«Οδύσσειες»: Επετειακή έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του

«Οδύσσειες»: Επετειακή έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε μυθικές εποχές της αρχαιότητας

«Οδύσσειες»: Επετειακή έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει στις 3 Οκτωβρίου 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και το γιορτάζει με τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες».



Κλείσιμο
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν 184 έργα από τις συλλογές του ίδιου του μουσείου, τρία δάνεια από το Επιγραφικό Μουσείο και τρία ακόμα δάνεια από το Μουσείο Ακροπόλεως, όπως και κάποιες «εκπλήξεις». 

Η εντυπωσιακή έκθεση επιχειρεί να εξιστορήσει τις περιπέτειες ανθρώπων που έζησαν στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια των αιώνων από τη νεολιθική εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια.



Η ατμόσφαιρα της έκθεσης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς τα έργα φωτίζονται από το βαθύ μπλε χρώμα της θάλασσας, ενώ οι επισκέπτες «ταξιδεύουν»  μέσω των ήχων της θάλασσας που ακούγονται. Τα έργα συνοδεύει ο λόγος κορυφαίων νεοελλήνων ποιητών όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γεωργίου Σεφέρη και του Γιάννη Ρίτσου, που αντανακλάται στους τοίχους ρίχνοντας έτσι «γέφυρα» ανάμεσα στον αρχαίο και τον σύγχρονο κόσμο.



Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις θεματικούς άξονες, με πρώτο το «Ταξίδι», όπου ένα σχηματοποιημένο καράβι μεταφέρει το σπουδαίο φορτίο εκθεμάτων που μυούν τον επισκέπτη στον κόσμο μυθικών θαλάσσιων ταξιδιών. Μια από τις εκπλήξεις της έκθεσης είναι η παρουσίαση των αστερισμών που παρακολουθούσε ο Οδυσσέας όταν ταξίδευε μακριά από την Ωγυγία της Καλυψούς, προς την αγαπημένη του Ιθάκη. Ακολουθεί ο δεύτερος θεματικός άξονας με τίτλο «Ιθάκες», ο οποίος είναι αφιερωμένος στις πατρίδες όλων των ανθρώπων, έχοντας ως έμπνευση το νόστο του πολυμήχανου Οδυσσέα. Το επιβλητικό άγαλμα του επικού ήρωα καλωσορίζει τον επισκέπτη σε αυτή τη θεματική ενότητα πριν φθάσει στον τρίτο θεματικό άξονα, την «Έξοδο» που σηματοδοτεί το τέλος του ταξιδιού με την έκθεση υψηλών επιτευγμάτων του ανθρώπινου πνεύματος.



Η έκθεση αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου, ενώ για την υλοποίηση της γενναιόδωρη ήταν η συμβολή του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης