Το κόμικ του Τιούρινγκ

Το κόμικ του Τιούρινγκ

Αθεος, ομοφυλόφιλος, εκκεντρικός και …μαραθωνοδρόμος ο Άλαν Τιούρινγκ θα παραμείνει για πάντα ένα αίνιγμα – ακόμη και όταν η ιστορία του περνάει σε «κλασικά εικονογραφημένα»!…

Το κόμικ του Τιούρινγκ
«Η κυρία Κλέϊτον, η οικονόμος, τον βρήκε νεκρό το απόγευμα της επομένης». Το άδοξο τέλος – όπως και να συνέβη- ενός μεγάλου επιστήμονα. Οι τελευταίες εικόνες του σχεδιαστή Leland Purvis είναι αφιερωμένες στο μήλο – στο μισοδαγκωμένο μήλο που αφήνει στο κομοδίνο του ο Άλαν Τιούρινγκ. Ακολουθούν οι σημειώσεις του συγγραφέα – ο Jim Ottaviani- στο εικονογραφημένο Το Παιχνίδι της Μίμησης – Ο Άλαν Τιούρινγκ αποκωδικοποιείται ( από τις εκδόσεις Κριτική σε μετάφραση του Στάμου Τσιτσώνη). 

Οι σημειώσεις του συγγραφέα είναι κατατοπιστικές και για τις εκδοχές του θανάτου του – μια αινιγματική τραγωδία όπως γράφει… αλλά και τις ίδιες τις επιλογές του. 

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης διαβάζω: «Ο Άλαν Τιούρινγκ, ο εξέχων μαθηματικός που έσπασε τον γερμανικό κώδικα Enigma, έδωσε τη δυνατότητα σε μια ομάδα Βρετανών κρυπταναλυτών να συντομεύσουν κατά πολύ τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. 

Κλείσιμο
Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό να εξασφαλίσει στον Τιούρινγκ μια θέση στην ιστορία, αλλά η διάνοιά του δεν περιορίστηκε εκεί. Θεμελίωσε τη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών δημιουργώντας την Καθολική Μηχανή Τιούρινγκ και το Παιχνίδι της Μίμησης, μια δοκιμασία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.



Οι βραβευμένοι Jim Οttaviani και Leland Purvis παρουσιάζουν την εκκεντρική ιδιοφυΐα του Τιούρινγκ, ενός δρομέα ολυμπιακού επιπέδου και πρωτοπόρου θεωρητικού. Η πολύπλευρη συμβολή του κατέχει ακόμη και σήμερα σημαντική θέση στη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών και στα προηγμένα συστήματα τηλεπικοινωνίας».  

Το 1952 ο Τιούρινγκ καταδικάζεται για ομοφυλοφιλία. Του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με παρενέργειες όπως η ανάπτυξη στήθους.

Στις 8 Ιουνίου 1954 οι οικονόμος του Τιούρινγκ τον βρήκε νεκρό. Είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα. Μια εξέταση Νεκροψίας καθόρισε ότι η αιτία ήταν δηλητηρίαση από κυάνιο. Όταν ανακαλύφτηκε το πτώμα του, βρέθηκε ένα μισοφαγομένο μήλο δίπλα στο κρεβάτι του. 

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης την δημόσια συγγνώμη της για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Άλαν Τιούρινγκ. Στις 24 Δεκεμβρίου 2013, η Ελισάβετ Β΄ του απένειμε χάρη. 



Η ταινία με την ζωή του Άλαν Τιούρινγκ - με τίτλο Imitation Game και με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Κίρα Νάιτλι- σημείωσε μεγάλη επιτυχία. 

Το 2004 κυκλοφορήσε στα ελληνικά το βιβλίο Άλαν Τιούρινγκ Το αίνιγμα του Andrew Hodges (εκδόσεις Τραυλός σε μετάφραση του Αθανασίου Κυριαζόπουλου).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης