Πάμε σινεμά: Το αριστούργημα της εβδομάδας - όλες οι ταινίες και οι αίθουσες

Πάμε σινεμά: Το αριστούργημα της εβδομάδας - όλες οι ταινίες και οι αίθουσες

Σταματήστε ό,τι κάνετε! Δείτε το αριστουργηματικό «Δεν είμαι ο νέγρος σου». Σας αφορά.

Πάμε σινεμά: Το αριστούργημα της εβδομάδας - όλες οι ταινίες και οι αίθουσες
Αξίζει: 5/5 Δεν είμαι ο νέγρος σου (I Am not your Negro)
Του Ραούλ Πεκ. Ντοκιμαντέρ, 2016, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, 93’. 


«Η ιστορία του νέγρου στην Αμερική είναι η ιστορία της Αμερικής», έγραφε ο συγγραφέας Τζέιμς Μπόλντουιν στο ανολοκλήρωτο βιβλίο του «Remember this House» για το θάνατο των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μάλκολμ Εξ και Μέντγκαρ Έβερς. «Δεν είναι μια όμορφη ιστορία», συνέχιζε. Στα χέρια του Ραούλ Πεκ γίνεται όμως ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ. Ο λόγος του Μπόλντουιν είναι οξυδερκής, σκληρός, ξεκάθαρος, δεν κλείνει βλέφαρο. Η πραγματικότητα που περιγράφει, επίσης. Ο Πεκ δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο video essay για τη μαύρη εμπειρία στην Αμερική, συνδέοντας βίαια το παρελθόν με το παρόν. Τα φαντάσματα των τριών ηγετών συναντιούνται με εκείνα τόσων άλλων νεκρών μαύρων ανθρώπων και καταγγέλλουν την αδικία, θυμώνουν, θρηνούν. Δίπλα τους, η εξίσου στοιχειωτική αφήγηση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, ο οποίος παρότι εκτός κάδρου, παραδίδει την καλύτερη ερμηνεία της ζωής του. Ένα σπουδαίο έργο.



Κλείσιμο

Αξίζει: 3/5 Stronger – Με τη δύναμη της ζωής (Stronger) 
Του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Δραματική, 2017, ΗΠΑ, 119’. Με τους: Τζέικ Τζίλενχαλ, Τατιάνα Μασλάνι


Η αληθινή ιστορία του Τζέφρι Μπόμαν, που έχασε τα δυο του πόδια στην τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, μεταφέρεται με συγκρότηση και αγάπη από τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, ο οποίος συγκρατεί με σχετική σύνεση τα γκέμια του πατριωτισμού και της αμερικανιάς σε μια κατεξοχήν αμερικανική ιστορία. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ ξέρουμε ήδη ότι μπορεί να ερμηνεύσει υπέροχα όποιον και ό,τι θέλει – οπότε δώστε σημασία στην ανερχόμενη, ταλαντούχα Τατιάνα Μασλάνι («Orphan Black») στο ρόλο της συντρόφου του. 




Αξίζει: 2.5/5 Justice League 
Του Ζακ Σνάιντερ. Φαντασίας, 2017, ΗΠΑ, 121’. Με τους: Μπεν Άφλεκ, Γκαλ Γκαντότ, Χένρι Κέιβιλ, Έζρα Μίλερ, Τζέισον Μομόα


Καλύτερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά σε καμία περίπτωση του επιπέδου «Wonder Woman», το «Justice League» ενώνει τους ήρωες του DC σύμπαντος Μπάτμαν, Wonder Woman, Aquaman, Flash και Cyborg για να αντιμετωπίσουν έναν εξωγήινο τρελαμένο κακό. Κι αν ο Μπεν Άφλεκ αναγκάζεται να ξεστομίσει ατάκες του στιλ “Δε χρειάζεται να καταλαβαίνω τον κόσμο. Απλά να τον σώζω”, εσείς δεν αναγκάζεστε να τους δώσετε σημασία.





Αξίζει: 2/5 Happy End 
Του Μίχαελ Χάνεκε. Δραματική, 2017, Γαλλία/Αυστρία/Γερμανία, 107’. Με τους: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ζαν-Λουί Τραντινιάν, Ματιέ Κασοβίτς


Οικογενειακό δράμα με φόντο την προσφυγική κρίση στο Καλαί. Ο Μίχαελ Χάνεκε κοπιάρει μια νεότερη εκδοχή του ίδιου του εαυτού, και σκηνοθετεί την πιο αδιάφορη ταινία του. Το έχει κάνει πολύ καλύτερα στο παρελθόν.






Κυκλοφορούν επίσης: 


Ανεμιστήρας 
Του Δημήτρου Μπίτου. Δραματική, 2016, Ελλάδα, 97’. Με τους: Γιώργο Βαλαή, Ειρήνη Δράκου


Μια οικογένεια έρχεται σε… εκρηκτική κατάσταση όταν η 11χρονη κόρη απασφαλίζει μια χειροβομβίδα για να αναγκάσει τους γονείς της να σταματήσουν να μαλώνουν και να μιλήσουν ειλικρινά ο ένας στον άλλον.







Επικίνδυνες ψαρικές αποστολές (Seafood)
Του Άουν Χόε Γκο. Κινούμενα σχέδια, 2011, Μαλαισία/Κίνα, 93’.

Ο Παπ, ένας μικρός καρχαρίας, πρέπει να βγει στη στεριά για να προστατεύσει την οικογένειά του και τους - γεμάτους με αυγά - υφάλους που τα κλέβουν λαθροκυνηγοί. 

Lines
Του Βασίλη Μαζωμένου. Δραματική, 2017, Ελλάδα, 88’. Με τους: Θέμη Πάνου, Τάσο Νούσια


Επτά διαφορετικοί άνθρωποι καταρρέουν στην σύγχρονη Ελλάδα. Κοινός σύνδεσμος μεταξύ τους ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, η «Γραμμή Ζωής». Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, το όριο της ελπίδας...

Hot List 


1. Το Gagarin συνεχίζει τις φοβερές προβολές του «Gimme Shelter». Την επόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου σειρά έχει το «American Artifact: The Rise of American Rock Poster Art» για την τέχνη των αφισών για συναυλίες και το «Kurt Cobain: About a Son» με αποκαλυπτικές συνεντεύξεις του Κερτ Κομπέιν. Για τις ταινίες θα μιλήσουν o Δημήτρης Καραΐσκος, Παναγιώτης Μένεγος και ο Δημήτρης Μπούρας. 

2. Σε «Παράξενα ταξίδια» μας πάει αυτή τη φορά το flix.gr στις προβολές του «Στο άγνωστο και ακόμα παραπέρα»: οδηγοί μας, η σατιρική μικρού μήκους «Ropáci» του Jan Svĕrák, το κλασικό monster movie «Υποβρύχιο τέρας» του Robert Gordon και το τολμηρό για την εποχή του «Η νήσος των χαμένων ψυχών» του Erle C. Kenton  που αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το νησί του δρ. Μορό». 19.00 & 21.30, Τρίτη 21 Νοεμβρίου, sgt.gr, στο Odeon Starcity. 

3. Φωτιά και λάβρα! Το Exile Room παρουσιάζει το «Inferno» του Βέρνερ Χέρτσογκ: ο ακούραστος σκηνοθέτης κάνει παρέα με έναν ηφαιστειολόγο σε μερικά από τα πιο μυθικά ηφαίστεια του κόσμου, από την Αιθιοπία ως τη Βόρεια Κορέα κι από την Ισλανδία ως την Ινδονησία. 21.00, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, exileroom.gr, με αγγλικούς υπότιτλους.

4. Τι θα κάνατε αν το εισόδημά σας ήταν εξασφαλισμένο; Το ντοκιμαντέρ «Free Lunch Society» εξερευνά μια ιδέα που κάποτε φάνταζε επιστημονική φαντασία. 19.30, 21 Νοεμβρίου, Γαλλικό Ινστιτούτο & 16.00, 26 Νοεμβρίου, Δαναός. Από το Cinedoc.


Αθήνα:

Δεν είμαι ο νέγρος σου
Άστυ, Πτι Παλαί

Justice League 
Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου 1, Αθήναιον 1, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος 1,2,3,5, Νανά Cinemax Cyta 2,4,5,6, Αθήναιον Cinepolis 1, Odeon Escape 1,5,6, Odeon Starcity 1,2,4,6,7,9, Village 15 Cinemas @ The Mall 2,4,5,7,8,10,11,14, Κηφισιά Cinemax Cyta 1, Novacinema Odeon Μαρούσι 2, Village 9 Cinemas @ Faliro 1,6,7,9, Village 5 Cinemas Παγκράτι 4,5, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 1,3,4, West City αιθ 1,4, Village Shopping and More 1,4,7,8,9,10, Αίγλη 1 (Χαλάνδρι), Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1 1

Ανεμιστήρας 

Μικρόκοσμος Filmcenter
Happy End 
Ιντεάλ, Νιρβάνα Cinemax Cyta, Ατλαντίς 1, Αθήναιον Cinepolis 2, Κηφισιά Cinemax Class Cyta, Άτταλος Digital Cinema, Αίγλη 2 (Χαλάνδρι)
Stronger - Με τη δύναμη της ζωής
Odeon Όπερα 1, Γαλαξίας 3D Digital αίθ. 2, Ατλαντίς 2, Αθήναιον Cinepolis 4, Odeon Escape αίθ. 7, Odeon Starcity αίθ. 4, Novacinema Odeon Μαρούσι αίθ. 1, Σπόρτιγκ Δημ/κός Κιν/φος αίθ. 2, West City αίθ. 3, Village Shopping and More αίθ. 17, Αβάνα, Σινέ Χολαργός
Επικίνδυνες ψαρικές αποστολές
Νανά Cinemax Cyta 5, Σινέ Παράδεισος 1,2, Νανά Cinemax Cyta 2, Σπόρτιγκ Δημ/κός Κιν/φος αίθ. 1, Αελλώ Cinemax 5+1 Cyta 1, Σινεάκ Δημ/κός Κιν/φος, West City αίθ. 4, Αθηνά
Lines
Τριανόν Filmcenter

Θεσσαλονίκη:

Δεν είμαι ο νέγρος σου
Παύλος Ζάννας
Justice League 
Village Centre 3,5,6,7,9,10, Cineplexx One Salonica 1,2,6, Odeon Πλατεία 3,4,5, Odeon Μακεδονία 1,3,11
Happy End 
Ολύμπιον
Stronger - Με τη δύναμη της ζωής
Odeon Πλατεία 2, Odeon Μακεδονία 8
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης