Κωνσταντίνος Μερκούρης: Ο καρδιολόγος των Ανωγείων

DOCTOR_K

Η ιστορία του γιατρού  που εξετάζει εδώ και έξι χρόνια δωρεάν τους κατοίκους των Ανωγείων Ρεθύμνου

Μια μικρή αναζήτηση σε επιστημονικές μελέτες για την επίδραση που έχει στην ψυχή η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο, είναι αρκετή. Το να δίνεις αγάπη και φροντίδα, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, λειτουργεί σαν «φορτιστής μπαταρίας» της ανθρώπινης ψυχής, λένε ψυχολόγοι. Αισθάνεσαι κόπωση, αλλά αδυνατείς να σταματήσεις, συμπληρώνουν. Και το επιβεβαιώνουν όσοι το κάνουν. Όπως ο Ντίνος Μερκούρης, ένας καταξιωμένος επιστήμονας της ιατρικής,  με εξειδίκευση στην καρδιολογία που φροντίζει τους συνανθρώπους του. Κάθε μέρα. Με όλη του την καρδιά.


Διευθύνει την Κλινική Καρδιολογίας στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και μια φορά το μήνα ταξιδεύει στην Κρήτη για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους κατοίκους των Ανωγείων. Τουλάχιστον 60 άτομα περνούν από το Κέντρο Υγείας της κωμόπολης του νομού Ρεθύμνου για να εξεταστούν από τον κ. Μερκούρη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που παραμένει στην περιοχή. Παλαιότερα μπορεί να ξεπερνούσαν τα 100. Χωρίς να υπολογιστούν τα έκτακτα περιστατικά. Αλλά εκείνος δεν πτοείται. «Έξι χρόνια τώρα δεν έχει χαθεί ποτέ μήνας» λέει ο ίδιος. «Το έργο μου, αυτό που θέλω να αφήσω σαν παρακαταθήκη είναι να κάνω τους ανθρώπους όσο μπορώ μονιασμένους, αγαπημένους, να ζουν με ειρήνη και αγάπη» συμπληρώνει.

 
Αναφερόμενοι στο έργο του οι κάτοικοι των Ανωγείων τον αποκαλούν θείο δώρο, εκφράζουν ευγνωμοσύνη για το πρόσωπό του, ενώ εμφανίζονται έτοιμοι να τον υπερασπιστούν με κάθε τρόπο, όποια στιγμή χρειαστεί. «Έχει γίνει ο γιατρός της καρδιάς μας. Η εθελοντική προσφορά του είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς» δηλώνει η κυρία Ρένα Ανδρεαδάκη, Διοικητική Υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.

 Ο κ. Μερκούρης είναι ένας απλός άνθρωπος. Αρκείται στα λίγα και δείχνει με τον πιο παραδειγματικό τρόπο τι σημαίνει να παράγεις έργο με αξία, αγάπη και ήθος, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, κόντρα στην οδύσσεια του καθενός. Είναι μέρος εκείνων των ανθρώπων, που ανακαλύπτουν αυτό που έχει αληθινό νόημα και δίνουν ένα σπουδαίο προσωπικό μάθημα στον κόσμο γύρω τους.

 Στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Ένα Έργο, μια ιστορία» από την ERGO Ασφαλιστική, η σχέση του Ντίνου Μερκούρη με τους ανθρώπους των Ανωγείων συγκινεί. Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του γιατρού δημιουργεί κίνητρο και σκοπό ζωής να μην υποτιμούμε τις απλές, καθαρές διαπροσωπικές, σχέσεις που όμως λειτουργούν ως αντίδοτο στις ταραγμένες μέρες που βιώνουμε.

 

video placeholder

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Μπράβο

Μπράβο του γιατρού! Μακάρι να είχαμε περισσότερους γιατρούς σαν τον κύριο Μερκούρη! Κι εσείς οι ιδιώτες πάρτε ένα παράδειγμα απ αυτόν, αντί να μας πουλάτε πνεύμα με νόμους κτλ. Πού είναι ο όρκος σας? του Ιπποκράτη εννοώ!

Grays

Οι ιδιώτες δουλεύουν μερα νύχτα για να πληρώνουν το 70% στο κράτος για να παρέχει σε σένα και σε κάθε τεμπελαρο δημόσιο υπάλληλο επιδόματα και μεταξωτές κορδέλες ...κάνε εσύ τη δουλειά ενός γιατρού με όλο το ρίσκο ευθύνης που έχει και μετά μιλάς για όρκους και φιλοσοφικές ανυσηχιες !!!

Γιατρός

Κάθε γιατρός, ασχέτως που εργάζεται, δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, έχει το δικαίωμα να παρέχει εθελοντικά και αμισθί τις ιατρικές του υπηρεσίες σε πολίτες, εφόσον δεν το κάνει για προσωπικό όφελος (διαφήμιση, άντληση πελατών κ.τ.λ.) και εφόσον τηρεί τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας. Το ερώτημα είναι εάν αποστέλλεται εκεί από την υπηρεσία του ή εάν πηγαίνει εκεί ως ανεξάρτητος εθελοντής. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει το ζήτημα της ρητής απαγόρευσης άσκησης της ιατρικής σε διαφορετικό ιατρικό σύλλογο από αυτόν όπου είσαι γραμμένος. Το να διαγράφεται και να επανεγγράφεται καθε μήνα ανάμεσα σε δύο ιατρικούς συλλόγους το κόβω δύσκολο. Εάν δεν το κάνει ο συγκεκριμένος συνάδελφος, δηλαδή είναι γραμμένος στην Αθήνα και εξετάζει ασθενείς στην Κρήτη, κάθε φορά που ακουμπάει άνθρωπο στην Κρήτη διαπράττει ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα. Στη δε περίπτωση θανάτου, ή και απλής καταγγελίας, τότε... την έχει βάψει πολύ άσχημα. Αλλά και να εγγράφεται στον τοπικό ιατρικό σύλλογο, στην περίπτωση που δεν τον στέλνει εκεί η υπηρεσία του, αλλά πηγαίνει ως εθελοντής, το Κέντρο Υγείας πρέπει να εξηγήσει ποιος γιατρος ή διοικητικός του Ε.Σ.Υ. αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν βλάβες που θα δημιουργηθούν από την παρέμβαση που κάνει ένας τρίτος, που δεν ανήκει στο Ε.Σ.Υ. (αφού δεν τον στέλνει εκεί με χαρτί η υπηρεσί του), στους ασθενεις οι οποίοι προσέχονται σε κρατική δομή και τους εξετάζει κάποιος άσχετος με το κράτος (μιλάμε πάντα για την περίπτωση όπου ο συγκεκριμένος καρδιολόγος πάει εκεί ως εθελοντής και όχι ως διευθυντής κρατικού ιδρύματος). Κατά τ' άλλα θαυμάζω την υπομονή και το κουράγιο του!! Μακάρι οι γιατροί της Κρήτης (που δεν έχουν όλα τα παραπάνω νομικά κωλύματα που ανέφερα) να ακολουθούσαν το παράδειγμα του.

κρητη, τι περιμενεις?

οι κρητικοι γιατροι μονο με φακελακια ασχολουνται, που να πανε να φροντισουν τους συμπατριωτες τους, πρεπει να ρθουν εθελοντες απο την αθηνα, λες και η κρητη ειναι κανενα απομονωμενο νησακι του αιγαιου

kots

Ρε παιδιά αυτό που κάνει ο καρδιολόγος είναι παράνομο. Δεν επιτρέπεται να είσαι στο δημόσιο σύστημα υγείας και να παρέχεις υπηρεσίες έξω απ αυτό (έξω από το νοσοκομείο που εργάζεσαι). Ας τηρηθεί και κανένας νόμος δε βλάπτει. Κανένας Εισαγγελέας ακούει; Αν πεθάνει κάποιος ποιός παίρνει την ευθύνη; Οι ιδιώτες γιατροί που πληρώνουν και φόρους και ζούν απ αυτό δεν έχουν ψυχή; Απλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά; Τόσο πολύ έχει ξεκουτιάσει ο Έλληνας; Γράφει ο άλλος στα σχόλια ΄΄Η Κρήτη έχει Νοσοκομεία και Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή. Αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων των Ανωγείων σε καθημερινή βάση??'΄ Ωραίος ο σχολιαστής. Οι κρατικές δομές να καλύψουν τις ανάγκες, λες και δεν υπάρχουν ιδιώτες. Όπως πληρώνεις το κρέας στο χασάπη, έτσι μπορείς να πληρώσεις και το γιατρό.

KK

Σου υπενθυμίζω ότι αναφερόμαστε σε εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας που είναι Δομή Κρατική, άρα θα πρέπει να καλύπτεται από το Δημόσιο Συστημα Υγείας! Οι ιδιώτες καρδιολογοι μπορούν να ανοίξουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία στα Ανώγεια και να βλέπουν εκεί όσους τους εμπιστεύονται!

asdf

Αυτό είχες να πεις δίποδο ζώο? Αντί να πεις δηλαδή και ένα "μπράβο" στον γιατρό, βρήκες να υποστηρίξεις τους ιδιώτες? Και σε ρωτάω λοιπόν. Αν στα Ανώγεια της Κρήτης ΔΕΝ έχουν ιδιώτη γιατρό, πρέπει να ταλαιπορούνται γέροι άνθρωποι να πάνε στον ιδιώτη 1-2 ώρες μακριά, ή να πάει αυτός ο άνθρωπος εκεί να τους εξετάσει; Στην τυπολατρεία είμαστε πρώτοι, όταν όμως γίνεται κάτι καλό από συνανθρώπους μας, ορμάμε να τους φάμε. ΦΤΟΥ ΣΟΥ.

True doc

Αληθινός ιατρός!

Πολλά Μπράβο

Αξίζουν στον γιατρό,εξαιρετική και πολύτιμη η προσφορά του,παρ όλα αυτά εύλογη η απορία του 12:19.

κκ

Δεν καταλαβαίνω καλά! Ερχεται γιατρός από το Λαικό για να εξετάσει καρδιολογικά ασθενείς στα Ανώγεια, μια φορά τον μήνα? Και τις υπόλοιπες μέρες τι γίνεται? Η Κρήτη έχει Νοσοκομεία και Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή. Αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων των Ανωγείων σε καθημερινή βάση??

Επιστημών ελαιολογος

Δες το σύντομο ντοκιμαντέρ για τον δοχτωρα. Δεν προβλέπεται καρδιολογικο τμήμα για το συγκεκριμένο κέντρο υγείας. Δεν σου φταίει ο τσιπρας, πάντα έτσι ήταν. Οι προηγούμενοι ήταν πολύ χειρότεροι, οι επόμενοι θα είναι ακόμα πιο χειρότεροι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ntomata

Νέα αμερικανική μελέτη αναδεικνύει το ενδεχόμενο ο συνδυασμός λυκοπενίου και σιδήρου, κοινώς ντομάτας και κρέατος, να αφαιρεί τις αντικαρκινικές ιδιότητες του πρώτου, αφήνοντας τον οργανισμό απροστάτευτο

pills

Νεότερα στοιχεία συσχετίζουν τη λήψη πασίγνωστου φαρμάκου με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα οφέλη συνδέονται με τη μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας και την υψηλή δοσολογία

diabeteszygaria

Η απώλεια κιλών και η επακόλουθη διατήρηση του νέου βάρους συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 από περιστατικά όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, υποστηρίζει επιστημονική έρευνα