Οι Παλιάτσοι πηγαίνουν Τεχνόπολη

Οι Παλιάτσοι πηγαίνουν Τεχνόπολη

Η Όπερα της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζει τις παραστάσεις της, με επόμενο σταθμό το Γκάζι

Οι Παλιάτσοι πηγαίνουν Τεχνόπολη

Η Όπερα της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζει τις παραστάσεις της, με επόμενο σταθμό το Γκάζι

Κλείσιμο

Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και τον οργανισμό Future Library κα με την υποστήριξη της Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), συνεχίζει ακάθεκτο τη διαδρομή του, προσελκύοντας μεγάλο κοινό όπου παρουσιάζεται. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η οποία παρουσιάζει το έργο «Παλιάτσοι» της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 20.00, στην Τεχνόπολη (Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο) του Δήμου Αθηναίων.

Οι «Παλιάτσοι» συνιστούν τη σημαντικότερη όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Ισίδωρος Σιδέρης και συμμετέχουν νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το έργο πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε. Ο Παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και ο ίδιος έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της Κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν, με αποτέλεσμα ο εξαγριωμένος και απατημένος Παλιάτσος να μαχαιρώσει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος, αναφωνεί στη συνέχεια στο ακροατήριο “La commedia è finita!” («Η παράσταση τελείωσε!»).



Οι «Παλιάτσοι» έκαναν πρεμιέρα στο Θέατρο νταλ Βέρμε του Μιλάνου στις 21 21 Μαΐου 1892, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις στο Λονδίνο (την ίδια χρονιά) και τη Νέα Υόρκη (το 1893). Αν και οι κριτικές για την παγκόσμια πρεμιέρα ήταν μικτές, οι «Παλιάτσοι» γνώρισαν θερμή υποδοχή από το κοινό.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται ο Φρίξος Μόρτζος. Στον ρόλο του Κάνιο θα βρίσκεται ο Φίλιππος Μοδινός (για την παράσταση της 18/5) και ο Γιώργος Ζωγράφος (19/5), ενώ στον ρόλο της Νέντα θα βρίσκεται η Γεωργία Ηλιοπούλου (18/5) και η Μαρία Κόκκα (19/5). Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης στην είσοδο του Αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης, αλλά και από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης (σήμερα, Τρίτη 17/5, και μεθαύριο, Πέμπτη 19/5, από τις 9:00 έως τις 19:00 και αύριο, Τετάρτη, από 9:00 έως τις 15:00).

Τέλος, με αφορμή τη διήμερη παρουσίαση του έργου στην Τεχνόπολη, έχει οργανωθεί επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους, με τίτλο «Επόμενη στάση: Όπερα!. Στο πλαίσιό του, μία ομάδα εκπαιδευτών και καλλιτεχνών της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 11.00 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο για την όπερα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δίκτυο τοπικών βιβλιοθηκών της Future Library.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης