Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία για το Πολυτεχνείο

Πάνω από 16.000 πολίτες έδωσαν δυναμικό «παρών» στο κέντρο της Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει» και «Ο Τεμπονέρας ζει» 

Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία για το Πολυτεχνείο
Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης η πορεία για το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας.

Η πορεία ξεκίνησε το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ λίγο μετά τις 18.30 η κορυφή της έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία.

Κλείσιμο
Πάνω από 16.000 πολίτες έδωσαν το δυναμικό «παρών» στο κέντρο της Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή». Χαρακτηριστικό είναι, όμως, και το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».



Λίγο μετά τις 7 άνοιξαν και όλοι οι σταθμοί του Μετρό που είχαν κλείσει νωρίτερα (Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός Μέγαρο Μουσικής).





Αυτή την ώρα το τέλος του πρώτου κομματιού της πορείας βρίσκεται στο ύψος Χίλτον, ενώ το ΠΑΜΕ ανεβαίνει τώρα τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας.



Στην πορεία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, το ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Ενότητα, που είχε προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα.



Στην πορεία συμμετέχει και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες, ενάντια στο φασισμό, τα μονοπώλια και το σύστημά τους, λαϊκή κυριαρχία, έξω οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτά είναι και τα σημερινά επίκαιρα μηνύματα των ηρώων αγωνιστών του Πολυτεχνείου».




Νωρίτερα, σύντομη στάση μπροστά στη γαλλική πρεσβεία ως φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι, έκανε ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων που βρίσκεται στην κορυφή της πορείας. Ο Σύλλογος ηγείται της πορείας με πανό στο οποίο αναγράφεται η φράση «Αντίσταση για πάντα στον Φασισμό».









Νωρίτερα και λίγο πριν τις 16:30 έφθασε στην αμερικάνικη πρεσβεία η σημαία του Πολυτεχνείου, όπου οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν. Οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν και μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.



Στο πλαίσιο ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας πριν από την έναρξη της πορείας, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δύο συλλήψεις για κατοχή κροτίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έχουν κλείσει από το μεσημέρι, κλειστή είναι και η οδός Πατησίων.

Με εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν από τις 14:30 οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. 

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί, από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και τον ΜΑΤ, μέχρι της Κρατικής Ασφάλειας και της Άμεσης Δράσης. Στο «πόδι» και η Τροχαία, καθώς έχουν προγραμματίσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.







Η Αθήνα θυμίζει «φρούριο», ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, καθώς και σε δημόσια κτίρια και οργανισμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς στόχους.

Το μοντέλο αστυνόμευσης είναι το ίδιο με αυτό που εφαρμόστηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις της περασμένης Πέμπτης. Δηλαδή  διακριτική στάση της Αστυνομίας που δεν θα απαντά στις προκλήσεις των «μπαχαλάκηδων».



Στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου τίμησε τους νεκρούς του 1973 καταθέτοντας στεφάνι, αλλά η επίσκεψή του συνοδεύτηκε από σφοδρές αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους. 





Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε σιωπηλός το στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αποχώρησε με φανερό τον εκνευρισμό στο πρόσωπό του.

Ένταση επικράτησε και ανάμεσα σε μέλη αριστερών παρατάξεων και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πληροφορήθηκαν για την παρουσία του πρωθυπουργού στο χώρο του Πολυτεχνείου.







Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να καταθέσουν στεφάνι στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.  Μέλη φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προπηλάκισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απωθώντας τα, αρπάζοντας από τα χέρια τους το στεφάνι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους και κατά της κυβέρνησης.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης