Το 53% των Σκωτσέζων λέει τώρα "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση

Το 53% των Σκωτσέζων λέει τώρα "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σκωτία για να αλλάξει κλίμα και ισορροπίες - Στο παιχνίδι και οι μεγάλες τράπεζες που πιέζουν τον Σκωτσέζο πρωθυπουργό Σάλμοντ να μην ωθήσει τη χώρα σε απόσχιση - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, γιατί φαίνεται να ψηφίζουν διαφορετικά άνδρες και γυναίκες

Το 53% των Σκωτσέζων λέει τώρα "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση
Η δακρύβρεχτη ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον προς τον λαό της Σκωτίας αλλά και η επίσκεψη - αστραπή, χτες, του ιδίου και των αρχηγών των Φιλελευθέρων και του Εργατικού Κόμματος, Νικ Κλεγκ και Εντ Μίλιμπαντ, απέδωσαν καρπού,ς καθώς μία νέα δημοσκόπηση που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας αλλάζει τα δεδομένα στην σκωτσέζικη υπόθεση, μόλις επτά ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση.

"O ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ ικετεύει τους Σκωτσέζους", σχολιάζει χαρακτηριστικά την χθεσινή ομιλία του Κάμερον το Reuters την ώρα που ο Σκωτσέζος αντιευρωπαϊστής, Αλεξ Σάλμοντ, που ηγείται της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της νέας δημοσκόπησης που δείχνει πλέον σαφές προβάδισμα του "όχι" στην απόσχιση. Η "μαύρη Πέμπτη" για τον Σάλμοντ, γράφει η "Daily Mαil", έχει κινητοποιήσει το επιτελείο του, το οποίο ανασκουμπώνεται και μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο Σάλμοντ έχει τώρα πια απέναντί του ακόμα και τις τρεις μεγαλύτερες σκωτσέζικες τράπεζες. Μία απ΄αυτές, η Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι αν ο σκωτσέζικος λαός ψηφίσει "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση, τότε η τράπεζα θα μετεγκατασταθεί σε βρετανικό έδαφος,όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Daily Mail".

Κλείσιμο
Η νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η σκωτσέζικη εφημερίδα "Daily Record" προκαλεί χαμόγελα στη Ντάουνινγκ Στρητ καθώς τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι το 47,6% των Σκωτσέζων δηλώνει ότι  στις 18 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσει «όχι» στη ανεξαρτητοποίηση, έναντι 42,4% που τάσσεται υπέρ της απόσχισης. Ενδιαφέρον έχει το ποσοστό των αναποφάσιστων το οποίο πλέον κινείται στο 10%, μειωμένο κατά το ήμισυ από την τελευταία δημοσκόπηση. Τα δύο στρατόπεδα- το ένα "υπέρ" και το άλλο κατά " της απόσχισης της Σκωτίας- έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στους αναποφάσιστους που αναμένεται να παίξουν ρόλο -κλειδί στο δημοψήφισμα αλλά και στις τάσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.

Με βάση τη δημοσκόπηση της Daily Record, εφόσον δεν ληφθούν υπόψη οι αναποφάσιστοι, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 53% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και 47% υπέρ της ανεξαρτησίας. Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 Σκωτσέζων, δείχνει ότι ο ανδρικός πληθυσμός είναι μοιρασμένος: το 46,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» και το 46,8% «όχι». Αντίθετα, οι γυναίκες ενισχύουν το «όχι»: το 48,5% δεν θέλει την ανεξαρτησία, έναντι 38,6% που επιθυμεί ανεξάρτητη Σκωτία.Σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση, ο Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε ότι το «ναι» είναι το αουτσάιντερ της εκλογικής μάχης και αυτό επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά. Γιατί; Γιατί γνωρίζουμε ότι η πολιτική ελίτ του Λονδίνου θα τα δώσει όλα τις επόμενες εβδομάδες. Θα ρίξει τα πάντα στην αρένα, από τον νεροχύτη της κουζίνας ενδεχομένως και το σαλόνι» όπως είπε χαρακτηριστικά. Λίγες ώρες,νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον χρησιμοποίησε μεν δραματικούς τόνους, αλλά παράλληλα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να ξεχάσει τη λίρα.

Ο Κάμερον αξιοποίησε την δήλωση του Μάρκ Κάρνεϊ, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, πως η Σκωτία θα αναγκαστεί να κόψει δικό της νόμισμα εάν γίνει ανεξάρτητη. Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ προσπάθησε επίσης να διαχωρίσει σε όλους τους δυνατούς τόνους την ενδεχόμενη δυσφορία των ψηφοφόρων απέναντι στην παρούσα βρετανική κυβέρνηση με την επικείμενη κάλπη του δημοψηφίσματος. «Πιστεύω πως ο κόσμος αισθάνεται λίγο σαν να επρόκειτο για βουλευτικές εκλογές, πως παίρνεις μία απόφαση και μετά από πέντε χρόνια μπορείς να πάρεις μία άλλη απόφαση εάν βαρεθείς τους Τόρις, να τους δώσεις μια κλωτσιά και μετά ίσως το ξανασκεφτείς» είπε χτες στο Εδιμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι, στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου, τα τρία κόμματα έχουν δεσμευτεί να περάσουν με ταχύταες διαδικασίες νόμους που θα διασφαλίζουν στη Σκωτία μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο πεδίο των κοινωνικών παροχών. Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα του Άλεξ Σάλμοντ έχει απορρίψει αυτές τις παροχές, θεωρώντας ότι αποτελούν προσπάθεια δωροδοκίας των ψηφοφόρων. Αλλά και η κοινή γνώμη στην Αγγλία δεν μοιάζει να συμμερίζεται τη διάθεση της κυβέρνησης να είναι ανοιχτοχέρα με τους Σκωτσέζους  για να μείνουν στην Ένωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης