Ο Dean Karnazes στην Ελλάδα

Ο Dean Karnazes στην Ελλάδα


Ο μαραθωνοδρόμος που συγκαταλέγεται στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη έρχεται για δεύτερη φορά στη χώρα μας με αφορμή το Navarino Challenge.

Ο Dean Karnazes στην Ελλάδα
Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια στη χώρα μας, αφού συνδέεται με τα ομαδικά αθλήματα, ενώ το κοινό περιορίζεται στη θέση του θεατή. Το Navarino Challenge, πέρσι, απέδειξε πως μπορεί να είναι διαφορετικά.

Διοργάνωσε ένα αθλητικό τριήμερο με τρεις διαφορετικές διαδρομές, επίκεντρο την Αρκαδία και τη Μεσσηνία και κύριο στόχο την ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή, αλλά και την ευαισθητοποίηση για την παιδική παχυσαρκία, με πρεσβευτή του τον ελληνικής καταγωγής υπερμαραθωνοδρόμο της The North Face, Dean (Κωνσταντίνο) Karnazes.




Κλείσιμο
Ο Dean, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη σύμφωνα με το περιοδικό Rime, είναι μια μοναδική κατηγορία δρομέα. Έχει τρέξει 350 συνεχή μίλια, χωρίς ύπνο, για τρεις ολόκληρες νύχτες, σε ακραίες καιρικές συνθήκες –σε υψηλές θερμοκρασίες ζέστης, στους 45οC στην Κοιλάδα του Θανάτου, και αντίστοιχα κρύου, στους -40οC στο Νότιο Πόλο– έχοντας ωθήσει το σώμα και το μυαλό του σε ασύλληπτα όρια. Φέτος έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και το Navarino Challenge (19-21 Σεπτεμβρίου), μεταφέροντας στις αποσκευές του τις καλύτερες αναμνήσεις.



«Ήταν η πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής μου. Επισκέφθηκα το χωριό της οικογένειάς μου (το χωριό Σιλίμνα στην Αρκαδία) και οι άνθρωποι με αγκάλιασαν σαν να γνωριζόμασταν όλη μας τη ζωή. Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα το πνεύμα και η διάθεση των ανθρώπων στην Ελλάδα. Το ότι, παρά την οικονομική αντιξοότητα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο χαρακτήρας των Ελλήνων παραμένει φωτεινός και λαμπερός. Στις ΗΠΑ, παρόλο που έχουμε μεγαλύτερη ευημερία και υλικά αγαθά, οι άνθρωποι είναι διαρκώς αγχωμένοι και κουρασμένοι. Δεν φαίνεται να εκτιμούν τη ζωή με τον τρόπο που το κάνουν οι Έλληνες. Υπάρχει μια μαγεία στην Ελλάδα και με διάφορους τρόπους αισθάνομαι περισσότερο σπίτι εδώ παρά στη χώρα που γεννήθηκα» λέει ο Dean, καθώς μας καλεί να δηλώσουμε συμμετοχή στο Navarino Challenge στο http://navarinochallenge.com/registration_form.php.

Οι μέρες του Dean Karnazes στην πελοποννησιακή γη ήταν ιδιαίτερες, καθώς στο ταξίδι του στη χώρα των προγόνων του τον συνόδευαν οι γονείς του. «Η μητέρα μου είναι από την Ικαρία και τρελαίνεται να ταξιδεύει στην Ελλάδα. Πρόσφατα, έφερα τη γυναίκα και τα παιδιά μου στην Ελλάδα και τώρα όλοι θέλουν να μετακομίσουμε εδώ. Πέρσι μπορώ να πω ότι δεν κοιμήθηκα καθόλου, προκειμένου να δω από κοντά τις ομορφιές της χώρας, όπως την πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, τους θεραπευτικούς καταρράκτες του Πολυλίμνιου, την αρχαία Μεσσηνία, τη σπηλιά του Νέστορα, τα μαγευτικά νησιά Σαπιέντζα και Σχίζα, την πανέμορφη Πύλο, φυσικά την Ακρόπολη και το Παναθηναϊκό Στάδιο».

Ο Dean είναι πολύ περήφανος για την καταγωγή του, αλλά και ευσυνείδητος αθλητής. Προσέχει πολύ τη δίαιτά του, η οποία βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, χωρίς σιτηρά και επεξεργασμένες τροφές, με πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και θαλασσινά, αγνό παρθένο λάδι, σουσάμι και κουκουνάρι. «Σπάνια κάνω διατροφικές ζαβολιές, αν και πέρσι ήταν αδύνατο να μη φάω ένα κομμάτι σπιτικού μπακλαβά».



Το Navarino Challenge, εκτός από τις διαδρομές των 15 χλμ. (κάτω από τον ίσκιο του Ταΰγετου και δίπλα στους ελαιώνες που «ακουμπούν» στην ατέλειωτη παραλία της Καλαμάτας), τον ημιμαραθώνιο (στην Costa Navarino) και τις διαδρομές των 5 χλμ. (για τρέξιμο και δυναμικό βάδισμα) και 1 χλμ. για μικρούς και μεγάλους, επενδύει στη γνώση και την ενημέρωση με workshops και ημερίδες για την παιδική παχυσαρκία, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και του υγιούς τρόπου ζωής.

Ο Dean είναι φανατικός υπέρμαχος της μεσογειακής διατροφής. «Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να κρατήσει χαμηλά τη χοληστερίνη και την πίεση και να πολεμήσει τα καρδιακά νοσήματα. Τα πλεονεκτήματα είναι αμέτρητα και εγώ η ζωντανή τους απόδειξη».



Ειδικά το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντικό για εκείνον. «Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς δεν γνωρίζουν πως ταΐζουν τα παιδιά τους λάθος φαγητά, με πολλές θερμίδες, λίπος, ζάχαρη ή νάτριο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πως ούτε οι ίδιοι τρέφονται σωστά ούτε γυμνάζονται. Για κάθε παιδί ο γονιός είναι το πιο ισχυρό μοντέλο. Πάντα λέω στους γονείς πως, αν πραγματικά αγαπούν και νοιάζονται για τα παιδιά τους, πρέπει και οι ίδιοι να αποκτήσουν υγιεινό διαιτολόγιο και να γυμνάζονται. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο, αλλά η ευζωία των παιδιών μας το αξίζει. Εγώ αυτό κάνω με τα δικά μου. Βάζω τα δυνατά μου για να έχουν μια θετική εικόνα για εμένα, με την ελπίδα να ακολουθήσουν τα βήματά μου».

Έχοντας τρέξει σε όλες τις ηπείρους, το Νότιο Πόλο και τη Σαχάρα, σε απομακρυσμένες περιοχές και εξωτικά μέρη, διαθέτει το σπάνιο προνόμιο να έχει δει μαγικές τοποθεσίες, όπου κανένα αυτοκίνητο ούτε καν ποδήλατο δεν μπορεί να σε μεταφέρει.

Ο Dean ανυπομονεί να έρθει και πάλι στην Ελλάδα και το Navarino Challenge. «Δεν θα το έχανα με τίποτα. Η δεύτερη χρονιά μας θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή και σπουδαία».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης