Το protothema.gr στα Ιεροσόλυμα: Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους

Το protothema.gr στα Ιεροσόλυμα: Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους

Δείτε μοναδικές φωτογραφίες - Μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάθε Χριστιανός - Από την Βηθανία όπου ο Χριστός ανέστησε τον Λάζαρο - Η Μονή Χοζεβά στην Ιεριχώ - Βαπτίσεις στον Ιορδάνη ποταμό - Το Σαραντάριο Όρος και οι τρεις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Κύριος

Το protothema.gr στα Ιεροσόλυμα: Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους
Το δικό μας οδοιπορικό στην ιστορική πόλη της εποχής του Χριστού ξεκινά από την «Μονή Μάρθας και Μαρίας», το οποίο βρίσκεται στο χωριό Βηθανία, τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, στο δρόμο προς την Ιεριχώ. Ο Χριστός επισκεπτόταν συχνά την Βηθανία, γιατί εκτός του ότι βρισκόταν στο δρόμο του για τα Ιεροσόλυμα, αποτελούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του φίλου του Λαζάρου και των αδελφών του, Μάρθας και Μαρίας. Η εν λόγω μονή ονομάζεται και Μονή της Προϋπάντησης γιατί εδώ προϋπάντησαν τον Κύριο οι αδερφές Μάρθα και Μαρία, όταν ερχόταν για να αναστήσει το νεκρό Λάζαρο.


Κλείσιμο
Ιερά μονή Μάρθας και Μαρίας






Προσκυνητές στο εσωτερικό της ιεράς Μονής




Η ελληνική σημαία στην εμπόλεμη ζώνη,στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας

Ο Τάφος του Λαζάρου αποτελείται από μία υπόγεια κρύπτη στην οποία οδηγούν 27 σκαλοπάτια, σκαλισμένα σε βράχο. Εδώ ο Χριστός ανάστησε το Λάζαρο κι εδώ η Μαρία του έπλυνε τα πόδια με μύρο. Λέγεται ότι μετά την Ανάστασή του, ο Λάζαρος έζησε άλλα 30 χρόνια ενώ ο δεύτερος τάφος του βρίσκεται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Λάρνακα, όπου κατέφυγε μετά την Ανάστασή του προκειμένου να αποφύγει την οργή των Ιουδαίων. Λέγεται επίσης ότι η μοναδική φορά που χαμογέλασε μετά την Ανάστασή του ήταν όταν είδε έναν ληστή να κλέβει ένα πιθάρι, χαμόγελο που εξέφρασε με τα εξής λόγια: «Το χώμα κλέβει χώμα...».






Ο τάφος του Λαζάρου



Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Χοζεβά, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της αγίας Γης, κτισμένο πλησίον της διαδρομής Ιεριχούς- Ιεροσολύμων. Η μοναδική αυτή μονή που βρίσκεται μέσα στο βαθύ και μεγάλο φαράγγι Αινών, λέγεται ότι ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα από έναν μοναχό, τον Ιωάννη, ο οποίος έφτασε πρώτος στην περιοχή. Τον Ιωάννη ακολούθησαν περίπου 5.000 μοναχοί οι οποίοι διέμεναν τόσο στην μονή όσο και στις γύρω σπηλιές. Το 614 με την έλευση των Περσών και την καταστροφή που επέφεραν σε όλους τους Άγιους Τόπους έφτασαν και στο Χοζεβά όπου σφαγίασαν περί τους 3.000 μοναχούς. Όσοι απέμειναν έθαψαν τα σώματα σε μια σπηλιά για να αποκαλυφθεί το θαύμα πριν από περίπου 50 χρόνια: Όταν κάποιοι μοναχοί της περιοχής πήγαν να μαζέψουν μανιτάρια στο βουνό τους ήρθε μία ευωδία. Πήγαν και ξαναπήγαν στο ίδιο σημείο κι όταν εντόπισαν από που ερχόταν η ευωδία άνοιξαν και βρήκαν τα λείψανα των μοναχών. Εκεί χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι.




Ιερά Μονή Χοζεβά


 














Λίγο αργότερα, τραβάμε το δρόμο που οδηγεί στην Ιεριχώ, τον τόπο όπου έγιναν πάρα πολλά θαύματα από τον Κύριο, όπως εκείνο του τυφλού επαίτη. Γύρω μας, παντού σκηνές όπου κατοικούν Βεδουίνοι, ένας λαός που αρνήθηκε τα σπίτια που του παραχώρησε το κράτος του Ισραήλ επιλέγοντας να ζει σε σκηνές οι οποίες εσωτερικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα σύγχρονο οίκημα.

Τώρα, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην Ιορδανία. Στην έρημο του Ιορδάνη βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου με ηγούμενο τον πατέρα Χρυσόστομο, γνωστό κι ως «ξυπόλυτο καλόγερο» και το μισογκρεμισμένο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου περιτριγυρίζεται από πανύψηλα τείχη, μία μεγάλη σιδερένια πόρτα ενώ χώρος γύρω από το αυτό είναι μια όαση. Μπαίνοντας στο μοναστήρι, στα αριστερά, βρίσκεται μία μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη φυγή στην Αίγυπτο. Είναι η σπηλιά όπου, κατά την παράδοση, φιλοξενήθηκε η Παναγία με το Χριστό βρέφος και τον Άγιο Ιωσήφ, όταν έφευγαν στην Αίγυπτο. Η παράδοση λέει ότι η άγια οικογένεια έμεινε σ’ αυτή τη σπηλιά μια νύχτα. Εδώ είχε το λημέρι του ένας αρχιληστής. Αυτός είπε στους άλλους ληστές να μην πειράξουν αυτή την οικογένεια, διαφορετικά θα είχαν να κάνουν μαζί του. Τη νύχτα η Παναγία έλουσε το Χριστό. Το νερό που έμεινε, που ήταν πεντακάθαρο, το πήρε η γυναίκα του ληστή και έλουσε το άρρωστο παιδί της. Αμέσως το παιδί έγινε καλά. Λέγεται ότι αυτό το αγόρι ήταν ο ληστής που σταυρώθηκε στα δεξιά του Χριστού και πήγε στον Παράδεισο. Η περιοχή αυτή λέγεται και περιοχή της πέρδικας καθώς όταν έβλεπαν την Παναγία να περνά έλεγαν ότι η κορμοστασιά της έμοιαζε με πέρδικας. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση κάποιος είχε είπε: «Αυτή η γυναίκα είναι τόσο όμορφη! Αν υπάρχει μητέρα του Θεού αυτή πρέπει να είναι».




Προσκύνημα στην ιερά Μονή του προφήτη Ελισσαίου





Εκεί κοντά είναι το ακριβές σημείο του ποταμού Ιορδάνη όπου βαπτίστηκε ο Χριστός ενώ λίγα χιλιόμετρα παρακάτω βρίσκεται η Νεκρά Θάλασσα, το βάθος της οποίας είναι απροσδιόριστο και οι ιαματικές της ιδιότητες γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μοναστήρι βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της μεσογείου θάλασσας γι' αυτό και η ζέστη εδώ είναι αφόρητη.


Ο Ιορδάνης ποταμός (ο αυθεντικός τόπος βαπτίσεως του Κυρίου)




Πιστοί από όλο τον κόσμο προσέρχονται για να βαπτιστούν









Στην συνέχεια επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή του Σαρανταρίου Όρους που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ. Εκεί όπου ο Κύριος «πειράχτηκε» από τον διάβολο. Εδώ  νήστεψε ο Κύριος σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες και κατόπιν πειράχτηκε από το διάβολο προτού αρχίσει το δημόσιο έργο του. Η πρώτη πρόκληση του διαβόλου ήταν «Εάν είσαι υιός Θεού πρόσταξε αυτοί οι λίθοι να γίνουν ψωμιά» και η απάντηση του Κυρίου ήταν «ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με άρτο».

Η δεύτερη ήταν «εάν είσαι υιός Θεού πέσε από αυτό το γκρεμό χωρίς να πάθεις τίποτε» και η απάντηση του Κυρίου ήταν ότι «δεν πρέπει να βάζεις σε δοκιμασία το Θεό σου».

Η τρίτη ήταν « θα σου δώσω όλο το βασίλειο του κόσμου εάν με προσκυνήσεις » και η απάντηση ήταν «φύγε από μπροστά μου σατανά! μόνο τον Κύριο τον Θεό σου θα προσκυνάς, και μόνο αυτόν θα λατρεύεις».

Το συγκρότημα του μοναστηριού αποτελείται από μια σειρά δωματίων, ένα στενόμακρο διάδρομο, μια φυσική σπηλιά, την κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και το παρεκκλήσι - προσκύνημα στο οποίο ο Κύριος νήστεψε. Στο χώρο αυτό υπάρχει και ο βράχος που κάθισε ο Κύριος. Η ανάβαση για το μοναστήρι γίνεται με τα πόδια σε 20 λεπτά. Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία σύστημα τελεφερίκ που από την Ιεριχώ μεταφέρει τους επισκέπτες και προσκυνητές κοντά στη Μονή. Από το Σαραντάριο η θέα είναι μοναδική καθώς η ματιά του επισκέπτη χάνεται ανάμεσα στην νεκρά Θάλασσα, την έρημο του Ιορδάνη και την πνιγμένη στο πράσινο Ιεριχώ...


Σαραντάριο όρος







Στο εσωτερικό της Μονής του Σαρανταρίου όρους












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης