Τα χειροποίητα φωτιστικά του Χρήστου Μπάσια

Τα χειροποίητα φωτιστικά του Χρήστου Μπάσια

O Χρήστος Μπάσιας αγαπάει το φως και το design και τα παντρεύει ιδανικά μεταξύ τους

Τα χειροποίητα φωτιστικά του Χρήστου Μπάσια

O Χρήστος Μπάσιας αγαπάει το φως και το design και τα παντρεύει ιδανικά μεταξύ τους

Κλείσιμο

Ο 29χρονος Χρήστος Μπάσιας (Chris Basias) γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό στα Τρίκαλα. Στην ηλικία των 18 μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια μένει στη Γλυφάδα. Ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτότυπων φωτιστικών και είναι ιδιοκτήτης του CT Lights Studio με έδρα την Αθήνα.

Από πολύ νωρίς τον γοήτευσε το φως και οι ιδιότητές του και θέλησε αυτό να αποτελέσει την πρώτη ύλη της δουλειάς του. «Παρά την άυλη φύση του, το φως μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε τον υλικό κόσμο γύρω μας, τον χώρο, την αρχιτεκτονική, ακόμη και τη ροή του χρόνου», μου λέει χαρακτηριστικά. Τα φωτιστικά του ειναι «ένα πάντρεμα χρηστικότητας και τέχνης», αφού πολλά απ’ τα προϊόντα του μοιάζουν με φωτεινά γλυπτά.

Απλές φόρμες, φυσικά υλικά συνδυάζονται πολλές φορές με αντικείμενα της καθημερινότητας (βελόνες πλεξίματος, ζάντες ποδηλάτου, κρεμάστρες ρούχων, μαγκούρες κά.) και δημιουργούν ένα νέο προϊόν. «Τα φωτιστικά μου έχουν δόσεις ρομαντισμού και αναφορές από τις εμπειρίες μου κατά την παιδική μου ηλικία στην ελληνική ύπαιθρο». Υλοποιούνται με καινοτόμες μεθόδους, έχουν πρωτοποριακές φόρμες και εμφανίζουν υποδείξεις του εκκεντρικού χωρίς φλυαρία.

Κάθε φωτιστικό έχει μια ιστορία να σου διηγηθεί, αφήνοντας χώρο στην ομορφιά και στο συναίσθημα. Όπως μου εξομολογείται ο ίδιος, τα φώτα που σχεδιάζει έχουν κυρίως στόχο να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα σε έναν χώρο, να μας χαλαρώσουν και να μας αλλάξουν τη διάθεση. Αυτό είναι εμφανές όταν μπαίνουμε σε έναν χώρο όπου υπάρχει δουλειά του, από έναν χώρο εστίασης έως τον χώρο αναμονής ενός ιατρείου ή ακόμη και το σπίτι ενός φίλου.

Ολοκλήρωσε της πρώτη του σειρά φωτιστικών πριν από τέσσερα χρόνια και συνεργάστηκε με γνωστή ελληνική εταιρεία επίπλων, στην αφετηρία της μετέπειτα εξέλιξής του. «Θέλω να πω ένα μεγαλο ευχαριστώ στον Κ. Μήτσιο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για το γεγονός ότι μου έδωσε την ευκαιρία να συνδεθεί το όνομά μου με μια μεγάλη εταιρεία». Η πρώτη του έκθεση έγινε πραγματικότητα πριν από τρία χρόνια με τη συμμετοχή του στο design lab athens 2013. «Είχα αποφασίσει να κάνω προσεκτικά και μεθοδευμένα βήματα στην καριέρα μου και η διοργάνωση αυτή με έπεισε για τη συνέπειά της».

Μέρος της δουλειάς του επιλέχθηκε για την έκθεση του ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωση σχεδίων στην Ελλάδα) και ο ίδιος συμμετείχε, μετά από διαγωνισμό, στην έκθεση Greek Design=Good Design μαζί με άλλους 100 Έλληνες σχεδιαστές (28/11/13-2/12/13). Το 2014 με τη συμμετοχή του στην έκθεση Design Lab Athens απέσπασε το βραβείο καινοτομίας με το φωτιστικό Tailor Made, κατασκευασμένο από τελάρα κεντήματος, κρυφό φωτισμό led και υφάσματα του καλού του φίλου και σχεδιαστή ρούχων Dimitri Petrou.

Το 2015 στην ίδια έκθεση παρουσίασε τη σειρά φωτιστικών Roua Mat, η οποία ειναι εμπνευσμένη από τα πιόνια του σκακιού. Κάθε φωτιστικό χάρη σε ένα καινοτόμο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οροφής, επιτραπέζιο ή δαπέδου και κέρδισε το πρώτο βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό material awards. Τον Μάρτιο του 2016 συμμετείχε στην έκθεση Designer Lights CREAID OneAthens με το φωτιστικό Wooden Yoga. Φέτος, μεταξύ 12 και 17 Απριλίου, προκρίθηκε να παρουσιάσει δουλειά του στη μεγαλύτερη έκθεση design και επίπλου διεθνώς, τη Salone del Mobile, στην κατηγορία των καλύτερων νέων σχεδιαστών παγκοσμίωνς στο τμήμα Salone Satellite 2016. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της διάκρισης, ήταν ο δεύτερος Έλληνας designer που έχει προκριθεί στα 20 χρόνια της διοργάνωσης.



Ο Χρήστος σχεδιάζει και κατασκευάζει τα πρώτα δείγματα μόνος του, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων συνεργατών του. Έτσι το τελικό προϊόν φέρει τη δική του κριτική ματιά σε όλες τις φάσης ανάπτυξής του. Φωτιστικά μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και σύντομα στο εξωτερικό, ενώ μπορείτε να παραγγείλετε απευθείας από τον ίδιο μέσω του site του, είτε κλείνοντας ένα ραντεβού μαζί του είτε μέσω mail. Δεν διαθέτει e-shop γιατί όπως λέει και ο ίδιος «τα φωτιστικά είναι χειροποίητα, όποτε καθένα είναι μοναδικό. Ακόμα και στο ίδιο σχέδιο υπάρχουν διαφορές, ενώ μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες ώστε να ταιριάξουν κατάλληλα στις απαιτήσεις και στον χώρο του κάθε πελάτη».

Πες μας πώς προκρίθηκες στην έκθεση Salone del Mobile και την εμπειρία σου από τη συμμετοχή σου.

Ήταν ένας στόχος που είχα από το ξεκίνημα μου. Φέτος τόλμησα και χαίρομαι γιατί τα κατάφερα και πλέον μπορώ να μιλάω έχοντας ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία. Πρόκειται για την πιο σημαντική έκθεση design και επίπλου. Το satellite ειναι ο χώρος που οι ανερχόμενοι designers παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στο ευρύ κοινό. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αφού η επιλογή γίνεται ανάμεσα σε άτομα από όλο τον κόσμο.

Με την παρότρυνση δυο καλών μου φίλων αποφάσισα φέτος να στείλω δείγμα της δουλειάς μου. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Πολλά ερεθίσματα, πολλές εικόνες, πολλές γνωριμίες και πολλά πράγματα που θα κουβαλάω στην πορεία μου. Η αντίδραση του κόσμου, οι εντυπώσεις και τα σχόλια ήταν τόσο θετικά που με έκαναν να ξεχάσω την κούραση της προετοιμασίας και να απολαύσω κάθε στιγμή της έκθεσης και τους ευχαριστώ γι' αυτό.

Θα ήθελα να μας πεις από πού εμπνέεσαι.

Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα πάντα για μένα. Από κάτι που θα δω στο δρόμο καθώς περπατάω μέχρι ένα τραγούδι που παίζει στο διπλανό διαμέρισμα. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι όταν καταφέρνω να χρησιμοποιήσω κάποιο απλό καθημερινό αντικείμενο σαν πρώτη ύλη για να φτιάξω ένα φωτιστικό. Να του δώσω μια δεύτερη ζωή. Είναι κάτι που αποτελεί το βασικό σημείο των σχεδίων μου και προκάλεσε και φέτος ευχάριστη έκπληξη στους επισκέπτες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό που κάνεις;

Οι προκλήσεις ειναι διαρκείς. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ειναι να ξεπερνάω τα όρια μου και κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος στη δουλειά μου. Τα λάθη και οι κακές επιλογές πρέπει να μας κάνουν πιο ευέλικτους. Ό,τι γίνεται, γίνεται για κάποιο λόγο, κρατάς τα καλά και προχωράς. Ευκαιρίες υπάρχουν, πρέπει να τις εντοπίσεις και να τις αρπάξεις.

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα έχει τη δύναμη να ανταγωνιστεί μεγάλα ονόματα του design;

Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν στη χώρα μας άνθρωποι με πολύ ωραίες φρέσκιες ιδέες και με πολύ ωραία αισθητική. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη υποδομή ούτε βοήθεια ώστε να καταφέρει ένας νέος να αναπτύξει τις ιδέες του και να τις προωθήσει. Αλλά αυτό για μένα λειτουργεί καταλυτικά, άλλωστε οι μεγαλύτερες ιδέες αναπτύχθηκαν σε δύσκολους καιρούς και όχι σε περιόδους άνθισης. Και αυτό που λέω πάντα είναι ότι μια σπίθα δεν αρκεί να ανάψει η φλόγα. Χρειάζονται πολλές! Γι’ αυτό εύχομαι του χρόνου να δω περισσότερο κόσμο από την Ελλάδα στην έκθεση του Μιλάνου.

Τι θα συμβούλευες έναν νέο που θα ήθελε να κάνει το ίδιο με εσένα;

Πραγματικά δεν νομίζω πως μπορώ να συμβουλεύσω κάποιον για το πώς θα ξεκινήσει, γιατί κι εγώ στην ίδια αφετηρία νιώθω πως είμαι. Αυτό που έχω να πω είναι ότι για να πετύχεις κάτι χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά όπως και πολλές θυσίες. Πρέπει να ξέρεις τι σου αρέσει, αυτό είναι το πιο σημαντικό, και να προσπαθείς γι’ αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι πραγματικά θα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Το να ξέρεις τι θέλεις είναι ευλογία… Α! Και κάτι τελευταίο, θα τους έλεγα να μην ακούνε κανέναν παρά μόνο το ένστικτό τους.

Τα επόμενά σου βήματα;

Το μόνο που μπορώ να ανακοινώσω είναι ότι έχω ξεκινήσει ήδη να δουλεύω μαζί με τους συνεργάτες μου τη νέα μου σειρά φωτιστικών που θα παρουσιάσω σύντομα. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Δημαρά, τον Βαγγέλη Δημαρά και τον Μπάμπη Μπαλώκα για την πολύτιμη βοήθειά τους και την άψογη συνεργασία μας, γιατί πραγματικά είναι κάτι παραπάνω από συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύουμε μαζί. Μέρος της δουλειάς αυτής θα παρουσιάσω συντομα σε έκθεση.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης