Billions: Ο λύκος της Wall Street πηγαίνει μικρή οθόνη

Billions: Ο λύκος της Wall Street πηγαίνει μικρή οθόνη

Ένας εισαγγελέας βάζει στο στόχαστρό του έναν επιτυχημένο επενδυτή που του αρέσει να «λυγίζει» τους κανόνες 

Billions: Ο λύκος της Wall Street πηγαίνει μικρή οθόνη
«Ο Μπόμπι Άξελροντ είναι σαν τον Μάικ Τάισον στην ακμή του. Και δεν θέλεις [να αντιμετωπίσεις] τον Μάικ Τάισον στην ακμή του». Έτσι περιγράφει τον δισεκατομμυριούχο αντίζηλό του ο εισαγγελέας Τσακ Ρόουντς, ο οποίος τελικά αποφασίζει να τα βάλει μαζί του. Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε αρχικά τις ΗΠΑ και στη συνέχεια όλο τον κόσμο, οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να μιλούν για τον σκιώδη ρόλο που ενίοτε παίζουν οι επενδυτές στην αγορά. Η σειρά Billions είναι ένας ακόμα σταθμός σε αυτή την τάση που έχει διαμορφωθεί τόσο στη μεγάλη, όσο και στη μικρή οθόνη.

Κλείσιμο


Ας αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Ο
Λύκος της Wall Street του Μάρτιν Σκορτσέζε με τον -για μία ακόμα φορά αδικημένο στα Όσκαρ- Λεονάρντο ΝτιΚάπριο είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση για τον κινηματογράφο. Μία άλλη είναι το πιο πρόσφατο Μεγάλο σορτάρισμα με τους Στιβ Καρέλ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μπραντ Πιτ και Ράιαν Γκόσλινγκ. Από την άλλη πλευρά, η μικρή οθόνη έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε στο πρόσωπο το οποίο ταυτίστηκε όσο λίγα με την ασυδοσία της Γουόλ Στριτ: τον Μπέρνι Μέιντοφ, ο οποίος κατάφερε να στήσει μία «πυραμίδα» που στοίχισε στους επενδυτές της 65 δισ. δολάρια. Στις αρχές Φεβρουαρίου προβλήθηκε η μίνι σειρά Madoff, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους. Η δεύτερη σειρά είναι το Wizard of lies. Θα προβληθεί στο HBO αργότερα μέσα στο 2016 και είναι η πιο πολυαναμενόμενη σειρά του είδους. Με σκηνοθέτη τον Μπάρι Λέβινσον και πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο (στον ρόλο του Μέιντοφ) και τη Μισέλ Φάιφερ (στον ρόλο της συζύγου του), πώς θα μπορούσε να μην είναι;


Ο Τσακ Ρόουντς (Πολ Τζιαμάτι) μετά της συζύγου του, Γουέντι (Μάγκι Σιφ)

Στο μεταξύ, ωστόσο, μπορούμε να απολαύσουμε τη σειρά Billions, η οποία προβάλλεται αυτή την περίοδο στο Showtime. Η σειρά, όπως αναφέρει η Μάγκι ΜακΓκράθ του Forbes, είναι χαλαρά εμπνευσμένη από την υπόθεση του Στιβ Κοέν. Ο τελευταίος είναι διευθυντής ενός επιτυχημένου hedge fund και η προσωπική του περιουσία φτάνει τα 11 δισ. δολάρια, κάτι που τον καθιστά 106ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Ο Κοέν κατηγορήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εσωτερική πληροφόρηση και η επιχείρησή του αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,8 δισ. δολαρίων.

Η ιστορία του Billions έχει ως εξής: ο Τσακ Ρόουντς είναι ένας πολυνίκης, αμείλικτος ομοσπονδιακός εισαγγελέας που μετρά ένα σκορ 81-0 στις υποθέσεις που έχει αναλάβει. Ήρθε λοιπόν η ώρα για αυτόν τον δημόσιο αξιωματούχο να βγει για να κυνηγήσει μεγάλα ψάρια. Στο στόχαστρό του μπαίνει λοιπόν ο Μπόμπι «Αξ» Άξελροντ, ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που διαχειρίζεται την Axe Capital, ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge funds του κλάδου. Και για να προσθέσουμε ένα ακόμη δραματικό στοιχείο σε αυτόν τον χαρακτήρα, ο ίδιος γλίτωσε από θαύμα από την επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, καθώς η εταιρεία στην οποία εργαζόταν στεγαζόταν σε ένα από τα δύο κτίρια.


Ο Μπόμπι Άξελροντ (Ντέιμιαν Λιούις) με τη σύζυγό του, Λάρα (Μάλιν Άκερμαν)

Ο Άξελροντ μπορεί να κινείται ως αρπακτικό στην αγορά, ακολουθώντας τακτικές που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας, δείχνει όμως και ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Προσφέρεται να επενδύσει στην πιτσαρία που έτρωγε από μικρός όταν έμαθε ότι ο ιδιοκτήτης της αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του λουκέτου. Ή χορηγεί υποτροφίες στα παιδιά των συναδέλφων του που πέθαναν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001. Σε αυτό το επίπεδο, η πρόθεση των δημιουργών είναι ασαφής: θέλουν να καταστήσουν συμπαθή τον υποτίθεται «κακό» της ιστορίας και να εγείρουν ηθικά διλήμματα ή θέλουν να αναδείξουν πόσο ρηχό είναι το αίσθημα της φιλανθρωπίας αυτής της τάξης;

Ανάμεσα σε αυτή τη διαμάχη θα βρεθεί η Γουέντι Ρόουντς. Η γυναίκα του Τσακ ανήκει στο έμψυχο δυναμικό της Axe Capital, όπου παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση στους επενδυτές της εταιρείας που νιώθουν ότι έχουν χάσει το mojo τους. Το πόστο της Γουέντι προκαλεί τριβές ανάμεσα στο ζευγάρι των Ρόουντς και παράλληλα εγείρει αμφιβολίες από τρίτους για το εάν ο Τσακ μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια την υπόθεση Άξελροντ.



Στο Billions έχουμε να κάνουμε κυρίως με έναν αγώνα κυρίαρχου αρσενικού, μόνο που αντί για μπανάνες έχουμε εκατοδόλαρα και αντί για χτυπήματα στο στήθος έχουμε τα ΜΜΕ. Ή τώρα που το αναφέρουμε, έχουμε και χτυπήματα στο στήθος - είναι μία τεχνική της Γουέντι για να αυξήσει την αυτοπεποίθηση των απογοητευμένων υπαλλήλων. Αυτό το δίπολο το καλύπτουν με απόλυτη επιτυχία οι δύο σπουδαίοι πρωταγωνιστές. Ο άψογος Πολ Τζιαμάτι μας προσφέρει με απόλυτη προσήλωση έναν Τσακ Ρόουντς που οριακά καταφέρνει να ελέγξει την οργή του (όταν, δε, την απελευθερώνει, είναι το κάτι άλλο!) και που χρησιμοποιεί το πόστο του για να τιμωρήσει χωρίς να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά («Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε ότι το «έλεος» είναι μία λέξη που χρησιμοποιούν οι χέστηδες που δεν αντέχουν τον πόνο», αναφέρει στο πρώτο επεισόδιο»).

Στην απέναντι πλευρά του ρινγκ στέκεται ο Ντέιμιαν Λιούις. Ο 45χρονος Βρετανός ηθοποιός ερμηνεύει έναν πιο άνετο Μπόμπι Άξελροντ, ο οποίος χάρη στη φουσκωμένη αυτοπεποίθησή του πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση, όσο μεγάλη και να είναι. Και για αυτόν τον λόγο σηκώνει και το γάντι που του ρίχνει η Νέμεσή του, ο Τσακ Ρόουντς, μία απόφαση που θα φανεί στο μέλλον πόσο συνετή ήταν. Την τριάδα των πρωταγωνιστών συμπληρώνει η εξαιρετική Μάγκι Σιφ (Sons of Anarchy, Mad men) στον ρόλο της χειραφετημένης και δυναμικής Γουέντι Ρόουντς, η οποία θα μπορούσε να έχει περισσότερη ώρα επί της οθόνης.



Όμως δεν έχει, και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της σειράς: είναι άνιση. Οι δεύτεροι ρόλοι έχουν καταποντιστεί και οι παράλληλες ιστορίες είναι ανύπαρκτες. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε επεισοδίου βλέπουμε back-to-back σκηνές με τον Ρόουντς και τον Άξελροντ να στήνουν τα σχέδιά τους. Πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή των δημιουργών της σειράς, μολονότι το ταλέντο δεν λείπει από το καστ. Εκτός από τη Σιφ βλέπουμε επίσης τη Μάλιν Άκερμαν στον ρόλο της συζύγου του Μπόμπι, Λάρα, τον Τόμπι Λέοναρντ Μουρ (Daredevil) ως Μπράιαν Κόνερτι, το δεξί χέρι του Ρόουντς, και τον Ντέιβιντ Κόσταμπαϊλ (Breaking badως Μάικ Βάγκνερ, τον στενό συνεργάτη του Άξελροντ. Αν και μας έχει δώσει ορισμένες εξαιρετικές σκηνές, όπως αυτή στο πρώτο επεισόδιο όπου συναντώνται ο Ρόουντς και ο Άξελροντ και η ένταση ανεβαίνει στα ύψη, αυτή η έμφαση στο συγκεκριμένο δίπολο θα κουράσει τον τηλεθεατή εάν συνεχιστεί απαράλλακτη.


Ο Μάικ Βάγκνερ (Ντέιβιντ Κόσταμπαϊλ) είναι το δεξί χέρι του Άξελροντ

Ένα δεύτερο «μείον» της σειράς είναι η κατάχρηση των χρηματοοικονομικών όρων στους διαλόγους. Για να εμβαθύνει στον κόσμο της Γουόλ Στριτ, επιλέχθηκε ως συνδημιουργός ο Άντριου Ρος Σόρκιν. Ο Σόρκιν είναι αρθρογράφος στους New York Times, έγραψε το best-seller βιβλίο Too big to fail για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και είναι παρουσιαστής της εκπομπής οικονομικού περιεχομένου, Squawk Box, στο CNBC. Παρά την ύπαρξη αυτού του asset -για να χρησιμοποιήσουμε και τη σχετική ορολογία- η σειρά αποτυγχάνει να εξηγήσει με απλά λόγια τις επιχειρηματικές επιλογές του Άξελροντ, με αποτέλεσμα ο τηλεθεατής να χάνεται όταν οι ήρωες αρχίζουν να μιλούν για business (και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να δείξουμε τη συμπάθειά μας στους Έλληνες μεταφραστές που θα τραβήξουν τα μαλλιά τους και θα κατεβάσουν πολλές ασπιρίνες προσπαθώντας να αποδώσουν τους διαλόγους αυτούς στα ελληνικά).

Συνολικά, πάντως, έχουμε ένα δείγμα αξιοπρεπούς έως καλής τηλεόρασης. Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωστόσο το επίθετο «εξαιρετική». Και αυτό γιατί παρά το πολύ δυνατό υλικό του και την ενδιαφέρουσα ιστορία του, το Billions δεν θα καταφέρει να γίνει το The wire της Γουόλ Στριτ, μια και οι δημιουργοί του επέλεξαν να επικεντρωθούν στη σχέση των δύο βασικών ηρώων, χωρίς να ρίχνουν άφθονο φως στο πώς λειτουργεί γενικότερα το σύστημα (σε επίπεδο οικονομίας ή/και πολιτικής).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης