Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να αντιστρέψουν τη γήρανση

anti-ageing

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα κύτταρα και οι ιστοί σταματούν να λειτουργούν, αλλά μια νέα εστίαση στη βιολογία της γήρανσης είναι η συσσώρευση «γηρασμένων» κυττάρων στους ιστούς και τα όργανα

Η δυνατότητα αντιστροφής της γήρανσης είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι ελπίζουν να δουν στη ζωή τους. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αλλά στο τελευταίο μας πείραμα αντιστρέψαμε τη γήρανση των ανθρώπινων κυττάρων , που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικά φάρμακα κατά της εκφύλισης.

Η γήρανση μπορεί να θεωρηθεί ως η σταδιακή μείωση της σωματικής λειτουργίας και συνδέεται με τις περισσότερες κοινές χρόνιες παθήσεις από τις οποίες πάσχουν οι άνθρωποι, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η άνοια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα κύτταρα και οι ιστοί σταματούν να λειτουργούν, αλλά μια νέα εστίαση στη βιολογία της γήρανσης είναι η συσσώρευση «γηρασμένων» κυττάρων στους ιστούς και τα όργανα.

Τα κύτταρα Senescent είναι παλαιότερα υποβαθμισμένα κύτταρα που δεν λειτουργούν όπως πρέπει, αλλά και επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων γύρω τους. Η απομάκρυνση αυτών των παλαιών δυσλειτουργικών κυττάρων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλά χαρακτηριστικά της γήρανσης σε ζώα, όπως η καθυστερημένη έναρξη καταρράκτη.

Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί τα κύτταρα γερνούν καθώς μεγαλώνουμε, αλλά έχουν προταθεί όλοι οι βλάβες στο DNA, η έκθεση σε φλεγμονή και η βλάβη στα προστατευτικά μόρια στο τέλος των χρωμοσωμάτων - τα τελομερή, αναφέρουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Πιο πρόσφατα, οι άνθρωποι έχουν προτείνει ότι ένας οδηγός της γήρανσης μπορεί να είναι η απώλεια της ικανότητάς μας να ενεργοποιούμε και να απομακρύνουμε τα γονίδια την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θέση.

Ένα γονίδιο, πολλά μηνύματα

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την ικανότητά μας να ελέγξουμε πώς ρυθμίζονται τα γονίδιά μας. Κάθε κύτταρο στο σώμα περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη ζωή, αλλά δεν είναι όλα τα γονίδια ενεργοποιημένα σε όλους τους ιστούς ή κάτω από όλες τις συνθήκες. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ένα κύτταρο της καρδιάς είναι διαφορετικό από ένα κύτταρο νεφρού, παρά το γεγονός ότι περιέχει τα ίδια γονίδια.

Όταν ένα γονίδιο ενεργοποιείται από σήματα από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του κυττάρου, κάνει ένα μοριακό μήνυμα (που ονομάζεται RNA) που περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να γίνει αυτό που κάνει αυτό το γονίδιο. Γνωρίζουμε τώρα ότι πάνω από το 95% των γονιδίων μας μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά διάφορους τύπους μηνυμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου.

Ένας καλός τρόπος να το σκεφτούμε αυτό είναι να εξετάσουμε κάθε γονίδιο ως συνταγή. Μπορείτε να φτιάξετε είτε ένα κέικ βανίλιας είτε ένα κέικ σοκολάτας, ανάλογα με το αν θα συμπεριλάβετε τη σοκολάτα. Τα γονίδια μας μπορούν να λειτουργήσουν έτσι. Η απόφαση ως προς το ποιο είδος μηνύματος παράγεται ανά πάσα στιγμή γίνεται από μια ομάδα περίπου 300 πρωτεϊνών που ονομάζονται "συντελεστές συρραφής".

Καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των συντελεστών συρραφής κατεβάζει ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλικιωμένα κύτταρα είναι λιγότερο ικανά να αλλάζουν και να απενεργοποιούν τα γονίδια για να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τα επίπεδα αυτών των σημαντικών ρυθμιστών μειώνονται σε δείγματα αίματος από ηλικιωμένους ανθρώπους και επίσης σε απομονωμένα ανθρώπινα γηρασμένα κύτταρα διαφορετικών τύπων ιστών.

Αναζωογονητικά παλιά κύτταρα

Οι καθηγητές του Έξετερ έψαξαν τρόπους για να ενεργοποιήσουν ξανά τους παράγοντες συναρμολόγησης. Στη νέα τους μελέτη, έδειξαν ότι με την επεξεργασία παλαιών κυττάρων με μια χημική ουσία που απελευθερώνει μικρές ποσότητες υδρόθειου, καταφέρανε να αυξήσουν τα επίπεδα ορισμένων παραγόντων ματίσματος και να αναζωογονήσουν παλιά ανθρώπινα κύτταρα.

Το σουλφίδιο του υδρογόνου είναι ένα μόριο που απαντάται φυσιολογικά στο σώμα μας και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλά χαρακτηριστικά της ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία στα ζώα . Αλλά μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες, οπότε χρειαζόταν να βρεθεί ένας τρόπος να το παραδώσουν απευθείας στο τμήμα του κυττάρου όπου χρειάζεται.

Με τη χρήση ενός "μοριακού ταχυδρομικού κώδικα" μπόρεσαν να παραδώσουν το μόριο απευθείας στα μιτοχόνδρια, τις δομές που παράγουν ενέργεια στα κύτταρα, όπου νομίζουν ότι ενεργεί, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν μικροσκοπικές δόσεις, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες.

Η συζήτηση, αναφέρουν οι επιστήμονες, ελπίζουμε ότι με τη χρήση μοριακών εργαλείων όπως αυτό θα μπορέσουμε τελικά να αφαιρέσουμε τα γηρασμένα κύτταρα σε ζωντανούς ανθρώπους, κάτι που μπορεί να μας επιτρέψει να στοχεύσουμε ταυτόχρονα πολλαπλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτό είναι με κάποιο τρόπο στο μέλλον ακόμα, αλλά είναι ένα συναρπαστικό ξεκίνημα.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

alex

Αλακίες, η ηλικία πρέπει να φαίνεται, αντε πια με τον κάθε κωλόγερο που προσπαθεί να κρυψει τα χρονάκια του, ειναι ο άλλος ο πουθενάς με το ένα ποδι στον τάφο και μου βάφει τα μαλλιά του, έλεος!

Μα

... το Σουλφίδιο του υδρογόνου ή υδρόθειο είναι αυτό που παράγει την χαρακτηριστική οσμή όταν αεριζόμαστε (οσμή κλούβιου αυγού) !!!!

Έτσι θα είναι

Εντάξει αν το είπαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ έτσι θα είναι.

Ποιός έγραψε αυτό το άρθρο?

"τα κύτταρα Senescent είναι παλαιότερα υποβαθμισμένα κύτταρα". Ο "δημοσιογράφος" που έγραψε το άρθρο εννοούσε "τα γηραλαία κύτταρα είναι εκφλυσμένα λειτουργικά"...

Ανθρωπότης ωρα μηδεν.

Θελετε να νικησετε τη γηρανση;Θελετε να αργησετε να πεθανεται;Ενα θα κανετε.Κοιταξτε γυρω σας.Παρατηρήστε τη φυση...τα ζωα.Ζωα που ζουν σε αιχμαλωσια ζουνε τα τριπλασια χρονια απο το αν ηταν εξω.Γιατι;;;Γιατι δεν εχουν το ΑΓΧΟΣ της επιβιωσης.Αν παθουν κατι εχουν το κτηνιατρο τους.Δεν υφίστανται σε εξωτερικους κινδυνους.Κοιταξτε τη χελωνα με 150 χρονια ζωης.Τι κανει;Κινειται αργααα αργααα νωχελικα.Δε καταναλωνει ενεργεια!Εσεις βρε μοσχαρια καθε μερα μες το αγχος,καθε μερα τρεχετε για να προλαβετε...καθε μερα υπερβολικη γυμναστικη και οξειδωση...πως θα νικησετε τη γηρανση;;;Μη διαβαζετε επιστημονικες παπατζες.Αλλα και οταν ακομη διαβαζετε κατι....να βαζετε το μυαλο σας (αυτο που δεν εχετε δηλαδη)να σκεφτει! Απο τα ζωα γυρω σας....Μονο καλα πραγματα εχετε να παρετε.Παρατηρήστε.Τι να παρατηρησετε δηλαδη;Εσεις κοιμαστε ολορθοι!

πεστα

εγραψες, πως θα γινει να σε γνωρισω;

Ηράκλειτος

Ο άνθρωπος είναι ανώτερο εξελικτικά ον απο τα υπόλοιπα ζώα, δεν πρέπει να τα μιμείται .Όταν βρεί τρόπο να περάσει τελομεράση στα υγιή κύτταρα και να αφαιρεί τελομεράση απο τα καρκινικά κύτταρα νικήθηκε η γήρανση.

Όμως

Τα καρδιαγγειακά σκοτώνουν περισσότερους από ότι ο καρκίνος

τρολλ

Θεός, κλαίω. Λίγο φαγητό (diet restriction), όχι άγχος (stress avoidance), ελαφρά σωματική δραστηριότητα (fitness) και να λύνουμε και κανα σταυρόλεξο τα μυστικά της μακροζωίας.

Ανθρωπότης ωρα μηδεν.

Εεετσι.Εσυ εισαι δικος μου.

ΤΤ

Ορισμενοι καρχαριες ζουν 500 χρόνια και κινούνται συνεχώς και γρήγορα. Στην Ικαρια ενα μέρος με προδοκιμο επιβίωσης μεγαλυτερο του μέσου όρου στον δυτικό κόσμο, αρκετά (και διδυμα) αδερφια μακροβιούν ακόμη και αν ο ένας ζει στην Νεα Υόρκη μέσα στο άγχος και ο άλλος έμεινε πίσω στο νησί. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι συχνότερος στην Δανία που δεν καπνίζει σχεδόν κανείς. Οι θυμωμένοι κακοδιαθετοι άνθρωποι ζουν γενικά λίγο. Να το δεις το τελευταίο.

@tt

δεν ξερω για τα διδυμα, αλλα στην Ικαρια εχω ακουσει οτι δεν εχουν ωραριο, ανοιγουν πχ το μαγαζι τους οποτε τους καπνισειι, ειτε μερα ειτε νυχτα, μου εκανε εντυπωση, και δεν ειναι εκει για να προσεχουν, οι πελατες αφηνουν τα λεφτα στον παγκο, ισχυει;

@

μπα, oi καρχαριες της γροιλανδιας με τα 400 χρονια κινουνται αργα και εχουν αργο μεταβολισμο

Ανθρωπότης ωρα μηδεν.

Παλι τα ιδια...Η μελισσα βασιλισσα τι κανει;Κααααθεται στη κυψελη ,και τα σκλαβακια γυρω της οι μελισσες εργατριες τρεχουν απο δω και απο κει σα τρελες!Αποτελεσμα;ΖΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 5 η και περισσοτερα χρονια.Οι δουλαρες μελισσες εξαντλουν ολη τους την ενεργεια μεσα σε λιγους μηνες.Αιωνια τους η μνημη..Ειπαμε ,να παρατηρειτε τη Φυσση!Για να μην αρχισω τωρα να σας γραφω και για τη μυγα δροσοφιλα...Για τον εγκεφαλο που διαθετετε μεχρι εδω καλα ηταν.

Θρασύβουλος

Βάλε ζωή στα χρόνια και όχι χρόνια στη ζωή. Κάνεις και μάθημα ανορθόγραφε.

κατλάβαμε, καταλάβαμε

Ισόβια εξασφαλισμένος κρατικοδίαιτος. Μπορεί και παιδί του μπαμπά. Την ευθύνη της ύπαρξης σου, την έχεις φορτώσει σε άλλους "αγχωτικούς". Όπως τα ζώα που έχεις γιά πρότυπο! Αν σου έμοιαζαν όλοι, τότε σίγουρα θα τείναμε στο μηδέν. Τεμπελιά: Η χειρότερη εκφυλιστική οξείδωση.

nik the greek

Εδω δεν μπορουν να θεραπευσουν την γριπη!!!

Τάκης

Η γρίπη είναι ιός. Δεν έχει "θεραπευτεί" ποτέ κανείς από ιούς. Ενσωματώνονται στο DNA σου. Ζούν εκεί. Μόνο τα συμπτώματα μπορείς να ελέγξεις. Ψηφίζεις; Είσαι γρήγορος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

schizophrenia

Οι επιστήμονες μελετούν την σχιζοφρένεια επί πολλά χρόνια, αλλά μόνο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της μελέτης η σχέση ανάμεσα στο μικροβίωμα του εντέρου και την ασθένεια

190218165229_42164564_l

Μια ρεαλιστική αποτύπωση του πώς το σεξ μετατρέπεται από απόλαυση σε επαχθές φορτίο μετά από κάποια ηλικία, αλλά και των παραγόντων υγείας που το υποβαθμίζουν

pushups_1a

Μετά την είδηση ότι τα push-ups αποτελούν δείκτη της καρδιαγγειακής μας υγείας, ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς να τα κάνουμε σωστά ώστε να ενισχύσουμε τη δύναμή μας