Βρετανικό Μουσείο: Αν δανείσουμε τα Γλυπτά στους Ελληνες, δεν θα μας τα επιστρέψουν

Βρετανικό Μουσείο: Αν δανείσουμε τα Γλυπτά στους Ελληνες, δεν θα μας τα επιστρέψουν

Οργισμένη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά: Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου - Βρετανοί δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κίνηση του Μουσείου - «Εμείς θέλουμε να δανείσουμε τα γλυπτά, σε όποιον θέλει να μας τα επιστρέψει πίσω», δηλώνει ο διευθυντής του

Βρετανικό Μουσείο: Αν δανείσουμε τα Γλυπτά στους Ελληνες, δεν θα μας τα επιστρέψουν
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Βρετανικού Μουσείο να δανείσει το άγαλμα του Ιλισσού, μέλος των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε έκθεση του Μουσείου Ερμιτάζ της Ρωσίας. 

Όπως... περιχαρείς ανακοίνωσαν οι Βρετανοί, «οι διαχειριστές είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι ρώσοι πολίτες θα απολαύσουν σύντομα αυτό το ωραίο αντικείμενο», καθώς όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους». 

Το άγαλμα του έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή,
θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο
Κλείσιμο
από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορτασθούν τα 250 χρόνια του.

Η ενέργεια αυτή των Βρετανών προκάλεσε αντιδράσεις σε κορυφαίο επίπεδο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου ευαισθητοποιημένοι πολίτες ζητούν την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση
που εξέδωσε ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» και επισημαίνει ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει». Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σε δήλωσή του ανέφερε: «Μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ».

Ο πρόεδρος της εκστρατείας για την επανένωση των Γλυπτών, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, επέκρινε το Βρετανικό Μουσείο ότι περιφρονεί το ελληνικό αίτημα, ενώ ο Έντι ο΄Χαρα, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα δήλωσε «έξω φρενών»: «Είναι στην καλύτερη αναίσθητη και στη χειρότερη περίπτωση, ειλικρινά προκλητική» κίνηση το δάνειο αυτό στη Ρωσία. 

Η «γνωστή» μας αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, δηλώνει επίσης «έξαλλη» με την πρόκληση των Βρετανών: ««Είμαι σοκαρισμένη και τρομοκρατημένη με τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί κρίνεται η Ρωσία του Πούτιν ως κατάλληλη χώρα, ενώ η δημοκρατική Ελλάδα έχει επανειλημμένως απορριφθεί;», σχολίασε. 

Οι Βρετανοί πάντως, όχι μόνο δεν κάνουν πίσω αλλά ευθαρσώς, μέσω του Νιλ Μακ Γκρέγκορ, διευθυντή του Μουσείου, δηλώνουν σε βρετανικά ΜΜΕ: «Εμείς θέλουμε να δανείσουμε τα γλυπτά, σε όποιον θέλει να μας τα επιστρέψει πίσω»! 

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν θα δάνειζε το συγκεκριμένο άγαλμα σε ελληνικό μουσείο απάντησε: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε τα Ελγίνεια, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού και εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο» υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1803 όταν ο Λόρδος Έλγιν μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά στη Βρετανία, που ένα από αυτά «ταξιδεύει» ξανά. Όχι όμως για το δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης