Οι Βίκινγκς της Γροιλανδίας εξαφανίστηκαν λόγω... θαλάσσιων ίππων

Vikings

Οι νορβηγικές κοινότητες που ιδρύθηκαν από τον Έρικ τον Ερυθρό άκμασαν στη Γροιλανδία για 500 χρόνια, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ξαφνικά στα τέλη του 15ου αιώνα, αφήνοντας σε μαρασμό πόλεις και χωριά

Οι τελευταίοι οικισμοί Βίκινγκ μπορεί να έχουν εξαφανιστεί επειδή οι θαλάσσιοι ίπποι μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές για να αποφύγουν να γίνονται θηράματα για το ελεφαντόδοντό τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι νορβηγικές κοινότητες που ιδρύθηκαν από τον Έρικ τον Ερυθρό άκμασαν στη Γροιλανδία για 500 χρόνια, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ξαφνικά στα τέλη του 15ου αιώνα, αφήνοντας σε μαρασμό πόλεις και χωριά.

Τώρα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge πιστεύουν ότι έχουν λύσει το μυστήριο. Η νορβηγική οικονομία βασιζόταν τόσο πολύ στο εμπόριο ελεφαντόδοντου ότι, όταν η προσφορά και η ζήτηση μειώθηκαν, δεν είχαν άλλο τρόπο να ζήσουν και αναγκάστηκαν να φύγουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αιώνες κυνηγιού θαλάσσιων ίππων μπορεί να έχουν οδηγήσει τα ζώα στο να σταματήσουν να συσσωρεύονται σε μεγάλες ομάδες, στις ακτές της Γροιλανδίας.

Η μόδα για το ελεφαντόδοντο του θαλάσσιου ίππου μπορεί επίσης να είχε εξασθενήσει μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα, ενώ ο Μαύρος Θάνατος που σάρωσε την Ευρώπη πιθανόν να εξάλειψε τεράστιους αριθμούς πελατών.

Τέλος, μια περίοδος εξαιρετικά κρύου καιρού γνωστή ως «μικρή εποχή των παγετώνων» έκανε επίσης τη ναυσιπλοΐα δύσκολη στο τέλος της Μεσαιωνικής περιόδου.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι από τη δεκαετία του 1100, η ​​Γροιλανδία είχε γίνει ο κύριος προμηθευτής του ελεφαντόδοντου στη Δυτική Ευρώπη - σχεδόν μονοπώλιο", δήλωσε ο Δρ. James H. Barrett, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

"Οι απαιτήσεις για είδη πολυτελείας που παράγονται από ελεφαντόδοντο μπορεί να είχαν βοηθήσει τις μακρινές κοινότητες της Σκανδιναβίας στη Γροιλανδία να επιβιώσουν εδώ και αιώνες".

Όμως, καθώς οι μεσογειακές εμπορικές οδοοί έφεραν φρέσκα αποθέματα ελεφαντόδοντου και οι προμήθειες από τους θαλάσσιους ίππους μειώνονταν, οι νορβηγικές κοινότητες διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να επιβιώσουν.

"Σίγουρα η μόδα άλλαξε στην Ευρώπη, με το ελεφαντόδοντο (ελεφάντων) να προτιμάται ολοένα και περισσότερο από αυτό των θαλάσσιων ίππων", πρόσθεσε ο Δρ Barrett.

"Η υπερβολική εξάρτηση από ένα και μόνο εμπόρευμα, το ίδιο πράγμα που έδωσε στην κοινωνία την αρχική ανθεκτικότητα, μπορεί να περιείχε και τους σπόρους της ευπάθειας".

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seeit_arthro

Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική πολιτεία για το άτμισμα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε σήμερα.

2
christmas_candies

«Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 6.000 θερμίδες», λέει η συγγραφέας της μελέτης  - Πώς η ομάδα που μπήκε σε «πρόγραμμα» κατάφερε να ζυγίζει λιγότερο

emminopausi

Η εμμηνόπαυση επιβεβαιώνεται με μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικές μετρήσεις του επιπέδου των ορμονών FSH και LH (που ρυθμίζουν την ωορρηξία), της οιστραδιόλης Ε2 (του κυρίου συστατικού του οιστρογόνου), καθώς και λεπτομερέστατο έλεγχο της λειτουργίας των ωοθηκών

1
women

Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να προταθούν για μια θέση εργασίας με υψηλό IQ ακόμη κι αν έχουν τις ίδιες πνευματικές ικανότητες – Την ίδια ώρα, άνδρες και γυναίκες θεωρούν ότι η ευφυΐα και η υψηλή νοημοσύνη είναι ανδρικά χαρακτηριστικά 

4
utugw

Μπορεί το μήλο να έχει στιγματίσει το ανθρώπινο είδος με βάση το προπατορικό αμάρτημα, αλλά από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και βέβαια έχει αποκαταστήσει πλήρως την αξία του.

1