβλημα έγκειται στο ότι πρέπει, βάσει της προκήρυξης, να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ. «Αυτό δεν είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ αλλά του Ελληνικού Δημοσίου. Ξέχασαν όμως ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι νόμος του κράτους από το 2008, επομένως θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Και δεν έχει ξεκινήσει καμία ενέργεια», επεσήμαναν στο «b.s.»  έμπειρα στελέχη που ασχολούνται με θέματα λιμενικής πολιτικής και πρόσθεσαν: «Αν όμως αλλάξει ο νόμος,  αυτό θα οδηγήσει και σε αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του ΟΛΠ, στον οποίο θα πρέπει να υπάρξουν μεταβολές σε πολλά σημεία, αφού είναι προσανατολισμένος στη δημόσια μορφή λειτουργίας του Οργανισμού. Οι αλλαγές είναι αναγκαίες ώστε να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί κάποιος ιδιώτης. Στο σημείο αυτό θα εμπλακεί το ΣτΕ, που έχει αποφανθεί ότι κοινόχρηστοι χώροι του Δημοσίου και δεν πωλούνται».

Οι ίδιο κύκλοι τονίζουν ότι καμία ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, χωρίς την ύπαρξη ανεξάρτητης αρχής και στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων. «Στο θέμα της ΔΕΗ αφενός έχει απελευθερωθεί η αγορά της ενέργειας, αφετέρου υπάρχει ανεξάρτητη αρχή. Οι λιμενικές υπηρεσίες είναι οι μόνες που δεν έχουν απελευθερωθεί», τονίζουν οι ίδιοι και προσθέτουν: «Κανείς δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα γιατί πωλείται το 67%, που είναι η καταστατική πλειοψηφία, και όχι το 51%. Η τρόικα άλλωστε ζητάει και στα τρία μνημόνια την άμεση πώληση του 23% του ΟΛΠ και ΟΛΘ και παραχωρήσεις υπηρεσιών».
Κλείσιμο

Πολιτικοί κύκλοι, από την πλευρά τους, επισημαίνουν στο «b.s.» ότι το θέμα του ΟΛΠ δεν είναι απλώς πολιτικό, αφού η κυβέρνηση έχει όλο τον Πειραιά απέναντί της: «Η κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της μόνο τους συνδικαλιστές και κάποια κόμματα. Είναι απέναντί της ολόκληρος ο Πειραιάς, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα το οποίο δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης