Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά «μαύρη τρύπα» να «καταπίνει» ολόκληρο άστρο

arp14-main

Ένα υπερκόσμιο γεγονός σε απόσταση 150 εκατ. ετών φωτός από τη Γη

Η ιδέα και μόνο ότι στο κέντρο του Γαλαξία μας βρίσκεται μία ασύλληπτης έκτασης «μαύρη τρύπα», η οποία «καταπίνει» ολόκληρα αστρικά συστήματα, είναι τρομακτική. Υπό αυτό το πρίσμα, η έκπληξη και τα συναισθήματα που κατέβαλαν τους επιστήμονες που είδαν για πρώτη φορά να συμβαίνει το υπερκόσμιο αυτό φαινόμενο, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε και κατέγραφε τη δημιουργία του πίδακα υλικών που σχηματιζόταν μπροστά στη «μαύρη τρύπα», όταν συνέβη κάτι το πρωτοφανές για τα δεδομένα της εξερεύνησης του Διαστήματος από τον άνθρωπο. Η τεράστια «μαύρη τρύπα» τράβηξε ένα ολόκληρο άστρο, καταρρίπτοντας με τον τρόπο που έγινε, κάθε κανόνα που ισχύει.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν το δραματικό γεγονός χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τηλεσκόπια, τα οποία είχαν επικεντρώσει σε ζευγάρι συγκρουόμενων γαλαξιών που ονομάζονται Arp 299, σχεδόν 150 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Στο κέντρο του ενός γαλαξία, ένα αστέρι διπλάσιο σε μέγεθος από τον Ήλιο, ήρθε πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, πάνω από 20 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Το άστρο τεμαχίστηκε και ακολούθησε μία μεγάλη έκρηξη.

arp14


Οι επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη διαδικασία και την έκρηξη που έγινε. «Ποτέ δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε άμεσα το σχηματισμό και την εξέλιξη», δήλωσε ο Miguel Perez-Torres, του Αστροφυσικού Ινστιτούτου της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, οι οποίες μπορούν να τραβήξουν την ύλη σε αυτά και να σχηματίσουν έναν τεράστιο δίσκο γύρω από τα εξωτερικά τους μέρη. Αλλά ως επί το πλείστον, αυτές οι μαύρες τρύπες μένουν ήσυχες και δεν «καταβροχθίζουν» τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι τα βίαια γεγονότα που οι επιστήμονες έχουν δει τελικά μπορούν να είναι μια απαράμιλλη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από μια μαύρη τρύπα.

«Λόγω της σκόνης που απορροφά κάθε ορατό φως, αυτό το συγκεκριμένο γεγονός παλιρροϊκής αναστάτωσης μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αυτού που μέχρι τώρα ήταν ένας κρυμμένος κόσμος«, δήλωσε ένας από τους συνεργάτες της επιστημονικής ομάδας. «Αναζητώντας αυτά τα γεγονότα με υπέρυθρα και ραδιοτηλεσκόπια, ίσως μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά περισσότερα και να μάθουμε από αυτά», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Γιώργος

Αυτή λέτε να είναι η μαύρη τρύπα που δημιούργησε την ΧΑ?

kk

Αυτή θα είναι, γιατί αν όσοι ψήφησαν ΧΑ είχαν ψηφήσει Σαμαρά δεν θα είχαμε κυβέρνηση αριστεράς να πουλάει τώρα την Μακεδονία μας. Άρα η ΧΑ είναι σίγουρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thelei-na-kanei-tatouz_b-sl

Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες από 18 έως 51 ετών, μόνο το 10 % των ερωτηθέντων γνώριζε πως η ορμόνη LH είναι χρήσιμη στη διάγνωση της περιόδου της ωορρηξίας, ενώ το 38,7 % δήλωσε ότι βασίζονται στις αλλαγές στο σώμα τους για να γνωρίζουν τη στιγμή της μέγιστης γονιμότητας.

KILO

Πώς θα αναθεωρηθεί ξανά το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI)  αυτή την εβδομάδα στις Βερσαλλίες της Γαλλίας -  Η αναμενόμενη αναθεώρηση έχει ως στόχο να κάνει τις μονάδες μέτρησης πιο σταθερές και αξιόπιστες σε βάθος χρόνου

1