«Το διαζύγιο» έφτασε στις αθηναϊκές αίθουσες

«Το διαζύγιο» έφτασε στις αθηναϊκές αίθουσες

Η ισραηλινή ταινία, που δίχασε την ισραηλινή κοινωνία, υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, παίζεται στις αθηναϊκές αίθουσες 

«Το διαζύγιο» έφτασε στις αθηναϊκές αίθουσες
Η Βιβιάν Αμσαλέμ βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της, ο οποίος δεν δέχεται παρ’ όλα αυτά να της δώσει διαζύγιο. Καθώς ο θρησκευτικός νόμος απαιτεί σε αυτές της περιπτώσεις τη συναίνεση του συζύγου, το δικαστήριο των ραβίνων αδυνατεί για χρόνια να βρει λύση.

Η Βίβιαν όμως επιμένει, επιστρέφοντας κάθε φορά με μια καινούργια αίτηση.

Κλείσιμο
 H ταινία πραγματεύεται το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της απουσίας πολιτικού διαζυγίου στην ισραηλινή νομοθεσία. Το δικαστήριο των ραβίνων είναι αυτό που αποφασίζει για την έγκριση του διαζυγίου και αυτό μόνο εάν ο άνδρας δώσει την συγκατάθεσή του. 

Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τα δυο αδέρφια Ρόνιτ και Σλόμι Ελκαμπέτς. Η ταινία πραγματεύεται την επιθυμία της Βίβιαν να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία, ενώ ταυτόχρονα ο σύζυγος αρνείται και επιμένει για το αντίθετο. Η ηρωίδα προσπαθεί να λάβει το πολυπόθητο διαζύγιο, που θα την «απελευθερώσει». 

Το «Gett» είναι το έγγραφο που, υπό τον εβραϊκό θρησκευτικό νόμο, κατοχυρώνει ένα διαζύγιο στο Ισραήλ και που ο άνδρας πρέπει να επιθυμεί να το χορηγήσει στη σύζυγό του. Η Βίβιαν Αμσαλέμ, είναι μια κομμώτρια που αγωνίζεται επί πέντε χρόνια να πείσει τους συντηρητικούς ραβίνους να ασκήσουν επιρροή στον σύζυγό της και να την αφήσει επιτέλους «ελεύθερη». Με βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιερουσαλήμ το 2014, με βραβείο Ophir Καλύτερης Ταινίας, αλλά και την υποψήφια ταινία για το 87α  Βραβεία Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, 2015, η ταινία δίχασε το Ισραήλ αλλά έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από την πλειονότητα των κριτικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης