Νορβηγικό δίδυμο «αναλαμβάνει» το Κυπριακό

Νορβηγικό δίδυμο «αναλαμβάνει» το Κυπριακό

Μετά την υποστράτηγο Κριστίν Λουντ που αναλαμβάνει διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο νορβηγός ΄Εσπεν Μπαρθ Άϊντε θα είναι ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το θέμα

Νορβηγικό δίδυμο «αναλαμβάνει» το Κυπριακό
Νορβηγικό θα είναι το δίδυμο που θα χειριστεί για τους επόμενους μήνες το Κυπριακό καθώς μετά την νορβηγίδα υποστράτηγο Καθρίν Λουντ που αναλαμβάνει διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, νέος ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό αναλαμβάνει ο Νορβηγός ΄Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». 

Η υποστράτηγος Καθρίν Λουντ


Ο διορισμός του κ. Άϊντε αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες καθώς υπήρξε συναίνεση και των δύο πλευρών, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ, διετέλεσε υπουργός Αμυνας και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και έχει πλούσια πολιτική δράση στο Εργατικό Κόμμα της χώρας του. 
Κλείσιμο

Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που διορίζεται ως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό από το 1974. Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, που επικαλείται η εφημερίδα, ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του Μπαν Κι-Μουν αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυναμική στο Κυπριακό.

Σύμφωνος με την τοποθέτηση του Άϊντε δήλωσε ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διαβίβασε στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον διορισμό του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί και βολιδοσκοπηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ» προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης «αφού ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εξέφρασε μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για έγκριση του προσώπου του νέου ειδικού απεσταλμένου και από την τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Κουντρέτ Οζερσάι.

Παρόλα αυτά επέκρινε τη «διαρροή», όπως τη χαρακτήρισε, του ονόματος του Νορβηγού πρώην υπουργού, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι «συνήθης τακτική στη διπλωματία».

Ανέφερε ακόμα ότι πριν την όποια ανακοίνωση επί του θέματος, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης